UFC

Sean O‘Malley se zapitao: ‘Što ako bi žene imale svoju zasebnu organizaciju, koliko dugo bi to opstalo?‘

Sean O‘Malley

 Soul Brother/Soul B Photos/Shutterstock Editorial/Profimedia
Ponajbolji UFC-ov bantamaš potaknuo je zanimljivu raspravu

‘‘Žene se nikada neće boriti u UFC-u.‘‘, rekao je UFC-ov predsjednik Dana White još 2011. godine, ali već sljedeće kalendarske godine UFC je potpisao Rondu Rousey, prvu borkinju u povijesti UFC-a. Rousey je 2013. godine debitirala pod okriljem UFC-a i borila se protiv Liz Carmouche za titulu prvakinje u bantam kategoriji.

U godinama koje su uslijedile, Ronda Rousey munjevito se uspinjala i jedno vrijeme bila je možda i najveća MMA zvijezda. Pokazalo se dobrim za Whitea i UFC jer nisu ostali pri stavu da se žene nikada neće boriti u njihovoj organizaciji, a danas UFC ima četiri težinske kategorije u kojima nastupaju borkinje.

Unatoč tome, šira publika još uvijek puno više prati i favorizira muške borce, a neki se i dalje pitaju je li ženama mjesto u UFC-u. Među njima se sada našao i Sean O‘Malley, jedan od najpopularnijih UFC-ovih boraca u ovom trenutku. Drugorangirani izazivač unutar bantam kategorije razgovarao je sa svojim trenerom Timom Welchom u ‘‘TimboSugarShow‘‘ podcastu, a Welch je u jednom trenutku spomenuo stari ‘‘tvit‘‘ Islama Makhacheva u kojem je Dagestanac napisao kako ‘‘ovo nije sport za žene‘‘. O‘Malley se na spomen tog ‘‘tvita‘‘ zapitao:

‘‘Što kada bi postojao ‘WUFC‘ (UFC za žene)? Što ako bi one imale svoj zasebni programi? Bi li to opstalo? Mogu li one prodavati PPV i rasprodavati dvorane? Samo pitam, što ako bi postojao ‘WUFC‘? I dalje bi to bio UFC, i dalje bi to bio Dana, ali koliko dugo bi to opstalo?‘‘, zapitao se O‘Malley, a ovim komentarima mogao bi navući bijes borkinja, kao i fanova ženskog MMA-a.

Jasno je da ženski MMA i dalje prolazi fazu razvoja te da zasebna organizacija ne bi bila niti približno praćena poput UFC-a u kojem bi nastupali samo muškarci. UFC jednostavno mora promovirati ženski MMA putem evenata na kojima nastupaju i muškarci, jer na taj način široj publici približavaju kvalitetu borkinja.

Linker
06. svibanj 2024 23:18