UFC

UFC ima novog ‘P4P‘ kralja! Islam Makhachev zauzeo je tron, Jones skliznuo u poretku nakon otkazivanja meča

Jon Jones (lijevo) i Islam Makhachev (desno)

 Px Images/abaca/Abaca Press/Profimedia | Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia
Prvak UFC-ove lake kategorije sada je neslužbeno najbolji borac na svijetu

Dobar dio ove godine potežu se rasprave oko UFC-ove ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvice. Za one koji možda ne znaju, radi se o rang ljestvici koja određuje najbolje borce u organizaciji, neovisno o težinskoj kategoriji.

Islam Makhachev i Alexander Volkanovski još u drugom mjesecu ove godine borili su se za prvo mjesto na ‘‘P4P‘‘ ljestvici, ali unatoč pobjedi Makhacheva, Volkanovski je ostao na prvom mjestu u poretku. Argumentiralo se da je Volkanovski došao iz niže kategorije i pružio je jako dobar otpor prvaku lake kategorije.

Nedugo nakon toga, Jon Jones vratio se u kavez i lakoćom je porazio Ciryla Ganea. Pobjeda nad Ganeom bila mu je dovoljna da se vrati na prvo mjesto koje je već držao kroz jedan dio svoje karijere. Unatoč trogodišnjoj pauzi, Jonesu je jedna pobjeda bila dovoljna za povratak na tron.

Islam Makhachev više puta znao je kritizirati taj pored, ističući Jonesovu neaktivnost proteklih godina. Međutim, čak i nakon što je nokautirao Alexandera Volkanovskog na UFC 294 eventu u Abu Dhabiju, na prvom mjestu i dalje je ostao Jones.

Trebao je Jones nastupiti ovaj vikend na UFC 295 eventu, ali meč protiv Stipe Miočića ipak je otkazao zbog ozljede. To znači novo izbivanje i nova Jonesova pauza, a oni koji formiraju UFC-ovu ‘‘P4P‘‘ ljestvicu sada su se odlučili na promjene.

Ljestvica je danas ažurirana, a Jon Jones više ne zauzima prvo mjesto. Islam Makhachev novi je ‘‘P4P‘‘ kralj i sada drži neslužbenu titulu najboljeg UFC-ovog borca, što je zapravo i titula najboljeg MMA borca na svijetu. Jon Jones skliznuo je na drugo mjesto u poretku, a top 3 zatvara Alexander Volkanovski.

Jon Jones očito je platio danak otkazivanju svog nastupa, a koliko ima smisla ukloniti borca s prvog mjesta nakon što se ozlijedio, teško je reći.

Inače, UFC-ove rang ljestvice sastavlja takozvani ‘‘panel‘‘ sastavljen od medijskih predstavnika. Medijski predstavnici dobivaju određene naputke od strane UFC-a, a zatim na temelju naputaka formiraju svoje rang ljestvice. Zatim se radi prosjek na temelju ljestvica koje su poslali i formiraju se jedinstvene rang ljestvice po težinskim kategorijama.

Od ostalih promjena istaknuti ćemo skok Jailtona Almeide u poretku teškaša. Brazilac je proteklog vikenda porazio Derricka Lewisa jednoglasnom odlukom sudaca, a nakon te pobjede napravio je skok za dva mjesta. Sada je sedmi u poretku izazivača, a Lewis je ostao deseti. Almeida je preskočio Taija Tuivasu i Sergeija Spivaka.

Khamzat Chimaev iz nekog razloga je poguran jedno mjesto prema gore u poretku izazivača unutar srednje kategorije. ‘‘Borz‘‘ je nakon pobjede nad Usmanom zasjeo na deveto mjesto, ali sada je osmi. Chimaev je preskočio Jacka Hermanssona, iako niti jedan od njih nije odradio meč proteklog vikenda.

Kompletan poredak po težinskim kategorijama, kao i kompletnu ‘‘P4P‘‘ ljestvicu, možete pogledati klikom na LINK.

Linker
30. travanj 2024 02:45