UFC

UFC ‘Noche‘: Zašto event nosi ovakav naziv, tko se bori večeras i gdje pogledati event, saznajte unutar ovog članka

Alexa Grasso (lijevo) i Valentina Shevchenko (desno)

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Vrlo zanimljiv UFC-ov event čeka nas u noći sa subote na nedjelju

UFC Fight Night 227 naziv je UFC-ovog eventa koji nas čeka večeras, ali UFC reklamira ovaj event pod imenom ‘‘UFC Noche‘‘. Vjerojatno se pitate o čemu se tu radi i što taj ‘‘noche‘‘ predstavlja.

Krenimo prvo od samog datuma održavanja priredbe. UFC je ovom priredbom odlučio proslaviti i Meksički dan nezavisnosti koji se obilježava upravo 16. rujna (deveti mjesec). Tog datuma 1810. godine, započeo je rat između Meksikanaca i Španjolaca koji su ih okupirali. 11 godina potrajao je taj rat, a 27. rujna 1821. godine Meksiko se izborio za nezavisnost. 16. rujna ipak je odabran kao Dan nezavisnosti, jer tada je službeno započeo otpor i revolucija.

Riječ ‘‘noche‘‘ u prijevodu na španjolski znači ‘‘noć‘‘ i stoga je ‘‘UFC Noche‘‘ zapravo modificirana verzija ‘‘UFC Fight Night‘‘ naziva koji se inače koristi. Španjolski jezik upotrijebljen je kako bi se dodatno stvorio ugođaj obilježavanja Dana nezavisnosti u Meksiku, a mnoštvo je meksičkih boraca dodano na ‘‘fight card‘‘ ovog eventa. Priredba se ipak ne održava u Meksiku, nego u Las Vegasu.

Nije ovo jedini detalj koji ovaj event čini nešto posebnijim od mnogih drugih. Naime, prvi put nakon kolovoza (osmi mjesec) 2019. godine, UFC-ov ‘‘Fight Night‘‘ event sadrži borbu za pojas. Obično UFC mečeve za titulu organizira u sklopu velikih ‘‘PPV‘‘ evenata, dok su ‘‘Fight Night‘‘ eventi rezervirani za nešto manje mečeve. Weili Zhang i Jessica Andrade 2019. godine borile su se za pojas na UFC Fight Night eventu održanom u Kinu, samo tri tjedna ranije, Valentina Shevchenko je na UFC-ovom Fight Night eventu obranila pojas porazivši Liz Carmouche.

Valentina Shevchenko kreće po osvetu

Shevchenko će i ovaj put predvoditi event, ali ne u ulozi braniteljice naslova. Sjajna Kirgistanka godinama je djelovala nedodirljivo kad je u pitanju muha kategorija, ali još sredinom prošle godine došle su prve naznake da je Shevchenko ‘‘zrela‘‘ za prvi poraz u toj težinskoj kategoriji. Taila Santos bila je jako blizu pobjede na UFC 275 eventu održanom u šestom mjesecu prošle godine, ali Shevchenko je ipak slavila podijeljenom sudačkom odlukom.

U trećem mjesecu ove godine uslijedio je meč protiv Meksikanke Alexe Grasso. Ogroman autsajder bila je Grasso uoči tog meča, a koeficijent na njenu pobjedu iznosio je od 5,00 pa naviše u gotovo svim kladionicama. Koeficijenti na pobjedu Valentine Shevchenko kretali su se od mizernih 1,08 do 1,18. Trebala je to biti još jedna rutinska pobjeda Valentine Shevchenko i njena osma obrana titule u muha kategoriji. Time bi Valentina ujedno ispisala povijest kao prva osoba koja je upotpunila novi UFC-ov pojas. Ukupno je osam mjesta za takozvane ‘‘Rubyje‘‘, odnosno kamenčiće koji se dodaju na pojas nakon svake obrane titule. Nikome nije pošlo za rukom popuniti svih osam rupica, pa tako ni Valentini.

