UFC

Shogun Rua otkrio koliko će se još dugo boriti: ‘Zdravlje mi je prioritet‘

Mauricio ”Shogun” Rua
 Richard Wolowicz/Getty images/Profimedia
Legendarni Prideov i UFC-ov prvak još uvijek se nije umirovio, no ta odluka jako je blizu

Već gotovo punih 19 godina Mauricio "Shogun" Rua profesionalni je MMA borac. I jedan od onih koji su u ovom sportu i od njega samog dobili sve. Pobjede, titule, novac, slavu i naklonost fanova. Malo je onih koji su imali toliko obožavanja, a toliko malo "hejta". Jer za njega jednostavno nikad nije bilo razloga. Uostalom, ovaj Brazilac s pravom je nosio nadimak "Shogun", što mu je priznala i japanska nacija, inače podosta osjetljiva na svoje titule.

No, svim borcima vrijeme prolazi pa tako i njemu. U studenom ove godine navršit će 40 godina, a već neko vrijeme njegovi nastupi nisu na onoj razini na kakvoj su bili kad je prvo 2005. godine osvojio Prideov Grand Prix srednje kategorije, vjerojatno najjači turnir u MMA povijesti, a onda i pet godina kasnije titulu UFC prvaka poluteške kategorije. Iako u posljednjih osam nastupa ima i dalje respektabilan 5-2-1 omjer, ne bi se dobro proveo da mu UFC namijeni nekog ozbiljnijeg protivnika u naponu snage.

Nakon što je u svom trenutno posljednjem nastupu, u studenom prošle godine, prekidom u drugoj rundi poražen od Paula Craiga, mnogi su smatrali da bi moglo uslijediti umirovljenje. Sad je u razgovoru za Combate potvrdio kako tu odluku ipak još uvijek nije donio, ali da ona zapravo nije daleko.

"Ja sam u glavi miran, u karijeri sam postigao jako puno toga. Kad stanem sa svime, osjećat ću se blagoslovljen onime što imam. Želim odraditi još jednu ili dvije borbe, nisam u potpunosti siguran. Želim biti opušten i miran te donijeti odluku sam za sebe. Svoju iduću borbu odradit ću kao da je posljednja, iako možda neće biti takva. I ne želim raditi neki spektakl od toga. Želim se boriti bez pritiska, neovisno o tome hoće li mi borba biti posljednja ili pretposljednja", rekao je.

Postavlja se pitanje kad bi to moglo biti jer nema sumnje da bi se volio boriti kod kuće u Brazilu. UFC još uvijek nema nikakvih planova oko toga kad će ponovno krenuti u organizaciju priredbi izvan SAD-a. Shogunu se zapravo ne žuri. Shvaća da je kraj blizu, iako se ne smatra starim sportašem koji čim prije mora odraditi ono što si je zacrtao.

"Ne gledam na sebe kao na starog tipa. I dalje imam dobre treninga te sam sposoban sparirati sa svima. Mnogi borci preko 40 godina rade dobar posao, poput Demiana Maije ili Fabricija Werduma. Najveći problem koji sam imao kroz karijeru su ozljede. Osjećam se da mogu još boriti, no prioritet sam stavio na zdravlje. To je razlog zašto ću se boriti još maksimalno dva puta", potvrdio je svoju odluku.

U posljednjih godinu dana UFC su napustile mnoge legende, poput Andersona Silve, Alistaira Overeema, Juniora Dos Santosa, Jacarea Souze, Renana Baraoa i mnogih drugih. Shogun bi mogao biti idući na toj listi, a bilo bi sjajno kad bi do toga došlo uistinu njegovom odlukom, a ne da mu to otpuštanjem mora ukazati sam UFC.

Linker
13. travanj 2024 23:54