UFC

UFC-ov teškaš usporedio Seana Stricklanda s Nikolom Jokićem: ‘Oni ne vjeruju u dizanje utega‘

Sean Strickland | Nikola Jokić

 Alejandro Salazar/pximages/icon Sportswire/Newscom/Profimedia | Harry How/Getty Images/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove srednje kategorije svojim pristupom treninzima sličan je najboljem košarkašu na svijetu, barem prema mišljenju UFC-ovog teškaša

Austen Lane, nekadašnji igrač američkog nogometa koji je pet godina bio dio NFL lige, a danas je UFC-ov borac teške kategorije, nedavno je imao priliku sparirati sa Seanom Stricklandom.

Iako je Strickland borac srednje kategorije, a Lane je poprilično velik teškaš, to nije spriječilo Stricklanda da se upusti u sparing. Poznato je kako bivši prvak UFC-ove srednje kategorije jako voli sparinge i nije mu bitno tko će se naći na suprotnoj strani. Od vrhunskih teškaša pa sve do fanova i YouTubera, Sean Strickland sparirao je s mnoštvom različitih tipova sparing partnera.

Sparirajući sa Stricklandom, Lane je izvukao brojne pouke, a u razgovoru za InsideFighting, Austen Lane dao je i jednu vrlo zanimljivu usporedbu. UFC-ov teškaš odlučio je povući paralelu između Seana Stricklanda i Nikole Jokića, trenutno najboljeg košarkaša na svijetu.

Srpski košarkaš svojevrsna je enigma i anomalija američkoj publici. Naime, Ameri su navikli da njihovi najbolji košarkaši posjeduju strašne fizikalije i izgledaju fizički besprijekorno. Nikola Jokić s druge strane puka je suprotnost. Njegovo tijelo nikako se ne uklapa u sliku onoga kako Amerikanci zamišljaju elitnog košarkaša. Ne može se reći da je Jokić ‘‘zapušten i van forme‘‘, ali fizička sprema nije njegov najjači adut.

Jokića pak krasi fantastična inteligencija i osjećaj za igru, kao i visoke tehničke sposobnosti. Lane je u intervjuu za InsideFighting otkrio kako je jednom prilikom razgovarao s jednim bivšim NBA košarkašem upravo o Jokiću i pitao ga je kako tako ‘‘neatletičan tip‘‘ može biti tako dobar, a na temelju tog razgovora povukao je paralelu sa Seanom Stricklandom.

‘‘Pitao sam ga (umirovljenog košarkaša) kako je Jokić koji nije tako atletičan i dolazi iz europskog sistema košarke, kako je dogurao do ovog gdje je trenutno i postao je MVP. Ono što mi je odgovorio donekle je otvorilo moje oči. Naime, u europskom stilu košarke, oni ne vjeruju previše u dizanje utega i ‘drilove‘. Sve što rade jest igranje košarke. Oni konstantno igraju trening utakmice i zapravo neprestano igraju košarku. To je europski stil i stoga kad Europljani dođu u NBA, njihove vještine su ispolirane i oni su podosta iskusni jer konstantno igraju košarku.

To me donekle podsjeća na Seana Stricklanda, jer Sean zapravo samo sparira. Donekle je takav pristup i pogrešan jer ne možete primati previše štete. Sean će vam reći drukčije, ali po mom mišljenju, ograničena je količina štete koju možete podnijeti. Razni su načini za izbjeći štetu, bilo da se radi o lakšim sparinzima, udaranju vreće ili fokusera, uvijek postoje načini. Ali mislim da je najbolje da što više radite stvari koje su specifične za MMA borbu.‘‘, pojasnio je Lane.

Složit će se mnogi, radi se o vrlo dobroj usporedbi. Sean Strickland borac je koji ne pridaje preveliku pažnju specifičnoj fizičkoj i kondicijskoj pripremi, a puno puta slušali smo kako se njegovi treninzi sastoje pretežno od sparinga. Takav pristup doveo ga je do UFC-ovog pojasa u srednjoj kategoriji, jer Sean Strickland jednostavno uživa u samoj borbi i razvio je jako dobar osjećaj za borbu konstantno sparirajući.

Nikola Jokić sličan je Stricklandu jer kod srpskog košarkaša vidljivo je kako se radi o osobi koja uživa igrajući samu igru. ‘‘Drilovi‘‘ na treninzima i naporan rad na fizičkoj pripremi nije nešto što će privući Jokića onoliko koliko ga privlači sama igra. Fizička i kondicijska sprema svakako su važni faktori, ali Jokić vjeruje kako su konkretne košarkaške vještine važnije od rezultata u teretani. Taj recept zasad ga itekako dobro služi.

Linker
16. svibanj 2024 14:53