UFC

Poirier u meču za pamćenje svladao Hookera, 'Platinum' do pobjede s djevojkom u kutu!

Dan Hooker i Dustin Poirier
 Screenshot
UFC on ESPN 12 priredba okončana je možda i najboljim okršajem u posljednjih nekoliko godina

Dustin Poirier (26-6-1 nc) vratio se pobjedničkim navikama i nakon devet mjeseci pauze u jednom fantastičnom meču jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Dana Hookera (20-9).

UFC se nakon pet uzastopnih evenata u APEX kompleksu privremeno oprostio od svog doma u Las Vegasu i to na savršen način - jednom od najboljih borbi godine, a upravo je takva bila ona glavna kakvu smo gledali u noći sa subote na nedjelju.

Bivši privremeni prvak nakon 25 minuta konstantne akcije upisao je svoju 26. profesionalnu pobjedu, odnosno prvu nakon što je u rujnu prošle godine poražen od Khabiba Nurmagomedova u najvećem meču svoje karijere.

Već od prvih minuta Poirier i Hooker pokazali su da nas čeka jedan vrlo uzbudljiv udarački okršaj. Oba borca kombinirala su različite tehnike i nerijetko pronalazili metu. Palo tu puno 'kickova' s obje strane, a dva su čak bila i ilegalna, no Dustin niti jednom nije tražio prekid već je samo upozorio svog suparnika da pripazi gdje cilja. Posebno zanimljiva akcija u ovoj fazi borbe odvijala se u posljednjih 90 sekundi kada iz klinča dolazi do razmjene velikog broja udaraca.

Potom stižemo do druge runde, možda i najbolje koju smo vidjeli posljednjih godina. Koliko je tu samo bombi odsjelo teško je izbrojati, ali pravo je čudo da su obojica ostali na nogama. Sve je krenulo s velikim i čistim udarcima Poiriera na koje je Hooker odgovarao kontrama. Onda je uslijedila luda razmjena tijekom koje Michael Bisping, koji se ovom prigodom nalazio u ulozi komentatora, nije prestao 'vrištati'. Ritam je bio nevjerojatan, a nevjerojatno je bilo i koliko obojica mogu izdržati. Potekla je u tim trenucima i krv na oba lica, a posljednjih 40 sekundi donijelo nam je ludu seriju Hookera, Poirier je tu bio uzdrman, ali nekako ostaje na nogama do pauze.

Treća runda pokazala nam je Hookerovu promjenu taktike. Sjajni Novozelanđanin odlučio se više oslanjati na rušenja, no Dustin pokazuje koliko je opasan njegov jiu-jitsu pa tako u jednom trenutku hvata giljotinu. Izgledalo je to vrlo opasno za Hookera koji se ipak uspijeva izvući. U zadnjoj minuti borci su ponovno na nogama gdje Poirier baca nekoliko snažnih udaraca, no Hookerova brada sve je to izdražala.

Ako su prethodne runde uglavnom donijele rat na nogama, u četvrtoj smo gledali puno 'grapplinga'. I jedan i drugi imali su u ovoj fazi uspješna rušenja, a Poirier je nakon jednog takvog došao u sjajnu poziciju iz koje je uslijedila kiša njegovih udaraca. Bio je bivši privremeni prvak blizu jedne poluge na ruci, a pokušao je izvući i giljotinu, ali znojni Hooker se izvukao i s nekoliko svojih udaraca zaključio rundu.

U posljednjih pet minuta bilo je očito da Poirier kondicijski bolje stoji što se i osjetilo u nešto većoj aktivnosti i preciznijim udarcima, barem u trenucima dok se borba odvijala na nogama jer je i Hooker u ovoj dionici nekoliko puta pokušavao akciju preseliti u parter. No, sama završnica borbe pripala je Poirieru koji se našao na Danu i s nekoliko udaraca potvrdio pobjedu.

'Platinum' do pobjede s djevojkom u kutu

U sunaslovnoj borbi večeri Mike Perry (14-6) prekinuo je niz od dva poraza i jednoglasnom odlukom sudaca svladao Mickeyja Galla (6-3). 'Platinum' u ovom meču nije imao trenere u kutu, već samo svoju djevojku, no to se nije toliko odrazilo na njegov solidan nastup.

Prva runda ovog dvoboja donijela nam je dobru akciju s obje strane te jedno rušenje Perryja kojim je možda i ukrao ovu dionicu u očima sudaca. U nastavku smo pak gledali nešto više 'grapplinga' tijekom kojeg se Perry uglavnom nalazio u boljoj poziciji, no Gall je uporno prijetio zahvatima s leđa te si jednim pokušajem kimure otvorio prostor za povratak na noge. No, to je uskoro zamalo skupo platio. Naime, s dvije uzastopne desnice, Mike je srušio Galla te navalio na njega, ali ovaj uspijeva nekako izdržati 'ground and pound' i preživjeti sve do pauze. U posljednjih pet minuta Perry je izgledao kao svježiji borac što je i iskoristio, pogotovo kada je u drugoj polovici runde srušio Galla te veći dio ostatka borbe proveo u dominantnoj poziciji.

Istaknimo još da je Maurice Green gušenjem u trećoj rundi zaustavio Giana Villantea koji se za ovaj meč preselio iz poluteške u tešku kategoriju. Gušenjem je slavio i Julian Erosa koji je svladao Seana Woodsona na otvaranju glavnog dijela programa, a najbrži prekid večeri pripao je Takashiju Satu koji je za samo 48 sekundi nokautirao Jasona Witta.

Podsjetimo, UFC se sada seli u Abu Dhabi, odnosno na Otok Yas na kojem će 11. srpnja program otvoriti s velikom UFC 251 priredbom.

UFC on ESPN 12 rezultati:

Dustin Poirier def. Dan Hooker via jednoglasna odluka sudaca (48-47 x2, 48-46)

Mike Perry def. Mickey Gall via jednoglasna odluka sudaca (29-28 x3)

Maurice Greene def. Gian Villante via submission (arm triangle) (R3, 3:44)

Brendan Allen def. Kyle Daukaus via jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-27, 30-27)

Takashi Sato def. Jason Witt via TKO (R1, 0:48)

Julian Erosa def. Sean Woodson via submission (D’arce choke) (R3, 2:44)

Uvodne borbe:

Khama Worthy def. Luis Pena via submission (giljotina) (R3, 2:53)

Tanner Boser def. Philipe Lins via KO (R1, 2:41)

Kay Hansen def. Jinh Yu Frey via submission (poluga na ruci) (R3, 2:26)

Youssef Zalal def. Jordan Griffin via jednoglasna odluka sudaca (29-28 x3)

Linker
19. travanj 2024 11:14