UFC

Trener Roberta Whittakera najavljuje: ‘Ovo će biti njegovo najbolje izdanje ikad‘

Robert Whittaker

 ASANKA BRENDON RATNAYAKE/AFP/Profimedia
Alex Prates tvrdi kako je njegov borac napravio ogroman napredak nakon posljednjeg nastupa

Ušli smo u tjedan UFC 271 priredbe i borbe za prvaka UFC-ove srednje kategorije. Robert Whittaker i Israel Adesanya, bez dileme trenutno su najbolji borci te kategorije. Dojam je kako Whittaker može savladati sve ostale izazivače, no Adesanya mu se pokazao nepremostivom preprekom, u prvom meču koji su odradili drugom polovicom 2019. godine.

''Reaper'' je upisao tri pobjede nakon tog poraza te je izborio novu priliku za napasti pojas. Ipak, Adesanya je u prvom meču dominantno slavio i djelovao je kao osjetno kvalitetniji borac. Oba borca preferiraju stojku, a to je nešto u čemu je Adesanya nedodirljiv, barem među MMA borcima.

Sve to, navodi nas na razmišljanje kako Adesanya jednostavno stilski ne odgovara Whittakeru. Međutim, ''Reaper'' je u posljednjih nekoliko nastupa pokazao određene inovacije u svojim izvedbama. Taktički discipliniraniji i staloženiji, bio je prije svega, a uočljiva je i implementacija hrvanja u taktiku. Nema sumnje kako će Robert pokušati rušiti i Adesanyju, naročito nakon onoga što je gledao u meču između Jana Blachowicza i Adesanyje.

Tadašnji prvak poluteške kategorije, pokazao je dominaciju u parteru protiv Israela, no treba napomenuti kako je Jan bio osjetno teži i fizički snažniji, dok Whittaker to ipak nije. Ipak, Whittakerov trener Alex Prates, u razgovoru za Sherdog najavio je određene promjene kod svog borca.

''Prva i najveća promjena, jeste činjenica kako je Robert uoči prvog meča bio godinama u treningu, unatoč tome što je mlad. Moglo bi se reći kako nije bilo pauze između mečeva. Odmorio bi se dva ili tri tjedna i već bi započeo s novim trening kampom. Došao je do točke u kojoj je pomalo 'izgorio' od svega toga. Nakon poraza od Adesanyje, uzeo je tri mjeseca pauze, dobro je razmislio, a čak je razmišljao i o umirovljenju. Nakon tri mjeseca, vratio se u dvoranu i shvatio je kako se radi o onom što voli raditi. Ponovno je pronašao ljubav ka sportu, treniranju i borilačkim vještinama. Postao je sretan, a to je ogromna promjena iz koje smo i mi treneri ponešto naučili. Puno smo izvukli iz tog poraza.'', rekao je Prates, a zatim je najavio što možemo očekivati ovaj tjedan, u ranim nedjeljnim satima.

''On se poboljšavao svakom idućom borbom, ali najveći napredak, ostvario je od posljednjeg meča protiv Gasteluma pa do ove borbe koja ga čeka. Potencijalno, ovo će biti najbolji Robert Whittaker kojeg ste vidjeli.''

Nadamo se kako će uistinu biti tako, jer Robert Whittaker iz prvog nastupa protiv Adesanyje, bio je daleko od svojih najboljih izdanja. Naravno, puno toga pita se i prvaka koji je također još bolji i iskusniji, nego li je bio u prvom meču. Čini se kako nas čeka sjajna borba pa neka bolji pobijedi.

Linker
01. svibanj 2024 15:03