UFC

Rafael dos Anjos tvrdi: ‘Islam Makhachev konstantno se štedi, nema kondiciju kao Khabib‘

Rafael dos Anjos
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove lake kategorije opisao je razlike između dvojice boraca iz Dagestana

Krajem desetog mjeseca, točnije 30. listopada, Rafael dos Anjos odmjerit će snage s Dagestancem Islamom Makhachevim. Sedmorangirani Brazilac nekoć je bio prvak UFC-ove lake kategorije, a u svojoj 36. godini nada se još jednom pohodu na titulu. Ipak, težak posao čeka ga protiv sjajnog Makhacheva kojeg mnogi vide kao nasljednika Khabiba Nurmagomedova i sigurnog prvaka u budućnosti. Rafael dos Anjos borio se protiv Nurmagomedova 2014. godine te je izgubio jednoglasnom sudačkom odlukom. Postoje određene teorije kako je Khabib početkom druge runde tapkao na Brazilčev pokušaj ''giljotine'', no i sam Rafael priznao je kako je pošteno izgubio tu borbu.

Dakle 36-godišnji brazilski borac upoznat je s mogućnostima i snagom Khabiba Nurmagomedova, a u razgovoru s Evy Rodrigues (Combate portal), RDA je upitan da opiše razlike između Makhacheva i Khabiba. Brazilac tvrdi kako posjeduje informacije iz prve ruke.

''Mislim da su oni potpuno drukčiji borci. Islamov tim (AKA) polaže sve nade u njega da postane prvakom. Islam je talentiran borac, no mislim da je Khabib drukčiji. Ovo govorim slušajući priče ljudi koji su trenirali s obojicom, poznaju ih, a trenirali su i sa mnom. Oni su mi rekli kako je Islam tehnički profinjeniji borac od Khabiba, više se oslanja na uporabu tehnike, no nema kondiciju poput Khabiba. On se konstantno štedi, dovede se u poziciju u koju želi, a zatim samo drži protivnika u toj poziciji. Khabib s druge strane radi više, ima više želje i odlučnosti te posjeduje veću zalihu goriva. Samo gledajući njihove borbe, vidim upravo te stvari. Khabib je borac koji nameće ritam i jači tempo, ne veže se za jednu poziciju, nego konstantno napada. Islam je tehnički izraženiji, no trudi se ne izlagati i ne trošiti previše.'', objasnio je RDA.

Upravo je i glavni trener American Kickboxing Academyja (AKA) prije nekoliko dana u podcastu Mikea Swicka opisivao razlike između Makhacheva i Khabiba.

''Khabib je opakiji. Kada vas on kontrolira, on to radi cijelim tijelom. Njegove noge, ruke, nožni prstima, svime vas zaključava. Eksplozivniji od dvojice boraca je Khabib, no Islam je malo fluidniji u tranzicijama.'', rekao je Javier Mendez između ostalog (kompletnu Mendezovu usporedbu možete pročitati na LINKU).

Islamov tempo uistinu jeste osjetno sporiji od Khabibovog, a istina je i kako Makhachev djeluje tehnički profinjeno. Ono po čemu su dva Dagestanca slični jeste njihova nevjerojatna dominacija nad protivnicima, a vidjet ćemo ima li iskusni Rafael dos Anjos rješenje za Makhacheva, kada već za Khabiba nije imao.

Linker
20. travanj 2024 14:21