UFC

Sedmi poraz zaredom! Paddy Pimblett uvjerljivo je porazio legendarnog Tonyja Fergusona

Paddy Pimblett (gornji) vs. Tony Ferguson (donji)

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
39-godišnji Tony Ferguson jednostavno ne može više parirati borcima na visokoj razini

Nakon ekspresne pobjede Josha Emmetta nad Bryceom Mitchellom, uslijedio je još jedan obračun veterana i potencijalne buduće zvijezde. Tony Ferguson tražio je prekid svog gubitničkog niza koji se oduljio na šest uzastopnih mečeva, a talentirani Paddy Pimblett vratio se u kavez nakon godinu dana pauze zbog teške ozljede gležnja desne noge.

Odmah od prve sekunde oba borca krenula su agresivno. Ferguson je izgledao nešto bolje u razmjenama na samom početkom meču. Raznovrsnije je pogađao ‘‘El Cucuy‘‘, miksao je ‘‘kickove‘‘ i boksačke tehnike, dok je Paddy pokušavao uglavnom bacajući desni ‘‘low kick‘‘ i lijevi ‘‘middle kick‘‘. Ferguson se lijepo kretao i pritiskao je Pimbletta. Tony je uživao i veliku podršku navijača u T-Mobile Areni. Sredinom runde Paddy je lijepo pogodio desnicom, ali Ferguson je odmah kontrirao lijevim krošeom. Međutim, Pimblett kao da se probudio i dosegao radnu temperaturu nakon toga. Agresivno je nasrnuo na Fergusona, nekoliko puta je odlično pogodio boksačkim kombinacijama i Ferguson je izgledao blago uzdrmano. Paddy je preuzeo inicijativu i počeo je opravdavati ulogu favorita. Minutu prije kraja runde Pimblett je krenuo po prekid. Ferguson je primio 4-5 uzastopnih udaraca u stojci i uzdrman je završio na tlu. Paddy je došao do ‘‘full mounta‘‘ i nemilosrdno je tukao Fergusona. Tony Ferguson pokazao je veliku srčanost u tim trenucima! Pokušavao se izvući, radio je na izvlačenju iz ‘‘full mounta‘‘ i uspješno je izdržao do kraja runde. Ipak, situacija nije izgledala dobro po njega nakon prvih pet minuta, a David Goggins podrškom ga je pokušao vratiti ‘‘u život‘‘.

Fergusonove kretnje izgledale su dobro početkom druge runde, ali nakon samo 40-ak sekundi borbe Ferguson je nakon lijevog krošea ponovno završio na tlu, u donjoj poziciji. Nije se radilo o nokdaunu, nego o gubitku ravnoteže, a Pimblett je iskoristio priliku i zauzeo je gornju poziciju u zatvorenom gardu. Aktivno je Tony radio iz donje pozicije, laktovima je pokušavao raditi štetu, ali Paddy je ipak nanosio veću štetu silovitim udarcima iz gornje pozicije. Ferguson je tražio priliku za zaključati ‘‘trokut gušenje‘‘, ali nije imao konkretnijeg uspjeha u tim situacijama. Pimblett je pokušavao proći gard Tonyja Fergusona, a sve obilnije krvario je iz nosa. Radilo se o posljedici Tonyjevih udaraca iz donje pozicije. Nakratko je Pimblett zaprijetio pokušajem ‘‘arm triangle‘‘ gušenja, ali Ferguson se tijekom druge runde dobro branio iz donje pozicije u parteru i nije pretrpio veliku količinu štete kao u prvih pet minuta. Više od četiri minute u drugoj rundi, Ferguson je proveo u donjoj poziciji.

Paddy Pimblett početkom treće runde nakratko se našao u vrlo nezgodnoj poziciji. Borba se odvijala na nogama, Pimblett je djelovao strašno iscrpljeno, a Tony je pokušao zaključati D‘arce gušenje. Pimblett se spustio u parter, uspio se izvući iz hvata, a Ferguson ga je pozvao da se vrati na noge. Pritiskao je Tony, a Pimblett se mučio s vidnom iscrpljenošču. 28-godišnjak iz Liverpoola uspio je pronaći snagu za novo rušenje i ponovno je odveo borbu u parter. Sudac Mark Smith upozoravao je Pimbletta da mora biti aktivniji, a Paddy nikako nije mogao dopustiti sucu da ih vrati na noge. Morao je Pimblett zadržati tu gornju poziciju jer radilo se o najpovoljnijoj situaciji za tako iscrpljenog Paddyja. Ferguson je premalo radio na pokušajima da vrati borbu na noge i Paddy je bez većih poteškoća iskontrolirao Fergusona do samog kraja meča.

Za razliku od prijašnje trojice Fergusonovih protivnika (Green, Diaz, Chandler), Paddy Pimblett nije uspio završiti Fergusona. Ali, baš kao i prijašnjih šest Tonyjevih protivnika, Pimblett je upisao pobjedu nad legendarnim ‘‘El Cucuyjem‘‘. Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Paddy i upisao je petu pobjedu u svom petom nastupu pod okriljem UFC-a. Radi se o drugom najduljem aktivnom pobjedničkom nizu u lakoj kategoriji. Pimblett i Benoit Saint-Denis trenutno su na pet pobjeda u nizu, a samo Islam Makhachev trenutno je u boljem nizu. Prvak je slavio u posljednjih 12 uzastopnih nastupa.

Tony Ferguson pokazao je srčanost koja ga je uvijek krasila, ali njegovo tijelo jednostavno ne može više. 39 mu je godina, a prava je šteta što se Ferguson nije odlučio umiroviti nakon ovog meča. Cijelom svijetu jasno je kako je njegovo vrijeme prošlo, ali Ferguson nije spreman prihvatiti tu činjenicu.

Linker
28. travanj 2024 03:03