UFC

Tko će napasti pojas u srednjoj kategoriji? White tvrdi jedno, a Roman Dolidze gura sebe i svog protivnika u prvi plan

Roman Dolidze before the middleweight bout against Marvin Vettori during UFC 286 at O2 Arena, London Picture date: Saturday March 18, 2023.,Image: 763676350, License: Rights-managed, Restrictions: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no, Credit line: Kieran Cleeves/PA Images/Profimedia

 KIERAN CLEEVES/PA IMAGES/PROFIMEDIA Kieran Cleeves/pa Images/profimedia
Sedmorangirani izazivač UFC-ove srednje kategorije priželjkuje skorašnji napad na titulu

UFC je prije dva dana hitno trebao protivnika za Khamzata Chimaeva. Paulo Costa bio je primoran otkazati svoj nastup zbog operacije lakta, a definitivno nije lako pronaći borca koji je spreman uskočiti 10 dana ranije u meč protiv Khamzata Chimaeva.

Zainteresiranih je ipak bilo, a među prvima se ponudio Gruzijac Roman Dolidze. Sedmorangirani izazivač UFC-ove srednje kategorije činio se kao sasvim dobra opcija. Paulo Costa samo je jedno mjesto bolje rangiran od Dolidzea i Chimaev bi dobio zamjenu koja je neznatno lošije plasirana od prvotno planiranog protivnika.

UFC je ipak otišao u drugom smjeru te su zamjenu pronašli u velter kategoriji. Kamaru Usman pristao je okušati se u srednjoj kategoriji, a nedugo poslije postalo je jasno zašto je voljan riskirati. Osim pozamašne svote novca koju će vjerojatno dobiti zbog uskakanja na ‘‘short notice‘‘, Usman bi pobjedom mogao izboriti napad na titulu u srednjoj kategoriji.

UFC-ov predsjednik Dana White navodno je u razgovoru s novinarom Kevinom Ioleom potvrdio kako će pobjednik meča između Chimaeva i Usmana postati sljedećim izazivačem. Tu se nameće pitanje što je s Israelom Adesanyom i što je s Dricusom Du Plessisom, ali istovremeno se nameće i potencijalni odgovor. UFC bi mogao upariti upravo njih dvojicu, a naravno da postoji opcija u kojoj Adesanya uzima i određenu pauzu te se vraća nakon što se raščisti situacija pri vrhu.

Osim Adesanye i Du Plessisa, postoji još nekoliko boraca koji smatraju da zaslužuju napad na titulu. Jedan od njih gore je spomenut, a radi se o Romanu Dolidzeu. Gruzijac nije došao do meča protiv Chimaeva, ali 2. prosinca (12. mjesec) čeka ga meč protiv Jareda Cannoniera, 4-rangiranog izazivača u srednjoj kategoriji. Dolidze smatra da pobjednik tog meča zapravo zaslužuje ‘‘title shot‘‘.

‘‘Svi znamo da je Strickland prvak, a Jared (Cannonier) ima pobjedu nad njim. Mislim da pobjednik našeg meča treba biti sljedeći na redu za napad na titulu. Kad uđem u kavez, budem svoj i ukoliko se sve dogodi onako kako planiram, doći ćemo do vrlo zanimljive situacije.‘‘, poručio je Dolidze za MMA Junkie Radio.

Čak i u slučaju pobjede, Dolidze ima jako male šanse dobiti ‘‘title shot‘‘. On je u prošlom nastupu poražen od strane Marvina Vettorija, borca koji trenutno zauzima peto mjesto u poretku. Pobjeda nad četvrtorangiranim Cannonierom sigurno neće biti dovoljna za preskočiti Adesanyu i Du Plessisa, a očito Chimaev/Usman također dobivaju prednost.

Vjerojatno je i sam Dolidze svjestan da su šanse za napad na titulu vrlo male, ali ništa ga ne košta pokušaj da se izbori. Na kraju krajeva, Dolidze je zahvalio UFC-u jer mu pružaju priliku da se bori s najboljima.

‘‘Jako sam zahvalan jer mi uvijek daju dobra imena. Od prvog dana kad sam došao u UFC, odmah sam tražio da mi daju dobra imena. Ne želim biti najjači među prosječnima. Želim se boriti s najboljima, a Jared Cannonier stvarno je dobar i snažan protivnik.‘‘, zaključak je Dolidzea.

Linker
03. svibanj 2024 18:37