UFC

Paulo Costa izgubio je interes za borbom protiv Chimaeva: ‘On se prestao boriti, tko ga još shvaća ozbiljno?‘

Paulo Costa

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Iskusni brazilski borac srednje kategorije smatra kako Chimaev ne zaslužuje borbu protiv njega

Gotovo godina i pol prošla je od posljednjeg nastupa Paula Coste u UFC-ovom kavezu. UFC-ov borac srednje kategorije postao je poznat po otkazivanju nastupa i mnogi su se pribojavali da će otkazati i ovotjedni meč protiv Roberta Whittakera.

To se zasad nije dogodilo, ali još uvijek nas čeka službeno vaganje koje nerijetko bude problematično za Brazilca. Prođe li vagu bez većih poteškoća, Costa bi se sutra ipak trebao pojaviti u kavezu.

Trebali smo Costu gledati i u desetom mjesecu protekle godine, a Khamzat Chimaev bio je određen za njegovog protivnika. Međutim, desetak dana prije samog eventa, Costa je otkazao borbu protiv neporaženog Čečena. Infekcija stafilokokom spriječila je njegov nastup i Costa je tada naišao na mnoštvo kritika od strane javnosti, iako se radilo ozbiljnoj infekciji.

Kritike su nastupile zbog dugog perioda izbivanja iz kaveza, a uzme li se u obzir kako je Costa više nego aktivan na društvenim mrežama, a previše inaktivan unutar kaveza, jasno je zašto su ga kritizirali. Mnogi su se također silno radovali njegovoj borbi protiv Khamzata Chimaeva, jer mnoštvo je ‘‘zle krvi‘‘ među njima i meč je privlačio velik interes.

Prava je šteta jer meč nije ponovno ugovoren, ali Paulo Costa tvrdi da ga ta borba zapravo više niti ne zanima. Tijekom ‘‘media day-ja‘‘ uoči UFC 298 eventa, Costa je medijskim predstavnicima ponudio obrazloženje.

‘‘Svi znaju da ne volim tog tipa, a mislim da je malo onih koji ga još shvaćaju ozbiljno. On se prestao boriti. Nije porazio nikog unutar top 15 u srednjoj kategoriji. Kako da ga shvaćamo ozbiljno? Jedva je porazio Kamarua Usmana koji je uskočio na ‘short notice‘ 10 dana uoči meča. Usman je velteraš koji nije niti skidao kilažu za srednju kategoriju, a svi ste vidjeli taj meč. I ja sam bio tamo. Nakon što porazim Roberta Whittakera, ne želim čuti njegovo (Khamzatovo) ime. Briga me za njega.

On mora učiniti nešto. Mora poraziti nekog tko je unutar top 10 u srednjoj kategoriji. To zasad nije učinio, a smatram da nije niti sposoban za nešto takvo. To su moja razmišljanja o njemu. Naravno da bih volio da sam se mogao boriti s njim u Abu Dhabiju, ali to se nije dogodilo. Bio sam frustriran, ali sada sam ovdje i borit ću se s tipom koji je daleko kvalificiraniji od njega. Whittaker ima bolja ostvarenja nego je on (Chimaev) ikad imao. Ne vjerujem da će me Chimaev preskočiti i boriti se za pojas prije mene.‘‘, rekao je Costa.

Paulo Costa je vjerojatno smetnuo s uma da niti njegova ostvarenja nisu ništa bolja od Khamzatovih. Brazilac nije porazio nikog od trenutno rangiranih boraca u srednjoj kategoriji, a posljednje dvije pobjede upisao je u mečevima protiv Lukea Rockholda i Yoela Romera. Rockhold je umirovljen, dok Yoel Romero već neko vrijeme nastupa pod okriljem Bellatora. Costa je također porazio Uriaha Halla i Johnyja Hendricksa, dvojicu također umirovljenih boraca.

Prve dvije pobjede u UFC-u ostvario je u mečevima protiv Garretha McLellana i Oluwalea Bamgbosea. Pogađate, obojica su umirovljeni? Upravo tako.

Dodamo li da Costa u posljednja četiri nastupa ima polovičan uspjeh (2-2) i upisao je samo dvije pobjede u posljednjih četiri i pol godina, jasno je kako nije u poziciji pričati o postignućima drugih boraca.

Linker
17. travanj 2024 22:18