UFC

Što treba činiti Blachowicz, a što Ankalaev u noćašnjoj borbi za pojas? Saznajte što nas očekuje!

 Jan Blachowicz i Magomedov Ankalaev

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Očekuje nas odličan glavni dio programa, no preliminarni je također nešto što ne želite propustiti

UFC 282 posljednja je PPV priredba ove godine, a počinje već u ponoć. Glavni dio programa započinje u 4:00, dok se Blachowicz i Ankalaev u kavezu očekuju oko 6:00 ujutro. Inače, njih dvojica su se trebali boriti u sunaslovnoj borbi večeri, no zbog Prochazkine ozljede i napuštanja pojasa, bio je ovo dosta logičan potez UFC-a.

Što nas noćas očekuje?

Osim borbe za pojas u poluteškoj kategoriji, UFC je složio dosta dobar ‘‘main card‘‘. Otvorit će ga borba u perolakoj kategoriji između Brycea Mitchella i Ilie Topurie, a ono što borbu čini posebno zanimljivom jest da će nečija nula morati otići (obojica su neporaženi).

Zatim će nastupiti Darren Till i Dricus Du Plessis, a ovo je jako važna borba za Tilla jer je poražen u posljednjih četiri od pet borbi. Otkako je prešao u srednju kategoriju njegova karijera je krenula nizbrdo te je noćašnja pobjeda imperativ. Neće mu to biti lagan zadatak jer ga čeka odlični Du Plessis, nekadašnji rival Roberta Soldića koji je u UFC-u do sada ostvario tri pobjede, a čak dvije nokautom.

Borbu između Santiaga Ponzinibbia i Alexa Morona ne treba previše komentirati. Originalno se Ponzinibbio trebao boriti protiv legendarnog Lawlera koji je otpao zbog ozljede, a Morono je uskočio doslovno nekoliko dana prije čisto kako borba na ‘‘main cardu‘‘ ne bi propala.

Nakon toga nastupa popularni Paddy Pimblett protiv Jareda Gordona, a to će mu biti nešto teži izazov nego tri dosadašnja protivnika. Nije nikakva tajna da UFC postepeno gradi Pimbletta te do sada nije imao nekog težeg protivnika, no Gordon bi trebao biti barem nešto čvršći nego dosadašnji protivnici.

Glavna borba večeri

Jan Blachowicz protiv Magomeda Ankalaeva. Nema se što reći kada je u pitanju je li Ankalaev zaslužio napad na titulu jer je naredao devet uzastopnih pobjeda. Jedini poraz u karijeri mu je nanio, vjerovali ili ne, Paul Craig, kada je izgubio praktički dobivenu borbu.

S druge strane imamo iskusnog Blachowicza koji je već bio prvak u poluteškoj kategoriji. Luke Rockhold, Ronaldo Souza, Corey Anderson, Dominick Reyes i Israel Adesanya, imena su koja je Blachowicz pobijedio u vjerojatno najboljoj fazi svoje karijere. Pojas mu je krajem prošle godine uzeo Glover Teixeira, no Blachowicz je nakon toga upisao pobjedu protiv Aleksandra Rakića koji je ozlijedio koljeno u njihovoj međusobnoj borbi.

Što treba činiti Blachowicz?

Prije svega, bitan faktor ovdje je činjenica da se Blachowicz do sada u svojoj UFC karijeri dva puta borio punih pet rundi, dok to nije slučaj s Ankalaevim. Teško da će baš to biti presudan faktor jer je Ankalaev zasigurno jako spreman borac, no ipak to valja istaknuti.

Prije nego što je osvojio pojas, Blachowicz je bio jako podcijenjen borac. No, dokazao je da je upravo najbolji kada ga se podcjenjuje jer je gore spomenuta imena naredao u otprilike dvije godine.

image

Blachowicz Reyes

Screenshot (facebook, Espn Mma)

Jan se noćas mora fokusirati na svoje odlične udarce nogama. Iako uistinu ima teške ruke koje svakoga mogu poslati na spavanje, bitan dio njegove igre su svakako udarci nogama. Sjetimo se samo što je udarcima u tijelo napravio Dominicku Reyesu, dok je Ankalaev svoj najveći nedostatak pokazao upravo u obrani te vrste udaraca. Primjerice, Volkan Oezdemir je poprilično oštetio nogu Ankalaeva ‘‘low kickovima‘‘, tako da Jan tu treba tražiti svoje prilike. Ankalaev je u borbi protiv Smitha pokazao napredak u tom segmentu, no vidjet ćemo hoće li uspjeti protiv iskusnog Blachowicza.

Jan također mora pripaziti i biti jako discipliniran u defanzivnom dijelu. Ne smije spuštati ruke jer bi Ankalaev iz pritiska mogao iznenaditi nekom brzom kombinacijom i dovesti ga u probleme, a Blachowicz je do sad pokazao kako zna biti defanzivno neoprezan dok baca kombinacije.

Što treba činiti Ankalaev?

Bez obzira na Janovo iskustvo, Ankalaev je s razlogom favorit u ovoj borbi jer je teško bilo što prigovoriti čovjeku sa devet uzastopnih pobjeda. Iako je na nogama odličan, njegova uistinu najveća prednost jest u defanzivnom dijelu. Često dopusti protivnicima da se ‘‘razmašu‘‘ što nekad rezultira pasivnijom borbom, no to protiv Jana neće baš moći jer osim teških ruku i odličnih ‘‘kickova‘‘, Jan je sposoban pobijediti i na bodove. Ankalaev je brži od Jana, a to će moći iskoristiti ukoliko u borbi bude trenutaka kada će Poljak jako krenuti na Ankalaeva te će prilikom kombinacija biti otvoren za neku dobru kontru. Kada sve stavimo na papir, Ankalaev bi trebao pobijediti, no opet ću ponoviti da se Blachowicza nikad ne smije otpisivati.

Ankalaev će također moći pokušati koristiti Gloverov recept gdje će u prvoj rundi u klinču pokušati ‘‘zakiseliti‘‘ Jana što će u kasnijim rundama umanjiti tu snagu koju posjeduje u rukama, tako da je hrvanje i klinč nešto od čega bi Ankalaev mogao imati velike koristi u ovoj borbi.

Dakle, defanzivna stojka i hrvanje i klinč su Magomedov put do noćašnje pobjede i pojasa u poluteškoj kategoriji. Hoće li to uspjeti provesti, uskoro ćemo saznati.

Gdje, kad i kako?

Rani preliminarni dio počinje već od ponoći, a glavni od 4:00. Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo je ono za ‘‘link‘‘, no s obzirom da se radi o ilegalnoj distribuciji UFC-ovog materijala i piratstvu, nismo u mogućnosti na to odgovarati. Za te stvari ćete se morati snaći sami, a jedino što mi možemo učiniti je staviti LINK putem kojeg možete kupiti PPV.

Što reći na kraju nego da se čujemo i gledamo noćas, ako ništa drugo na glavnom dijelu programa. Postavite budilice i uživajte u posljednjem PPV programu ove godine!

Linker
21. travanj 2024 15:31