UFC

UFC ima novog ubojitog Dagestanca! Pogledajte brutalan nokaut kojim je ‘ugasio‘ Phila Hawesa

Ikram Aliskerov

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
30-godišnji Ikram Aliskerov na sjajan način je završio svoj debi u najjačoj MMA organizaciji

U subotu tijekom dana imali ste priliku čitati o dvojici najtežih protivnika s kojima se Khamzat Chimaev susreo u dosadašnjoj karijeri. Jedan je naravno Gilbert Burns, a drugi je Ikram Aliskerov (14-1-0), perspektivni dagestanski borac srednje kategorije.

Burns i Aliskerov nastupili su sinoć na UFC 288 eventu, a za razliku od Burnsa koji je pružio poprilično loš nastup, Ikram Aliskerov odradio je odličan nastup. 30-godišnjak iz Mahačkale zapravo je debitirao pod okriljem UFC-a, nakon što je u devetom mjesecu prošle godine izborio ugovor s UFC-om preko Dana White‘s Contender Seriesa.

Aliskerova su UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ odmah u debiju uparili s Philom Hawesom (12-5-0, 4-3 UFC), iskusnim borcem koji iza sebe ima pobjede nad nekim respektabilnim imenima srednje kategorije. Hawes je naime porazio borce poput Nassourdinea Imavova, Jacoba Malkouna, Kylea Daukausa itd.

Bilo je jasno da UFC-ovi čelnici cijene Aliskerova kad su ga već u debiju uparili s ovakvim borcem, a početak borbe odavao je dojam da su možda ipak i pogriješili. Hawes je prošao pripreme na Tajlandu i kroz početnu fazu meča prezentirao je stvari koje je usavršavao na Tajlandu.

Frekventno je Hawes pogađao ‘‘kickovima‘‘ i dominirao je u stojci. Aliskerov kao da je bio pomalo impresioniran Hawesovim vještinama i nije pronalazio način za ugroziti Hawesa. Međutim, Hawes se podosta opustio nakon jednog velikog promašaja Ikrama Aliskerova. Dagestanac trenutke opuštanja ne dopušta i Hawes je to spoznao na teži način.

Aliskerov je sjajno pogodio kombinacijom ‘‘1-2‘‘ (prednji-zadnji direkt) i poslao je Hawesa ‘‘na spavanje‘‘. Američki borac imao je jako dobre dvije minute na početku meča, ali Ikram Aliskerov je u trenutku preokrenuo meč. Službeno je Aliskerov trebao dvije minute i 10 sekundi da dođe do pobjede u svom UFC debiju.

Time je UFC dobio još jednog strašnog Dagestanca na svom rosteru. Aliskerov iza sebe ima 14 pobjeda i jedan poraz u dosadašnjoj karijeri. Jedini poraz upisao je u četvrtom mjesecu 2019. godine, a tada ga je porazio Khamzat Chimaev.

Khamzat je nokautirao Aliskerova u prvoj rundi borbe, ali Khamzat je prošle godine priznao da mu je Aliskerov bio najteži protivnik u karijeri, sve do borbe Khamzatove borbe protiv Gilberta Burnsa.

‘‘Mislim da se radi o tipu s kojim sam se borio u Braveu, Ikram Aliskerov. On bi trebao biti u UFC-u. Taj tip je dobar. Mislim da je pobijedio u narednih pet mečeva nakon borbe protiv mene. Uistinu je dobar.‘‘, izjavio je Chimaev u četvrtom mjesecu prošle godine.

Aliskerov je nekoliko mjeseci kasnije izborio ugovor s UFC-om, a sinoć je dokazao da uistinu zaslužuje biti u najboljoj svjetskoj MMA organizaciji. Odmah nakon meča, Ikram Aliskerov je odlučio prozvati borca kojeg vidi kao svog sljedećeg protivnika.

‘‘Hej, Bo Nickal, brate. Čuo sam da govoriš kako se želiš boriti protiv nekog od Dagestanaca. Ovdje sam, čekam tvoj odgovor i bit ću spreman. Moramo saznati čije je hrvanje bolje‘‘, poručio je Aliskerov.

Bo Nickal je kao i Aliskerov svoj ugovor s UFC-om izborio tijekom prošlogodišnje sezone Dana White‘s Contender Seriesa. Nickal je u UFC došao s renomeom elitnog američkog hrvača i velik je ‘‘hype‘‘ oko njega i njegovog dolaska u organizaciju. Nickal je u trećem mjesecu ove godine odradio svoj UFC debi, a Jamieja Picketta porazio je ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Nickala drugi nastup čeka 8. srpnja (sedmi mjesec) na UFC 290 event, a protivnik će mu biti Tresean Gore. Porazi li Gorea, moŽda upravo Aliskerov bude njegov sljedeći protivnik.

Male su šanse ipka da će se to dogoditi u tako ranoj fazi Nickalove karijere. UFC će ga vjerojatno pažljivo graditi, a Ikram Aliskerov osjetno je iskusniji MMA borac od Nickala.

U svakom slučaju, srednja kategorija dobila je nekoliko zanimljivih potencijala, a radi se o kategoriji koja silno treba nove vrhunske izazivače.

Linker
13. travanj 2024 05:54