Grasso je već u prvoj rundi pokazala da itekako može parirati Valentini i uzela je prvu rundu na sve tri sudačke kartice. Shevchenko je shvatila koliko je Meksikanka opasna u stojci i sljedeće dvije runde posvetila se kontroli u parteru. Druga i treća runda otišle su u korist Shevchenko, ali Grasso se nije obeshrabrila nakon vremena provedenog u podređenoj poziciji. Krajem četvrte runde Shevchenko radi pogrešku. Pokušala je Valentina pogoditi stražnjim kružnim udarcem, ali Grasso je iskoristila promašeni udarac, uspostavila je kontrolu nad leđima Valentine Shevchenko i odvela je borbu u parter. Ekspresno je Grasso zaključala stražnje gušenje i prisilila je Valentinu na predaju 26 sekundi prije kraja četvrte runde.

Bio je to prvi poraz za Valentinu Shevchenko još od devetog mjeseca 2017. godine. Tada je Valentina nastupala u bantam kategoriji, a tijesnom sudačkom odlukom izgubila je od Amande Nunes. Uslijedilo je devet uzastopnih poraza, sve do meča protiv Grasso.

Valentina je u tjednu uoči ovog meča naglašavala kako je vodila u prvom meču, a vjerojatno je pretjerala rekavši da je svaka runda išla njoj u korist. Meč je ipak bio osjetno izjednačeniji, ali Valentina napokon maksimalno motivirana ulazi u meč. Pred njom je zadatak dokazati da nije ‘‘završena priča‘‘ i da još uvijek pripada vrhu muha kategorije. Alexa Grasso također ima velik motiv. Meksikanka će htjeti dokazati kako njena pobjeda nije bila slučajnost, a u revanšu protiv Shevchenko tražit će šestu uzastopnu pobjedu.

Bit će ovo jedan uistinu kvalitetan i kompetitivan meč te će nam ponuditi najvišu razinu ženskog MMA-a. Znamo da mnogi nisu pobornici ženskih mečeva na poziciji glavne borbe večeri, ali ova borba zaslužuje takav status.

Sunaslovna borba večeri mogla bi ponuditi ponajbolju borbu u ovoj kalendarskoj godini

Ostatak ‘‘fight carda‘‘ nije pretjerano bogat zvučnim imenima, ali sunaslovna borba večeri garantira nam ‘‘vatromet‘‘. Kevin Holland i Jack Della Maddalena obračunat će se u velter kategoriji, a njihovi stilovi borbe jamče nam uzbuđenje.

Obojica preferiraju stojku, obojica su vrsni nokauteri, a niti jedan od njih ne libi upustiti u otvorenu razmjenu. Maddalena je 11 od ukupno 14 pobjeda u karijeri upisao nokautom, a Holland je 14 puta nokautirao svoje protivnike (ukupno 25 pobjeda). Zanimljivo je da će Hollandu ovo biti 20. UFC nastup u posljednjih pet godina otkako se pridružio UFC-u. Nevjerojatno aktivan borac i zbog toga zaslužuje ogromno poštovanje.

Jack Della Madalena s druge strane također je izrazito aktivan. UFC debi odradio je u prvom mjesecu prošle godine, a iza njega već je pet UFC nastupa. Australac je svih pet puta došao do pobjede, a Holland mu je vjerojatno najteži dosadašnji protivnik. Što dodati, osim da ovaj meč ne želite propustiti.

Talentirani Meksikanac pokušat će se vratiti na pobjedničke staze

Mladi 18-godišnji Raul Rosas Jr. nakon silnog ‘‘hypea‘‘ koji je velikim dijelom ugašen porazom u prošlom nastupu, pokušat će se vratiti na pobjedničke staze. Talentirani Meksikanac u četvrtom mjesecu ove godine izgubio je jednoglasnom odlukom u meču protiv Christiana Rodrigueza, a sada ga čeka obračun s Terenceom Mitchellom (14-3-0). 33-godišnji Mitchell u sedmom mjesecu je debitirao u UFC-u, ali debi neće pamtiti po dobrome. Cameron Saaiman nokautirao ga je nakon samo tri minute i deset sekundi borbe, a novi poraz mogao bi značiti otkaz u UFC-u. Mitchell iza sebe nema zvučnih pobjeda, a gotovo sve svoje pobjede upisao je u prvoj rundi, ali na regionalnoj sceni. Iznenadi li Rosasa, ‘‘hype‘‘ oko mladog Meksikanca u potpunosti će se ugasiti.

