UFC

Obojica su materijal za budućeg prvaka, a danas se bore međusobno: Ovaj meč ne smijete propustiti

Arman Tsarukyan i Damir Ismagulov

 Screenshot (youtube, Ufc)
Sunaslovna borba večeri na UFC Fight Night 216 eventu nudi dvoboj vrhunskih boraca lake kategorije

UFC će večeras od 22:00h zatvoriti ovu kalendarsku godinu svojim posljednjim ovogodišnjim eventom. UFC Fight Night 216 priredba je zakazana za UFC-ov Apex, a predvode ju Sean Strickland i Jared Cannonier. Iako se radi o sjajnom uparivanju dvojice vrhunskih boraca srednje kategorije, fokus ovog članka bit će na sunaslovnoj borbi večeri.

S razlogom pridajemo posebnu pažnju i toj borbi, jer radi se o borbi koja ima nevjerojatan potencijal. Arman Tsaruykan (18-3-0, 5-2 UFC) i Damir Ismagulov (24-1-0; 5-0 UFC) obojica su šampionski materijal. Počnimo od Armenca.

Arman Tsarukyan 26-godišnji je armenski borac lake kategorije. Pod okriljem UFC-a debitirao je još 2019. godine kao 22-godišnjak. Pod okrilje najjače svjetske MMA organizacije došao je s omjerom 13-1, a UFC ga nije štedio od samog debija.

Islam Makhachev, aktualni prvak UFC-ove lake kategorije dočekao je Tsaruykana u UFC-u, a borili su se na eventu u Sankt Petersburgu. Bile su to tri sjajne runde s pregršt vrhunskih razmjena u parteru, a na koncu je ipak slavio iskusniji i pet godina stariji Makhachev. Islam je pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28), ali Tsaruykan je pružio vrlo dobar otpor i bio je to kompetitivan meč.

Uspio je Tsarukyan upisati i jedno rušenje te je uz Thiaga Moises jedini borac koji je upisao rušenje u meču protiv Islama Makhacheva. Bilo je jasno da mladi Armenac vrijedi unatoč porazu, a to je dokazao u sljedećim nastupima. Arman se konstantno borio s vrlo kvalitetnim borcima, a redom je jednoglasnom odlukom porazio Oliviera Aubina-Merciera, ovogodišnjeg osvajača PFL-ovog turnira u lakoj kategoriji, zatim Davija Ramosa i Matta Frevolu.

Pomalo se Tsarukyanu zamjeralo da nije finišer, odnosno da sve pobjede upisuje na bodove. Arman je dodao gas u sljedeća dva nastupa. Christosa Giagosa završio je tehničkim nokautom u prvoj rundi, a Joela Alvareza izdominirao je od početka pa sve do kraja koji je nastupio nakon nešto manje od sedam minuta borbe (druga runda). Alvarez je također poražen tehničkim nokautom.

Nakon toga, došlo je vrijeme da Tsarukyan napravi iskorak ka samom vrhu kategorije. UFC ga je sredinom godine upario s Mateuszom Gamrotom, ali Tsarukyan taj ispit nije prošao, barem u očima sudaca. Gamrot je slavio tijesnom jednoglasnom odlukom sudaca (48-47 x3), ali mnogi su uvjereni da je pobjedu zaslužio Tsarukyan.

Zavirite li na web stranicu mmadecisions.com, možete uočiti kako su medijski predstavnici bodovali ovaj meč. Njih 15 vidjelo je Tsarukyana kao pobednika, dok su sedmorica naklonjena Gamrotu. 1336 fanova također je ostavilo svoj glas na toj stranici, a njih 60,6 posto smatra da je Tsaruykan zaslužio pobjedu, dok ih je 37,8 posto za pobjedu Gamrota. 1,6 posto otpada na remi.

Sve u svemu, Arman je izgubio od sjajnog Poljaka vrlo tijesnom, pomalo kontroverznom sudačkom odlukom i večeras će tražiti povratak pobjedama. 26-godišnjeg Armenac vrlo je samouvjeren borac. Ranije ovog tjedna izjavio je da jedino on može parirati Islamu Makhachevu, a borcima poput Dustina Poiriera, Justina Gaethjea i Michaela Chandlera poručio je da se umirove jer se u njegovim očima samo međusobno bore. Tsarukyan u današnji meč ulazi kao devetorangirani izazivač UFC-ove lake kategorije, ali čeka ga izrazito težak posao.

