UFC

Sudac Herb Dean prokomentirao kraj Cruzove borbe: 'Odluke se moraju donijeti u sekundi!'

Dominick Cruz i Keith Peterson
 screenshot
Kontroverzni prekid borbe Henryja Cejuda i Dominicka Cruza i dalje je aktivna tema u MMA krugovima, a sad je svoje mišljenje dao i jedan od najpoznatijih svjetskih sudaca, koji je također radio na toj priredbi, Herb Dean.

Herb Dean sudio je glavnu borbu UFC 249 priredbe, između Justina Gaethjea i Tonyja Fergusona, ali je gledao borbu ranije, u kojoj je pravdu dijelio njegov kolega Keith Peterson. Ista je donijela kontroverzan kraj, budući da je Peterson prekinuo borbu samo dvije sekunde prije kraja druge runde i to u trenucima kad se pogođeni i ugroženi Cruz krenuo ustajati. Inače staloženi "Dominator" nije imao lijepe riječi za suca koji mu je uskratio priliku nastaviti s borbom. Kao netko tko je imao pregršt takvih situacija u svojoj karijeri, Dean je u razgovoru sa Schmoom prokomentirao Cruzovu reakciju.

"Ne treba toliko obraćati pažnju na ono što borci govore u trenucima nakon borbe u kojoj su poraženi. Oni su u tom trenutku strašno kompetitivni i žele se natjecati. Tako da nikad nisam uzimao za zlo ono što mi borci kažu odmah nakon borbe. Imao sam boraca koji su bili ljuti ili koji bi me odgurnuli. To bih ignorirao i onda bismo se kasnije vidjeli te bi sve bilo u redu", rekao je Dean, da bi ipak dodao kako je kod Cruza malo drugačije:

"S Dominickom je teška situacija. On je jako dobar u onome što radi, sjajan tehnički borac koji je promijenio smjer ovog sporta. Također je i sjajan analitičar. Pričao sam s njim o nekim greškama sudaca, između ostalog i mojim greškama. Kad on ima neku kritiku, onda je to kritika s razlogom. On uvijek objasni što je bilo problem i zato ga volim poslušati."

Na optužbe Cruza kako je Peterson bio pod utjecajem alkohola nije imao previše komentara, osim toga kako on tako što nije primijetio.

"Ja nisam osjetio alkohol kod Keitha Petersona, a cijeli dan smo bili u blizini. Da itko od nas sudaca osjeti da je neki drugi sudac pod utjecajem alkohola, nema šanse da bismo mu dozvolili da te večeri radi", potvrdio je.

Na kraju je upitan kako bi on reagirao u takvoj situaciji.

"To je teška situacija jer se Cruz htio nastaviti boriti. Osim toga, on je vrlo pametna i elokventna osoba. Čuo sam stvari koje je rekao i imaju smisla. Ali je jako teško donijeti odluku. Dominick je bio ozbiljno uzdrman i u problemima. Pokušavao se oporaviti, ali ti moraš u tom trenutku procijeniti štetu koja mu se tek sprema i koja bi se mogla dogoditi. Ovo je bila nepoželjna situacija za sve. Da li bih ja napravio drugačije? Nisam siguran. Ne vidim što je Keith mogao napraviti drugačije jer to je situacija koja se može promijeniti u sekundi i ti isto tako u sekundi moraš reagirati", rekao je Dean, jedan od najcjenjenijih sudaca, ali isto tako sudac koji u karijeri imao jako puno primjera situacije gdje je po mnogima prerano prekidao borbu. Ovog puta za tako što je kritiziran njegov kolega.

Linker
18. travanj 2024 22:08