UFC

Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Ryan Spann protiv ‘Lionhearta‘ traži iskorak u karijeri

Anthony Smith vs. Ryan Spann
 Ufc
Nakon jednog vikenda pauze, UFC se vraća s priredbom koja će poslužiti kao zagrijavanje za UFC 266

UFC Fight Night 192 ili UFC on ESPN +50 nazivi su iduće priredbe koju organizira najjača svjetska MMA promocija. Posljednja tri eventa održana su u UFC-ovom Apexu koji se nalazi u Las Vegasu, a niz će zaključiti upravo ovom priredbom. Popis borbi nije naročito zvučan i obećavajuć te bi se moglo reći kako je ova priredba svojevrsno zagrijavanje i uvod za ono što nas čeka tjedan dana kasnije, a to je sjajna UFC 266 priredbi o kojoj će više riječi biti idućeg tjedna.

Ryan Spann traži pobjedu karijere, no čeka ga nimalo lak zadatak te izuzetno iskusan protivnik

30-godišnji borac nadimka ''Superman'' svoj ugovor u UFC-u izborio je putem DWCS-a 2018. godine. ''Giljotinom' nakon samo 26 sekundi borbe Spann (19-6-0, 5-1 UFC) je savladao Emiliana Sordija, ovogodišnjeg polufinalista PFL-ovog turnira u poluteškoj kategoriji. Iste godine ''Superman'' je i debitirao pod okriljem najjače svjetske MMA promocije te je nanizao četiri pobjede. Njegov niz i pohod ka vrhu spriječio je Johnny Walker koji ga je u rujnu 2020. godine nokautirao u prvoj rundi borbe. Spann se u ožujku ove godine vratio pobjedama savladavši Mishu Cirkunova tehničkim nokautom nakon samo 71 sekundu borbe. ukupno 16 puta slavio je ''Superman'' prekidom, a samo tri puta sudačkom odlukom. 11 njegovih pobjeda došlo je ''submissionom'', a pet nokautom. Trenutno je 11-rangirani borac na ljestvici izazivača poluteške kategorije, a narednog vikenda tražit će iskorak u svojoj karijeri te mjesto unutar Top 10.

Neće imati lak zadatak jer s druge strane čeka ga Anthony Smith (35-16-0,10-6 UFC), borac koji je prošao sito i rešeto u svojoj karijeri. 33-godišnjak ima čak 51 profesionalni meč u dosadašnjoj karijeri, a borio se s pregršt vrhunskih boraca. Neke je pobjeđivao, a neki su pobjeđivali njega. Ono što je uvijek pokazivao jeste srčanost zbog koje uostalom i nosi nadimak ''Lionheart''. Već je poznata priča kako je Smith debitirao za UFC još 2013. godine, no porazio ga je Antonio Braga Neto submissionom u prvoj rundi, a ''Lionheart'' je nakon samo jedne borbe otpušten iz UFC-a. Nekadašnji građevinski radnik nije klonuo duhom i nastavio je pokušavati. Izgubio je Smith i u prvom idućem nastupu nakon otpusnog pisma u UFC-u, ali nakon toga zaredao je sedam pobjeda i vratio se u najjaču svjetsku MMA promociju. Odradio je ''Lionheart'' šest nastupa u srednjoj kategoriji (4-2), no nakon što ga je Thiago Santos nokautirao u drugoj rundi 2018. godine, Smith se odlučio za tranziciju u polutešku kategoriju. Tamo je spektakularno nokautirao dvije legende, Rashada Evansa i Mauricija ''Shoguna'' Ruu. Kako bi dokazao da ne pobjeđuje samo potrošene borce, Smith je submissionom u trećoj rundi završio i Volkana Oezdemira te je dogurao do ''title shota'' protiv tadašnjeg prvaka Jona Jonesa.

Izgubio je ''Lionheart'' jednoglasnom odlukom, a Jones je dominirao od početka do kraja. Međutim, imao je Smith priliku doći do pojasa krajem četvrte runde. Jones je uputio nedopušten udarac koljenom u glavu Smitha, no za razliku od Aljamaina Sterlinga, Anthony je sucu i doktoru dao do znanja kako može nastaviti meč. Jones je izgubio dva boda, a Smith je pridobio srca svih istinskih MMA fanova. Mogao je ''Lionheart'' odlučiti kako ne može nastaviti u tom trenutku, a time bi se upisao u povijest kao prvak poluteške kategorije. Rijetko tko bi mu mogao prigovoriti s obzirom na udarac koji je primio, no Smith jednostavno nije takav tip osobe. Često se Smitha smatralo borcem koji je uz određenu dozu sreće i dobrog odabira protivnika došao do vrha kategorije, no on je nakon borbe protiv Jonesa savladao i Alexandera Gustafssona potvrdivši kako zaslužuje svoje mjesto pri vrhu poluteške kategorije. Odradio je ''Lionheart'' još četiri meča nakon pobjede protiv Gusa. Glover Teixeira i Aleksandar Rakić uvjerljivo su ga savladali, no Anthony se slavljima protiv Devina Clarkea i Jimmyja Crutea vratio na pobjedničke staze. Trenutno okupira šesto mjesto izazivača u poluteškoj kategoriji, a Ryan Spann eventualnom pobjedom nad tako visokorangiranim protivnikom definitivno bi uskočio u Top 10. Anthony Smith raznovrstan je borac (19 pobjeda nokautom, 13 submissionom). Posjeduje dobru udaračku moć, a njegove vještine u parteru poprilično su podcijenjene s obzirom da se radi o crnom BJJ pojasu. U svakom slučaju, zanimljiva borba nas čeka u poluteškoj kategoriji.

