UFC

Trener Gurama Kutateladzea bijesan je na suce: ‘Tog tipa treba pogubiti na licu mjesta‘

Damir Ismagulov i Guram Kutateladze

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Glavni trener švedske dvorane Allstars smatra kako je njegov borac pokraden u meču protiv Ismagulova

Jedan od najkvalitetnijih mečeva sinoćnje UFC on ESPN 37 priredbe svakako je bio onaj između Gurama Kutateladzea i Damira Ismagulova. Potonji je slavio podijeljenom sudačkom odlukom, ali Guram može biti itekako ponosan na svoj nastup.

Kako bismo stavili u kontekst ovaj meč onima koji eventualno nisu popratili, ukratko ćemo opisati o kakvim se borcima radi. Damir Ismagulov (24-1-0, 5-0 UFC) u nizu je od 19 uzastopnih pobjeda. Posljednji poraz pretrpio je još 2015. godine pod okriljem M-1 promocije. Kasnije je postao prvakom lake kategorije u toj promociji, a pojas je branio dva puta. 31-godišnji ruski borac trenutno je neporažen pod okriljem UFC-a.

Što se Gurama Kutateladzea (12-3-0) tiče, radi se o 30-godišnjem Gruzijcu koji trenira u švedskom Allstarsu. U sinoćnji meč ušao je s 9 pobjeda u nizu, a unutar UFC-a borio se samo jednom. Već u debiju morao se suočiti s borcem kao što je Mateusz Gamrot, ali pobijedio je podijeljenom sudačkom odlukom.

Sinoć je tražio drugo UFC slavlje, ali Ismagulov je bio blago bolji, barem u očima sudaca. Naime, prema mišljenju medijskih predstavnika, njih 11 bodovalo je ovaj meč 29-28 u korist Gurama, dok su četvorica vidjeli Ismagulova kao pobjednika (podaci preuzeti s mmadecisions.com).

Jedan od onih koji su frustrirani pobjedom Ismagulova svakako je glavni trener Allstars dvorane, Andreas Michael. Poznati švedski MMA trener objavio je dulje priopćenje na svom Instagram profilu.

''Pobjede i porazi sastavni su dio života, ali bivanje prevarenim i pokradenim, kao i plaćanje za tuđe pogreške, to nije dio života! Čisto smo dobili prvu i posljednju rundu. Druga runda bila je tijesna, ali bit ću fer i dajem ju protivniku. Protekle noći gledali smo tijesan meč u kojem smo pobjeđivali, a dobivali smo i posljednju rundu također. Dominantnu poziciju izgubili smo jer je sudac odlučio podići Gurama (iz dominantne pozicije), a to je bilo presudno rušenje u toj rundi. Svi misle da smo pobijedili. Krv (na Guramovu licu) bila je posljedica dvije posjekotine koje je zadobio još tri tjedna prije ovog meča, a otvorile su se nakon primljenog prednjeg direkta. To nije šteta i ništa ne znači. Guram je prezentirao kickove, laktove, koljena, rušenja te je bio agresivniji i pogodio je više udaraca. Kad suci kažu 'ne prepuštajte ništa sucima', to me jako ljuti. Tko god zna išta o borbama, svjestan je kako su pri vrhu jako male razlike između pobjede i poraza.'', napisao je Michael.

U nastavku svog priopćenja, Guramov trener kritizirao je suce koji odlaze kući s cjelokupnim honorarom, a za borce koji ispaštaju nitko ne odgovara. Posebno ga je pogodilo što je jedan od sudaca bodovao meč 30-27 u korist Ismagulova.

''30-27, stvarno? Taj tip trebao bi biti pogubljen na licu mjesta zbog tog rezultata! Ja se žalim jer tko će drugi progovoriti o ovome? Tko će ispraviti ovu nepravdu? Apsolutno nitko, samo ćemo zaboraviti na ovo. ODVRATNO! Oduzmimo sucima pola plaće kad naprave pogreške.'', dodao je Michael, a na kraju je iskazao poštovanje Ismagulovu kojeg je nazvao pravim sportašem i džentlmenom.

Prema službenoj statistici, Ismagulov je pogodio 79/192 značajnih udaraca, dok je Kutateladze pogodio 78/187. Jedno rušenje upisao je Gruzijac, a imao je sedam pokušaja. Ismagulov je bio neuspješan prilikom svih šest pokušaja.

Runde su bile jako tijesne, a Jason Stafin sudac je koji je sve tri runde bodovao u korist Ismagulova. Chris Lee vidio je Ismagulova takožer kao pobjednika, ali rezultatom 29-28. Douglas Crosby bodovao je meč 29-28 u korist Kutateladzea iako je prvotno pročitano da je meč neriješen prema njegovom bodovanju.

Čini se kako će ovdje biti određenog ''povlačenja repova'', no publika je mogla uživati u sjajnom meču. Šteta što su se ovako perspektivni borci sastali u fazama karijere dok nisu niti rangirani, ali lako je moguće da se ponovno nađu pri samom vrhu lake kategorije.

Linker
23. travanj 2024 23:20