UFC

‘Rampage‘ Jackson o Jonu Jonesu: ‘On je najprljaviji borac, zbog njega su mijenjali pravila‘

Jon Jones vs Quinton Jackson
 Screenshot (youtube, Karyn Bryant)
Bivši UFC-ov prvak poluteške kategorije nema naročito lijepo mišljenje o Jonu Jonesu

Gotovo deset godina prošlo je od borbe između Quintona ''Rampage'' Jacksona i Jona Jonesa. Tada mladom 24-godišnjem Jonu Jonesu bila je to prva obrana titule i 15. profesionalna MMA borba u karijeri, dok je tada 33-godišnji ''Rampage'' Jackson odrađivao svoju 41. profesionalnu MMA borbu.

Pobijedio je Jones na koncu Jacksona gušenjem u četvrtoj rundi borbe te je uspješno obranio svoj pojas u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji. Ipak, puno se prašine podiglo oko nastupa Jona Jonesa, naročito oko nekih njegovih tehnika koje su okarakterizirane ''prljavima'' i godinama kasnije su povlačile brojne rasprave. Jedna od tehnika na koju se i sam Jackson žalio tokom borbe jeste ''oblique'' kick kojim protivnika dovodite u opasnost od teške ozljede koljena. Nešto takvo dogodilo se Modestasu Bukauskasu proteklog vikenda u borbi protiv Khalila Rountreeja.

''Rampage'' Jackson nedavno je gostovao u Calabasas Fight Companion podcastu i prisjetio se svoje borbe protiv Jonesa. Nije se Quinton toliko doticao spornih ''oblique'' kickova koliko drugog Jonesovog ''zaštitnog znaka'' kada su u pitanju prljavi potezi. Radi se o ubodima u oči protivnika.

''On je najprljaviji borac. Morali su promijeniti pravila zbog njega. Kada sam se borio protiv njega, svaki puta kada bih došao u određenu prednost i dominantnu poziciju, on bi stavio prste u moje oči. Naše očne jabučice najslabiji su dio našeg tijela. Stoga kada sam se borio protiv njega, on je cijelo vrijeme držao ispružene ruke i prste. Teško je trenirati za nešto takvo. On bi me ubadao u oči, a onda kada bi krenuo prema naprijed i približio mu se, on bi šutnuo moje koljeno prema natrag. Taj bi udarac trebao biti ilegalan. Bilo je stvarno teško boriti se protiv njega. Tko god dođe u nekakvu prednost protiv njega, on će vas jednostavno udariti u koljeno, držati će vas na distanci i uvijek će pronaći način za to.'', objasnio je ''Rampage'' zašto Jonesa smatra najprljavijim borcem.

Jones uistinu povlači razne kontroverze cijelu svoju karijeru. Počevši od kontroverznih poteza na granici pravila pa sve do uporabe dopinga i ostalih nedozvoljenih sredstava. Kada Quinton Jackson kaže da su zbog Jonesa mijenjali pravila, onda aludira na promjenu koja se dogodila šest godina nakon njihove borbe. Tada su MMA pravila modificirana te je uporaba otvorenog dlana prilikom namještanja napada označena kao prekršaj.

Linker
23. travanj 2024 00:26