Ostatak programa ne nudi zvučna imena, no uzbuđenja ne bi trebalo izostati

Sunaslovna borba večeri također nam nudi borbu u poluteškoj kategoriji. Uvijek zabavni i uzbudljivi Ion Cutelaba (15-6-1, 1 NC) tražit će povratak pobjedama protiv Devina Clarka (12-5-0, 6-5 UFC), opasnog borca koji ipak nije dovoljno kvalitetan da se probije u Top 15. 27-godišnji Moldavac Cutelaba posjeduje izuzetnu udaračku moć (12 pobjeda nokautom), no na slavlje čeka od 2019. godine kada je nokautirao Khalila Rountreeja Jr.-a. Uslijedila su dva poraza od Ankalaeva nakon toga te remi protiv Dustina Jacobyja u svibnju ove godine.

Devin Clark s druge strane uvijek je opasan, no na neki način je postao ''gatekeeper'' za Top 15. Gubio je od kvalitetnih boraca kao što su Aleksandar Rakić, Jan Blachowicz, Anthony Smith i Ryan Spann, no svi ti borci uglavnom su ga pobjeđivali kada nisu bili visokorangirani kao sada. Iznimka je Anthony Smith s kojim se borio u trenutno posljednjem nastupu. Ipak, ''Lionheart'' ga je lakoćom završio u prvoj rundi borbe ugušivši ga ''trokut gušenjem''. 31-godišnji Clark nerijetko trenira zajedno s Jonom Jonesom, a sve svoje poraze doživio je prekidima. Kada Clark pobjeđuje, to se uglavnom događa na bodove (8 puta slavio na bodove). Tako je bilo i u lipnju 2019. godine kada je pobijedio srpskog borca Darka Stošića jednoglasnom odlukom sudaca.

Kao što je već spomenuto, ostatak priredbe ne nudi borce iz samog vrha kategorija u kojima nastupaju. Ipak, talentirani Arman Tsarukyan (16-2-0, 3-1 UFC) borac je kojeg vrijedi pogledati, a protivnik će mu biti Christos Giagos (19-8-0, 5-4 UFC). Joaquin Buckley (12-4-0, 2-2 UFC) također je borac kojeg se ne propušta. Četiri nastupa odradio je pod okriljem UFC-a, a svaki puta imali smo prilike vidjeti spektakularan nokaut. Gotovo svi poznati svjetski MMA portali 2020. godine nagradili su ga ''Nokautom godine'' nakon što je na impresivan način završio Impu Kasanganayja. Nokautirao je Buckley i Jordana Wrighta, no Kevin Holland i Alessio Di Chirico pronašli su svoje mjesto u ''highlightsima'' nokautiravši Buckleyja. Protivnik Joaquinu Buckleyju biti će Antonio Arroyo (9-4-0, 0-2 UFC), borac koji je izgubio u oba UFC nastupa i pobjeda u je imperativ.

Zanimljivo je kako će nekadašnja izazivačica za pojas UFC-ove bantam kategorije Raquel Pennington (11-8-0, 8-5 UFC) nastupati na preliminarnom dijelu priredbe iako program ne obiluje borcima iz samog vrha. Protivnica će joj biti opasna Pannie Kianzad (15-5-0, 4-2 UFC), borkinja koja će tražiti petu pobjedu zaredom.

Gdje i kada se priredba održava

UFC-ov niz četiri priredbe koje se održavaju u Apexu završit će ovim eventom koji će se održati u noći sa subote na nedjelju. Ipak, priredba će početi nešto ranije pa ćemo tako preliminarni dio gledati u subotu od 22:00 sata po našem vremenu. ''Main card'' započinje jedan sat iza ponoći. Čak 15 borbi trenutno je na rasporedu za ovu priredbu, no ostatak tjedna pokazat će nam hoće li biti nekakvih otkazivanja i eventualnih promjena.

Kompletan raspored borbi pročitajte pri dnu teksta.

UFC Fight Night 192 - raspored borbi:

Glavni dio priredbe:

Anthony Smith vs. Ryan Spann

Ion Cuțelaba vs. Devin Clark

Ariane Lipski vs. Mandy Böhm

Arman Tsarukyan vs. Christos Giagos

Joaquin Buckley vs. Antônio Arroyo

Preliminarni dio priredbe:

Mike Rodriguez vs. Tafon Nchukwi

Pannie Kianzad vs. Raquel Pennington

Nate Maness vs. Tony Gravely

Dakota Bush vs. Zhu Rong

Montel Jackson vs. JP Buys

Erin Blanchfield vs. Sarah Alpar

Impa Kasanganay vs. Carlston Harris

Gustavo Lopez vs. Heili Alateng

Linker
19. travanj 2024 11:10