UFC

UFC nakon 15 borbi raskinuo ugovor s rangiranim ruskim borcem srednje kategorije

Omari Akhmedov i Brad Tavares
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Unatoč samo dva poraza u posljednji osam UFC borbi, Omari Akhmedov morat će pronaći novog poslodavca

Proteklog vikenda na UFC 264 priredbi, 33-godišnji ruski borac, Omari Akhmedov (21-6-1, 9-5-1 UFC) tražio je pobjedu koja bi ga vratila prema vrhu Top 10 poretka srednje kategorije. Brad Tavares bio je dobar protivnik za tako nešto i njihova borba bila je neizvjesna te zanimljiva. Ali, Tavares je bio bolji i zasluženo je došao do pobjede. Iako je sudačka odluka bila podijeljena, realan dojam je da tako nije trebalo biti nego da je Tavares čisto uzeo dvije runde.

Akhmedov je tako doživio drugi poraz u posljednje tri borbe te se na novom UFC rankingu našao na 15. mjestu ljestvice. Ali, njega će ovih dana službeno napustiti, budući da je UFC odlučio s njim raskinuti suradnju. To su potvrdili neki MMA Fightingu bliski izvori, vezani uz American Top Team čiji je Akhmedov član. I mora se priznati kako je to odluka koju nitko nije očekivao.

Naime, Omari je u posljednjih osam borbi poražen tek dva puta, od Chrisa Weidmana te posljednje od Tavaresa, oba puta sudačkom odlukom. Nikome nije bio lagan protivnik, a posjeduje vrijedne pobjede protiv boraca kao što su Tom Breese, Ian Heinisch ili Tim Boetsch, kao i neodlučenu borbu protiv Marvina Vettorija.

Iako je Dana White prilikom obrazloženja nekih ranijih otkaza izjavio kako mjesto na UFC rosteru imaju samo oni borci koji su pokazali potencijal u budućnosti se boriti za titulu prvaka, jasno je kako ta izjava nikako ne drži vodu. Suprotnih primjera u UFC-u ima u velikoj broju. Razlog ovog poteza zapravo je vrlo jasan. Omari je borac koji prije svega preferira hrvanje i kontrolu, odnosno borac čija se taktika sastoji od ubijanja atraktivnosti. A svi znamo kakav stav UFC ima prema takvim borcima, posebno dok isti nisu nešto previše zamjetni niti izvan promocije. Sjetimo se u prošlosti samo Jona Fitcha, Francisa Carmonta, Yushina Okamija ili Elias Theodoroua, boraca sličnom vrlo pozitivnog rezimea, koji je mali pad u formi rezultirao potragom za novim poslodavcem.

Gledajući da je riječ o kvalitetnom borcu koji je svakako zasluženo bio član Top 15 poretka, nema sumnje da će Akhmetov novi posao pronaći vrlo brzo.

Linker
26. travanj 2024 21:02