UFC

‘Rijetko me UFC iznenađuje svojim mečevima, ali kad sam vidio da će Rakić boriti protiv Ankalaeva, ostao sam u čudu‘

Magomed Ankalaev (lijevo) | Aleksandar Rakić (desno)

 Instagram (magomed Ankalaev, Aleksandar Rakić)
Srpski poluteškaš borit će se protiv vrlo opasnog Dagestanca

Podosta iznenađujuća bila je UFC-ova odluka o uparivanju Magomeda Ankalaeva i Aleksandra Rakića. Dvojica elitnih poluteškaša obračunat će se 26. listopada (10. mjesec) u sklopu UFC 308 eventa, a pobjednik će se približiti napadu na pojas koji je trenutno u vlasništvu Alexa Pereire.

Razlog zbog kojeg ističemo kako se radilo o iznenađujućem uparivanju leži u tome da se vjerovalo kako će Magomed Ankalaev biti sljedeći protivnik Alexa Pereire. ‘‘Poatan‘‘ u ovom trenutku nema adekvatnijeg izazivača u poluteškoj kategoriji, ali UFC-ovi čelnici očito imaju neke druge zamisli.

Nekoliko je potencijalnih opcija. Prije svega, čeka se rasplet pri vrhu teške kategorije. Jon Jones i Stipe Miočić trebali bi se boriti sredinom 11. mjeseca, a velika je mogućnost da će se obojica povući iz sporta nakon tog meča. Tada bi Tom Aspinall kao privremeni prvak teške kategorije vjerojatno bio promoviran u novog prvaka, ali i njemu na neki način nedostaje adekvatnih izazivača. Prilika bi se otvorila za uparivanje Pereire i Aspinalla, a Brazilac bi dobio toliko željenu šansu da osvoji pojas u trećoj različitoj težinskoj kategoriji.

Isto tako nije isključeno da UFC cilja na trilogiju između Israela Adesanye i Alexa Pereire. Porazi li Adesanya svog protivnika Dricusa Du Plessisa, ponovno će postati prvakom srednje kategorije. ‘‘Izzyjev‘‘ nedosanjani san svakako je drugi pojas unutar UFC-a, a Pereira ne bi imao ništa protiv da osveti poraz koji je pretrpio u posljednjem meču s Adesanyom.

Obje opcije djeluju marketinški puno zanimljivije nego uparivanje Pereire i Ankalaeva. Tu je čak i mala mogućnost da UFC upari Alexa Pereiru i Jona Jonesa, ali to je opcija s najmanjim izgledima da će se dogoditi.

Osim marketinške neisplativosti, ono što također ne ide Ankalaevu u korist jest činjenica da je on stilski vrlo opasan protivnik po Alexa Pereiru. Dagestanac posjeduje jako dobre hrvačke vještine i na papiru je zapravo najveća prijetnja Pereiri u poluteškoj kategoriji. UFC bi nerado izgubio Pereiru na poziciji prvaka, a posebno im ne ide u korist da ga na tronu zamijeni Ankalaev.

Zbog svega navedenog, Ankalaev je uparen s Aleksandrom Rakićem, srpskim borcim s austrijskom adresom stanovanja. Mnoge je to uparivanje ipak iznenadilo, a među iznenađenima našao se i Daniel Cormier, nekadašnji UFC-ov prvak dvaju težinskih kategorija, a trenutno njihov komentator i analitičar.

‘‘Ne znam zašto se Pereira ne bori protiv Ankalaeva. Ne razumijem zašto se taj meč neće dogoditi. Sviđa mi se ipak to što Ankalaev mora proći još jedan test. UFC ovdje zapravo govori kako imaju zvijezdu na tronu i znaju da bi ovaj tip (Ankalaev) mogao predstavljati problem za njihovu zvijezdu. Rijetko ostajem iznenađen nakon što se mečevi službeno potvrde, ali sjećam se kako sam sjedio u Manchesteru, saznao sam da će se Rakić boriti protiv Ankalaeva i čeljust mi se ‘objesila‘. Bio sam u čudu, ali ponekad morate zaštititi ‘zlatnu koku‘, a osjećaj je da UFC to sada radi.‘‘, objasnio je Cormier u emisiji koju vodi s Chaelom Sonnenom (Good Guy/Bad Guy).

Razočaran ovakvim raspletom bio je i Ankalaev, ali Rakić je sigurno zadovoljan UFC-ovom odlukom da zaštite svoju ‘‘zlatnu koku‘‘. ‘‘Raketa‘‘ pobjedom nad Ankalaevim može odškrinuti vrata napada na titulu i njemu se otvorila jako dobra prilika. Pereira je također miran jer se zasad ne mora boriti s borcem koji mu stilski ne odgovara, a jedini nezadovoljnik u cijeloj priči vjerojatno je Magomed Ankalaev.

Linker
23. kolovoz 2024 16:57