UFC

Rashad Evans: ‘Ostavština Jona Jonesa samo će dodatno rasti u teškoj kategoriji‘

Jon Jones i Rashad Evans
 Scott Cunningham/Getty images/Profimedia
Debi Jona Jonesa u teškoj kategoriji još uvijek je na čekanju

Umirovljeni MMA borac Rashad Evans u razgovoru za TMZ dotaknuo se Jona Jonesa i njegovog prelaska u višu kategoriju. Iako datum i protivnik za Jonesov debi u teškoj kategoriji nisu poznati, čini se kako ''Bones'' ovaj puta uistinu namjerava preći u tešku kategoriju te naporno radi na dobivanju dodatne mišićne mase. Puno je različitih mišljenja o šansama Jonesa protiv teškaša. Kritičari smatraju kako je Jones u poluteškoj kategoriji dominirao pretežno zbog duljine svojih ekstremiteta, veličine i fizičke snage. Postoji i ona druga strana koja vjeruje da Jon posjeduje sve alate za dominaciju u teškoj kategoriji. Nekadašnji prvak UFC-ove kategorije Rashad Evans pripada ovoj drugoj skupini.

''Jon će prijelazom u višu kategoriju samo nastaviti graditi svoju ostavštinu. On je fenomenalan sportaš i borac. Njegov borilački IQ nenadmašiv je. Očekujem da te stvari prenese i u tešku kategoriju. Činjenica je da su teškaši veliki te jače udaraju i to bi mu moglo predstavljati problem. Međutim, pričamo o velikom Jonu Jonesu. On se adaptira na svaku situaciju.'', rekao je Evans koji nije bio štedljiv na komplimentima.

Podsjećamo, Rashad Evans i Jon Jones dugi niz godina trenirali su zajedno i bili timski kolege. Do svađe je došlo 2011. godine. Rashad Evans trebao se boriti na UFC 128 priredbi protiv ''Shoguna'' Rue za pojas prvaka UFC-ove poluteške kategorije. Međutim, nakon Jonesove pobjede nad Ryanom Baderom na UFC 126 priredbi, objavljeno je kako je Rashad Evans ozlijedio koljeno te neće moći nastupiti na UFC 128 eventu. Jonesu je ponuđena prilika da upadne kao zamjena i on ju je objeručke prihvatio. Tada 23-godišnjI Jon Jones nokautirao je ''Shoguna'' u trećoj rundi te je postao najmlađi prvak u povijesti UFC-a. Taj rekord i dalje stoji. Rashad Evans naljutio se jer je smatrao kako mu je Jones uzeo mjesto izazivača i ''Suga'' ubrzo nakon toga napušta JacksonWink dvoranu. Priliku za osvetu dobio je u travnju 2012. godine, no ''Bones'' je pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom i upisao svoju treću obranu pojasa.

Pet rundi i godine treninga čine Evansa izrazito upućenim kad su u pitanju kvalitete Jona Jonesa. 41-godišnji ''Suga'' vjeruje da Jones itekako ima šanse protiv aktualnog prvaka teške kategorije Francisa Ngannoua. Međutim, Evans ne otpisuje niti Ngannoua i vjeruje kako bi Kamerunac predstavljao pravi izazov za Jonesa.

''Borba protiv Francisa, to je vrlo intrigantna borba zato što Francis neutralizira sve prednosti u kojima je Jones uživao dugi niz godina. Puno dulji reach i fizička snaga nisu prednosti na koje bi Jones ovdje mogao računati i zato je ova borba jako zanimljiva. Jones je jak u puno različitih aspekata i bit će zanimljivo vidjeti može li sve to donijeti u tešku kategoriju. Teško je reći da ne može jer to je ipak Jon Jones. Također, bitno je naglasiti da Ngannou napreduje eksponencijalno. Izuzetno je voljan raditi na svom grapplingu, a sve bolje vlada kontrolom nad svojom snagom te ne baca svaki udarac punom snagom. Uistinu je napredovao i stoga je teško reći tko bi pobijedio.'', dodao je Rashad Evans.

Svi nestrpljivo čekamo Jonesov debi u teškoj kategoriji, a potencijalna borba protiv Ngannoua bila bi zasigurno jedna od najvećih u povijesti UFC-a. Šteta je što se Jones upustio u javne prepirke oko plaće, no UFC neće propustiti ovakvu priliku i pitanje vremena je kada će doći do dogovora na obostrano zadovoljstva.

Linker
25. travanj 2024 02:02