UFC

T.J. Dillashaw o Codyju Garbrandtu: ‘On je najbrži borac, ali definitivno nije najpametniji‘

T.J. Dillashaw i Cody Garbrandt

 Mike Stobe/Getty images/Profimedia
Dillashaw je uputio nekoliko zanimljivih savjeta svom velikom rivalu

Tijekom 2017. i 2018. godine, rivalstvo T.J. Dillashawa i Codyja Garbrandta bilo je jedno od najužarenijih unutar UFC-a. Nekadašnji timski kolege i prijatelji, bili su pri vrhu UFC-ove bantam kategorije i međusobni obračun bio je na vidiku.

Dillashawa se nazivalo izdajicom zbog napuštanja Team Alpha Male dvorane i treniranja s Duaneom Ludwigom, a uvijek lojalni i emotivni Cody Garbrandt htio ga je kazniti unutar kaveza.

Dvojica boraca sudjelovali su 2017. godine i u Ultimate Fighteru kao suprotstavljeni treneri, a prvi meč odradili su u 11. mjesecu te godine. Iako je Garbrandt ozbiljno uzdrmao Dillashawa tijekom prve runde, T.J. je preživio, a zatim je nokautirao Codyja u drugoj rundi.

Revanš je uslijedio u osmom mjesecu 2018. godine, a Dillashaw je taj puta još ekspresnije slavio. Nokautirao je Garbrandta u prvoj rundi i dokazao je kako je ipak bolji borac.

Karijera Codyja Garbrandta krenula je strmoglavo prema dolje nakon toga. Tri poraza i jednu pobjedu upisao je Garbrandt nakon toga, a dvaput je nokautiran u prvoj rundi. Borac koji je krajem 2016. godine oduševio jednom od najboljih izvedbi u povijesti UFC-a (pobjeda protiv Dominicka Cruza), nije bio niti sjena borca kakav je nekoć bio.

Često mu se spočitava kako previše emocija ulaže u svoje nastupe, nepotrebno se upušta u otvorene razmjene i biva nokautiran od strane boraca koje bi trebao pobijediti. Dillashaw se slaže s tim konstatacijama i tvrdi kako su Codyju potrebne ozbiljne preinake u pristupu i strategiji.

‘‘On je nevjerojatno atletičan. Brz je, najbrži je tip s kojim sam ikad sparirao ili se borio. Daleko je najbrži, ali ne želim ispasti seronja kad kažem da on definitivno ne spada među najpametnije borce unutar kaveza. Kako biste ostali na vrhu, morate biti skloni mijenjati sebe kao borca. On iz borbe u borbu ostaje apsolutno isti kao prije. On je hrvač, zna hrvati. Zašto ne nauči ponešto jiu-jitsua i prestane se oslanjati na svoju bradu i ruke, kad je očito da mu brada ne funkcionira.‘‘, započeo je Dillashaw u ‘‘The Schaub Showu‘‘, a zatim je dodatno analizirao Garbrandtove vještine.

‘‘On mora postati drukčiji tip borca, a jednostavno odbija to napraviti. Nastavit će držati svoju glavu u istim pozicijama, ruke će mu biti nisko, a bacat će jake i brze krošee. Nakon što svi uoče gdje su njegove slabosti, a njegova ruka uvijek je nisko dok baca udarce desnicom, tu će biti kraj igre. Samo držite lijevu ruku visoko i razvalite ga desnom. Tu smo priču gledali kroz pet uzastopnih mečeva koje je odradio.‘‘

Pogledaju li se Codyjevi porazi od Munhoza, Dillashawa i Kai Kara-Francea, lako je uočiti kako Dillashaw zna o čemu priča. Sva trojica boraca desnicom su uništavali Garbrandta.

Cody je trenutno u nizu od dva uzastopna poraza, a 9. srpnja (sedmi mjesec) čeka ga meč protiv Ranija Yahye. 37-godišnji Yahya borac je s 40 mečeva i 28 pobjeda iza sebe. Zanimljivo je kako ovaj majstor partera nikad nije pobijedio nokautom, čak niti tehničkim. Takav borac trebao bi stilski odgovarati Garbrandtu, a Dillashaw vjeruje kako će njegov veliki rival uspjeti pobijediti Yahyu.

‘‘Taj tip (Yayha) je opasan također, ali mislim da je Garbrandt prebrz za njega. Teško je srušiti Garbrandta. Bit će prebrz, a Yahyina stojka jako je loša. Tip ima 40 mečeva, a nikad nikog nije završio na nogama. Međutim, u parteru je ninja. Jednostavno mislim da borba neće završiti u parteru, prebrz je Garbrandt za njega.‘‘, rekao je Dillashaw koji je vidno oduševljen brzinom Codyja Garbrandta.

Realnost je kako Garbrandt posjeduje sjajne alate za biti vrhunskim borcem, ali njegov stil i nekoliko teških poraza nokautom vjerojatno će ga koštati puno bolje i veće karijere. Ipak, nije kasno da 30-godišnji ‘‘No Love‘‘ napravi određene preinake i upiše još nekoliko velikih pobjeda.

Linker
26. travanj 2024 06:05