UFC

UFC ispunio želju Costi i Vettoriju, snage će odmjeriti u listopadu

Paulo Costa
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
23. listopada održat će se borba dva posljednja izazivača za UFC titulu srednje kategorije

Borba na pet rundi ono je što je potrebno napraviti ako želite s dvije različite strane Octagona staviti Paula Costu i Marvina Vettorija. Upravo to je UFC i napravio. Oba borca više su puta proteklih tjedana izrazili želju okušati se u međusobnoj borbi pa su time itekako olakšali posao UFC-u i matchmakerima. Preostale točke dnevnog reda su prema svemu sudeći također riješene bez većih problema, što bi značilo da je borba dogovorena.

23. listopada, na priredbi koja trenutno nosi radni naziv UFC Fight Night 196, Costa i Vettori krenut će po poziciju iz koje će pobjednik moći ozbiljno gledati prema novom napadu na tron. No, ova borba sigurno neće za to biti dovoljna, gledajući da se niti jedan od njih protiv Israela Adesanye nije baš proslavio. A za obojicu će to biti prva borba nakon sudara s prvakom.

30-godišnjem Costi (13-1, 5-1 UFC) je poraz od Adesanye bio prvi u profesionalnoj karijeri, a doživio ga je bez da je napravio išta konkretno. To je posebno loše izgledalo ako znamo što su sve jedan drugom tjednima prije borbe, održane u rujnu prošle godine, govorili. Osramoćen i ponižen, Brazilac se neko vrijeme povukao iz javnosti, da bi onda ugovorio borbu protiv Roberta Whittakera za travanj ove godine. U međuvremenu se razbolio pa je istu otkazao, a otkazao je i za 21. kolovoza dogovoren dvoboj s Jaredom Cannonierom. Službeni razlog nije poznat, ali medijima se provukla informacija kako je od UFC-a zatražio novi ugovor koji sadrži veći honorar.

Nije poznato je li Costa taj ugovor dobio ili je jednostavno prisiljen pristati boriti se za cifru koja je upisana u postojećem, no borbu je prihvatio. Njegov tri godine mlađi budući protivnik, Vettori (17-5-1, 7-3-1 UFC), protiv Adesanye se borio dva puta, a pred lipanjski revanš govorio je kako je pročitao prvaka te kako titula seli kod njega. Epilog nije bio niti blizu tome. Adesanya je slavio puno uvjerljivije nego tri godine ranije. Talijan ipak nije tražio neke isprike nego je odmah krenuo prozivati Costu i tražiti njihovu međusobnu borbu, što se na kraju ostvarilo. Barem po pitanju dogovaranja iste.

Uzbudljiva je ovo borba, posebno ako znamo da su obojica do Adesanye poprilično uvjerljivo prolazili kroz posljednje održane borbe. Pristankom na ovaj okršaj potvrdili su ambicije i samopouzdanje, a sad preostaje saznati kome je to bila pametna i dobra odluka, a tko će na račun nje potonuti niže nego što se nadao.

Linker
25. travanj 2024 07:20