Daniel Zelhuber protiv Christosa Giagosa i Kyle Nelson protiv Fernanda Padille preostala su dva meča na ‘‘main cardu‘‘ ovog eventa, a skrenuti ćemo vam pažnju na dva meča s preliminarnog dijela priredbe.

Obratite posebnu pozornost na dva meča s preliminarnog dijela priredbe

Prvi od ta dva meča jest onaj između Romana Kopylova i Josha Fremda. U ovoj borbi zapravo se niti jedan od ove dvojice boraca nije trebao naći. Prvotno je ugovoren meč između Anthonyja Hernandeza i Chrisa Curtisa, ali nakon što je Curtis otkazao meč zbog ozljede, uskočio je Kopylov. Nažalost, Hernandez je naknadno također otkazao svoj nastup, a Josh Fremd pristao je uskočiti na ‘‘short notice‘‘. Tako smo dobili meč Kopylova i Fremda, ali nećemo se buniti.

Ruski borac Roman Kopylov nakon dva uvodna poraza u UFC-u, sabrao se, poradio je na svojim greškama i upisao je tri uzastopne pobjede. Sve tri upisao je nokautima, a redom su padali Alessio Di Chirico, Punahele Soriano i Claudio Ribeiro. Njegov protivnik Josh Fremd također je UFC karijeru otvorio dvama porazima, ali pobjedama nad Sedriquesom Dumasom i Jamiejem Pickettom uspio je produljiti svoj ostanak u UFC-u. Kopylov je favorit u ovom meču, ali Fremd je vratio samopouzdanje dvama pobjedama i očekujemo vrlo dobar meč.

Drugu vrlo interesantnu borbu na ‘‘prelimsima‘‘ čine Jasmine Jasudavicius i Tracy Cortez, borkinje muha kategorije. Jasmine Jasudavicius svoju UFC karijeru započela je polovičnim uspjehom. Jednoglasnom odlukom sudaca početkom prošle godine porazila je Kay Hansen, ali pola godine kasnije uvjerljivo je izgubila od Natalije Silve. Nije strašno izgubiti od Silve, jer Natalia Silva budućnost je muha kategorija, potencijalno i buduća prvakinja.

Vratimo se na Jasudavicius. Nakon poraza od Silve, Kanađanka litavskih korijena pauzirala je do drugog mjeseca ove godine. U kavez se vratila porazivši Gabriellu Fernandes, a u šestom mjesecu pobijedila je i Mirandu Maverick. Jasmine je pokazala velik napredak u tim mečevima, a protiv Maverick pružila i vrlo uzbudljiv meč.

Treću pobjedu zaredom tražit će protiv povratnice nakon dulje pauze. 29-godišnja Cortez posljednji nastup odradila je u petom mjesecu prošle godine, a jednoglasnom odlukom porazila je Melissu Gatto. Cortez se krajem prošle godine trebala boriti protiv Amande Ribas, ali zbog zdravstvenih problema otkazala je taj meč. Tracy je neporažena unutar UFC-ovog kaveza, a odrdila je ukupno četiri nastupa. Radi se o jako talentiranoj borkinji, grapplerski vrlo potkovanoj, ali upitno je u kakvom će se izdanju vratiti nakon dulje pauze.

Gdje i kada možete pogledati ovaj event?

Nažalost, UFC Noche još je jedan event koji terminom ne pogoduje europskoj publici. Kao i ostali UFC-ovi eventi u Las Vegasu, čeka nas priredba koja počinje u sitne sate, a završit će u nedjelju rano ujutro. ‘‘Prelimsi‘‘ startaju u nedjelju od 1:00h ujutro, a ‘‘main card‘‘ počinje u 4:00h ujutro. Prijenos ‘‘main carda‘‘ bit će dostupan na SK Fight kanalu.

Svi borci i borkinje uspješno su odradili vaganje, a kompletan popis borbi možete pogledati OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 18:14