Damir Ismagulov još je jedan vrhunski borac UFC-ove lake kategorije. 31-godišnji borac rodom je iz Rusije, ali nastupa pod zastavom Kazahstana i zauzima 12. mjesto u poretku izazivača, a polako, ali sigurno kroči ka samom vrhu. Pet pobjeda u jednako toliko nastupa upisao je ovaj kazahstanski borac, a svih pet upisao je na bodove.

Kad je posljednji nastup Ismagulova u pitanju, mogu se povući određene paralele s Armanom Tsarukyanom. Ismagulov se u šestom mjesecu ove godine borio protiv Gurama Kutateladzea. Bio je to također vrhunski meč, a pobjednik je odlučen podijeljenom sudačkom odlukom. (30-27, 29-28, 28-29). Za razliku od Tsarukyana, Ismagulov je došao do pobjede u tijesnoj borbi, ali zanimljivo je pogledati kako su medijski predstavnici bodovali ovaj meč.

Njih 11 vidi Kutateladzea kao pobjednika, dok su samo četvorica bodovala meč u korist Ismagulova. Prema glasovima 490 fanova koji su ostavili glas, 59,2 posto njih smatra da je Guram trebao pobijediti, dok je 38,2 posto glasova otišlo u korist Damirove pobjede. 2,7 posto otpada na neriješen ishod.

Dakle, Ismagulov u današnji meč ulazi nakon pobjede, dok Tsarukyan dolazi nakon poraza. Međutim, lako je mogla biti obratna situacija i ako ćemo gledati mišljenje fanova i medijskih predstavnika, Tsarukyan bi u ovaj meč trebao ući nakon pobjede, dok je Ismagulov u posljednjem nastupu trebao izgubiti.

No, vratimo se još malo na Damira Ismagulova. Ovaj 31-godišnjak potkovan je u svim segmentima MMA-a, a u meču protiv Kutateladzea, obojica su oduševili nevjerojatno visokom razinom stojke koju su prezentirali.

12 od ukupno 24 svojih pobjeda, Ismagulov je upisao nokautom, jednom je slavio ‘‘submissionom‘‘, a 11 puta pobijedio je na bodove. U petom mjesecu 2017. godine okitiro se M-1 titulom prvaka u lakoj kategoriji, a pojas je branio dvaput. Krajem 2018. godine debitirao je pod okriljem UFC-a, a u debiju je porazio Alexa Gorgeesa.

Uslijedile su pobjede protiv Joela Alvareza, Thiaga Moisesa, Rafaela Alvesa i Gurama Kutateladzea. Ismagulov je borac koji potiho gradi svoj put, ali pruži li dobar i pobjednički nastup večeras, sigurno će pridobiti podosta pažnje.

Prava je povlastica imati ovakav meč u sunaslovnoj borbi večeri na današnjem UFC Fight Night 216 eventu, ali nekima će pomalo biti i žao što se ovakva dva talenta uparuju prije nego su došli do samog vrha. Sam Tsarukyan žali se na činjenicu da se borci poput Chandlera, Poiriera i Gaethjea ne bore s nadolazećim nadama, pa onda dobivamo ovakve mečeve gdje će put ka vrhu jednog od dvojice vrhunskih potencijala biti usporen porazom u večerašnjem nastupu.

Tsarukyan je borac s nominalno težim putem od Ismagulova, ali niti Damir nije dobivao poštedu s borcima poput Moisesa ili Kutateladzea koji je također vrhunski talent.

Sve u svemu, nemojte propustiti ovaj meč, jer obojica boraca vrhunski su potkovani u svim segmentima MMA-a i pružit će nam meč na razini dostojnoj samog vrha lake kategorije. Upravo laka kategorija po mnogima je talentom i kvalitetom najjača u UFC-u, a Damir Ismagulov i Arman Tsarukyan večeras će samo potvrditi taj navod.

Neka bolji pobijedi, a ne sumnjamo da će obojica dogurati daleko u nastavku svojih karijera. Dok iščekujete ovaj meč, pozabavite se snimkom borbe između Armana Tsarukyana i Islama Makhacheva, kao i sjajnom borbom između Ismagulova i Kutateladzae. Oba meča nalaze se u dvama videima ispod teksta.

Linker
20. travanj 2024 04:27