UFC

UFC priprema tužbu protiv USADA-e: ‘Nikada nismo tražili iznimku za McGregora, odvratno su postupili prema njemu‘

Jeff Novitzky i Hunter Campbell

UFC je odabrao ljude koji će biti zaduženi za pravnu bitku protiv USADA-e

‘‘Vidjet ćemo kako će se to rasplesti. USADA sada govori jedno, ali tko zna? Ne pričam o nečemu dok se to uistinu ne dogodi. Milijun je stvari koje se hipotetski mogu dogoditi. Tko zna kako će se odigrati situacija s Conorom? Koga briga što USADA govori?‘‘, izjavio je Dana White još u sedmom mjesecu ove godine, a tko bi rekao da će ta izjava podići ovoliko prašine.

UFC-ov predsjednik tada se osvrtao na potencijalni povratak Conora McGregora, ali i na USADA-ino pravilo koje nalaže da McGregor bude pod njihovim sustavom testiranja barem šest mjeseci prije nego dobije dopuštenje za povratak.

Dana White svojom izjavom iskazao je nepoštovanje prema USADA-i te je odavao dojam kao da ga nije pretjerano briga za USADA-in pravilnik i njihove protokole.

Nekoliko mjeseci kasnije McGregor se službeno vratio USADA-inim testiranjima i ušao je u taj famozni ‘‘pool‘‘ unutar kojeg bi trebao biti testiran. Međutim, od 1. siječnja (prvi mjesec) 2024. godine, to više neće biti USADA-ina briga. Sva ta situacija oko Conora McGregora nepovratno je narušila odnose USADA-e i UFC-a.

‘‘Dugoročno zdravlje i sigurnost boraca, uz poštene i ravnopravne uvjete za sve, USADA-i su bitniji od kratkoročnih profita nauštrb sportaša koji su čisti.‘‘, između ostalog napisao je Travis Tygart u svom osvrtu, a radi se o čelnom čovjeku USADA-e. Tygart je u svom osvrtu u nekoliko navrata kritizirao UFC te je istaknuo kako ugrožavaju sav napredak koji je postignut u posljednjih osam godina suradnje.

‘‘Razočarani smo zbog UFC-ovih boraca koji se oslanjaju na naš neovisni globalni program koji provodimo prema ‘zlatnom standardu‘ kako bi zaštitili njihova prava na čistu i sigurnu borbu unutar oktogona. UFC-ov potez ugrožava golemi napredak postignut u sportu pod vodstvom USADA-e.‘‘, zaključak je čelnika USADA-e.

Bile su to podosta grube riječi, a došle su i nenadano. Bilo je više nego jasno da UFC-ovi čelnici neće ostati ‘‘hladni‘‘ na ove izjave i da će zasigurno uzvratiti na podjednako oštar način.

Ranije danas pisali smo vam kako je Dana White ovo USADA-ino priopćenje nazvao ‘‘prljavim, klošarskim potezom‘‘, a najavio je kako će Jeff Novitzky i Hunter Campbell biti glavni zaduženi za ovaj slučaj.

‘‘Neću se ja baviti ovime. Kad je Jeff Novitzky došao ovdje kao najcjenjeniji tip u dopinškim testiranjima, kad je on počeo raditi ovdje, bio je to najbolji dan u mom životu. On me spasio svih ovih sranja.‘‘, rekao je White.

Jeff Novitzky danas je jedan od glavnih UFC-ovih ljudi zaduženih za provođenje antidopinškog programa i općenito programa kojim o zdravlju boraca. Hunter Campbell s druge strane vrši ulogu glavnog poslovnog direktora, a upravo njega Ariel Helwani je 2021. godine označio kao tipa koji je Stipi Miočiću višestruko puta prijetio da će mu oduzeti pojas prvaka.

No, vratimo se na temu. White je pronašao svoje ‘‘konje za trku‘‘, a Hunter Campbell i Jeff Novitzky spadaju među najmoćnija oružja koja UFC posjeduje među svojim osobljem. Njih dvojica zajedno su izašli pred medije i najavili su tužbu protiv USADA-e.

Campbell tvrdi da će UFC tužiti USADA-u zbog klevete te je zatražio javnu ispriku do strane USADA-e. Osim toga, Campbell i Novitzky najavili su kako će UFC s početkom 2024. godine započeti suradnju s agencijom naziva ‘‘Drug Free Sports International‘‘, a radi se o agenciji koja već surađuje s NFL-om, NCAA-om, MLB-om, NBA-om itd.

‘‘Oni surađuju s raznim državnim antidopinškim organizacijama po cijelom svijetu i s raznim sportskim federacijama. Oni doslovno prikupljaju uzorke za sve.‘‘, poručio je Novitzky i najavio još bolji program od onog dosadašnjeg, USADA-inog.

Hunter Campbell u svom priopćenju dotaknuo se i Conora McGregora, borca koji je označen kao jedan od glavnih razloga raskida suradnje između UFC-a i USADA-e. Campbell tvrdi kako UFC nije tražio nikakve iznimke za svoju najveću zvijezdu.

‘‘Niti u jednom trenutku Jeff, ja ili bilo koji drugi UFC-ov predstavnik, nismo otišli do USADA-e i rekli im bilo šta drugo, osim da će se Conor McGregor vratiti programu kada bude zdrav. Rekli smo i da ćemo inzistirati da on bude u USADA-inom programu šest mjeseci. Nismo tražili nikakvu iznimku u vezi tog pravila. Više puta sam rekao Travisu (Tygartu), čak i tijekom poziva u ponedjeljak, da neće biti situacije u kojoj će se Conor boriti ako nije bio u programu šest mjeseci. Moje riječi su glasile: ‘Nije me briga čak i da odradi 37 negativnih testova‘. Conor je 100 postotno unutar njihovog protokola. Učinio se dostupnim svakog dana, a sve je odradio iskreno i s integritetom. Ispravno je postupio. Možete pretpostaviti koliko je uzrujan zbog načina na koji ga je USADA sada iskoristila. Nikada u povijesti nisu učinili nešto takvo s drugim sportašima i mislim da je to vrlo bitno za istaknuti. Ono što su učinili Conoru, uistinu je odvratno. Kada jedna organizacija koja drži do svoje časti i integriteta iskoristi nekog kao medijsko sredstvo da stvori lažni narativ, to je uznemirujuće, odvratno i mislim da imaju određenu zakonsku odgovornost oko koje bi trebali biti jako zabrinuti.‘‘, zaprijetio je Campbell i pritom stao u obranu Conora McGregora.

Travis Tygart jako kratkim priopćenjem odgovorio je na sve navode Huntera Campbella i Jeffa Novitzkog. Odgovor je poslao MMA Fightingu.

‘‘Ostajemo pri svojoj izjavi i našem kredibilitetu.‘‘, odgovor je Tygarta.

Sve je jasno. Očito slijedi pravna bitka između UFC-a i USADA-e, a takvi komplicirani slučajevi nerijetko potraju nekoliko godina. Pratit ćemo razvoj situacije, ali UFC će jednostavno morati krenuti dalje bez USADA-e.

Linker
27. travanj 2024 13:48