UFC

Ryan Bader želi se revanširati Jonu Jonesu: ‘Bio bi to drukčiji meč nego prvi put‘

Jon Jones (lijevo) i Ryan Bader (desno)

 Screenshot (ufc)
Prvak Bellatorove teške kategorije rado bi se okušao u kavezu s UFC-ovim prvakom teške kategorije

Vraćamo se u 2011. godinu. Velik ‘‘hype‘‘ pratio je borbu između Ryana Badera i Jona Jonesa. UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ odlučili su upariti dvojicu boraca na UFC 126 eventu, a borba nam je trebala ponuditi odgovor na pitanje: Tko je od njih dvojice potencijal za najveće stvari?

Jon Jones ušao je u taj meč sa ‘‘scoreom‘‘ 11-1 i bio je na glasu kao ponajveći talent UFC-ove poluteške kategorije. Mnogi su se ipak pitali može li Jones parirati najboljim borcima u kategoriji ili je u pitanju borac atraktivnih poteza, ali nedovoljne kvalitete za dodatni iskorak.

Ryan Bader s druge strane bio je neporažen uoči meča s Jonesom. 12 pobjeda u jednako toliko nastupa imao je Bader, a pobjede nad Vinnyjem Magalhaesom, Keithom Jardineom i Antonijom Rogerijom Nogueirom bile su impresivne. Badera je krasila izrazita fizička snaga i odlične hrvačke vještine, ali sve to nije bilo dovoljno za poraziti Jonesa.

‘‘Bones‘‘ je doslovno izdominirao Badera te večeri u Las Vegasu. U stojci puno raznovrsniji, hrvački kvalitetniji, fizički snažniji, Jones je imao rješenje za svaki Baderov napad. Ryan je imao dva neuspješna pokušaja rušenja, a Jones je oba pokušaja lakoćom branio. Za razliku od Badera, Jones je bio stopostotan sa svojim pokušajima rušenja (2/2), a Badera je završio ‘‘submissionom‘‘ krajem druge runde.

Bader je tada upisao prvi poraz u karijeri, a Jones je neposredno nakon borbe saznao kako mu se otvara prilika za napad na pojas. Prihvatio je Jones tu priliku, a mjesec i pol dana kasnije postao je prvakom UFC-ove poluteške kategorije, nakon što je porazio Mauricija ‘‘Shoguna‘‘ Ruu.

U godinama koje su uslijedile, Jones je dominirao poluteškom kategorijom i postao je jedan od najboljih boraca u povijesti ovog sporta. Ryan Bader ne može se pohvaliti takvim uspjesima, ali jako dobru karijeru izgradio je i on sam.

UFC-ov pojas nije stavio u svoju vitrinu, ali sreću je pronašao u Bellatoru gdje je osvajao titulu prvaka u poluteškoj, ali i u teškoj kategoriji. Bader je trenutno prvak Bellatorove teške kategorije, a sljedeći vikend očekuje ga meč protiv Renana Ferreire na eventu nazvanom PFL vs. Bellator. Bit će to event na kojem su upareni Bellatorovi prvaci s PFL-ovim osvajačima turnira. Pobjednik meča između Badera i Ferreire iskristalizirat će se kao ponajbolji teškaš na svijetu, a Bader ističe kako bi se rado ponovno okušao s Jonom Jonesom, aktualnim prvakom UFC-ove teške kategorije. Bader vjeruje kako bismo sada gledali nešto drukčiju priču nego 2011. godine.

‘‘Mislim da bi to definitivno bio drukčiji meč. Jones se dokazivao iz meča u meč i smatram ga najboljim borcem na svijetu. Ali moj mentalitet sada je puno drukčiji od mentaliteta koji sam imao tada, dok sam još bio dijete kojem je taj sport bio nešto novo. Borba bi definitivno bila drukčija.

Nitko ne zna kako bi završila, ali bio bi to zabavan meč. Dobio sam priliku osvetiti neke poraze i neporažen sam u revanšima. Borba protiv Jonesa bila bi pokazatelj koliko sam napredovao od 2011. do 2024. godine.‘‘, rekao je Ryan u razgovoru za MMA Junkie, a zatim je istaknuo kako bi volio da češće gledamo obračune boraca iz različitih organizacija.

‘‘To je ono što je kul u vezi sljedeće borbe, promocija protiv promocije, to je nešto što fanovi žele gledati. Uvijek se priča kako bi neki tip prošao da prijeđe u UFC i kako bi se UFC-ovi prvaci nosili s Bellatorovim prvacima. Sve su to zabavne borbe i nadam se da ćemo to češće raditi.‘‘, zaključio je Ryan.

Borba između njega i Jonesa sigurno bi privukla interes i 13 godina nakon prvog meča, ali UFC ne planira uparivati svoje prvake s borcima drugih organizacija. Dakle, šanse da ćemo gledati revanš Jonesa i Badera minimalne su.

Kako je izgledao njihov prvi meč, prisjetite se putem videa koji se nalazi ispod ovog teksta.

Linker
26. travanj 2024 04:56