UFC

(VIDEO) Islam Makhachev ušao je u UFC nakon pobjede nad hrvatskim borcem: Prisjetite se tog meča

Islam Makhachev i Ivica Trušček

 Screenshot (youtube, Just Dance 2020)
Bio je to 11. Islamov nastup u profesionalnoj MMA karijeri

Islam Makhachev sinoć je upisao najveću pobjedu u svojoj karijeri. Dagestanca su mnogi osporavali prije napada na titulu. Pričalo se da je nedokazan protiv top boraca i da ne zaslužuje biti favorit protiv borca kao što je Charles Oliveira.

Makhachev je ušutkao sve kritičare prisilivši Oliveiru na predaju sredinom druge runde. Desnim krošeom uzdrmao je Oliveiru i time je pokazao kako je itekako opasan i u stojci, a zatim je ‘‘arm triangle‘‘ gušenjem prisilio na predaju najvećeg ‘‘submission‘‘ majstora u povijesti UFC-a.

Dileme više nema, Islam Makhachev jedan je od najboljih i najkompletnijih boraca na cijelom rosteru. Iza ovog Dagestanca je 11 pobjeda zaredom i bit će zanimljivo vidjeti može li ga itko od sjajnih izazivača u lakoj kategoriji skinuti s trona.

Ipak, za razliku od svog velikog prijatelja Khabiba Nurmagomedova, Islam Makhachev nije bez poraza u svojoj karijeri. Adriano Martins nokautirao je Makhacheva u prvoj rundi borbe, a borili su se sada već davne 2015. godine. Makhachev se nakon toga prekonsolidirao, postao je zreliji unutar kaveza i počeo je nizati pobjede. Adriano Martins s druge strane upisao je pet poraza i jedan ‘‘no contest‘‘ nakon pobjede nad Islamom. Dakle karijere su im nakon tog meča otišle u posve drukčijim smjerovima, a bolje je u konačnici prošao poraženi.

No vratimo se još dalje u prošlost kad je u pitanju Islam Makhachev. Pobjeda koju je upisao u devetom mjesecu 2014. godine bila je njegova posljednja prije ulaska u UFC. Pod okriljem M-1 organizacije Makhachev je svladao svog protivnika ‘‘submissionom‘‘ 15 sekundi prije treće runde, odnosno 15 sekundi prije kraja borbe. Zašto ovo spominjemo? Zato što mu je protivnik bio hrvatski borac Ivica Trušček.

Istina da mnogi ovu informaciju znaju otprije, ali sada kad je Islam Makhachev i službeno najbolji borac lake kategorije na svijetu, zanimljivo je ponovno pogledati njihov međusobni obračun. Ivica je tada bio osjetno iskusniji od Makhacheva. ‘‘Terror‘‘ je u taj meč ušao s omjerom 25-21-0, dok je Islam iza sebe imao 10 pobjeda u 10 nastupa.

Što se samog meča tiče, bio je to jedan klasični Islamov nastup u kojem je protivnika konstantno rušio, umarao ga, a kad ga je izmorio, došao je do finiša. Sjajno je vidjeti na koliko visokoj razini je Makhachev hrvao i kontrolirao Truščeka u parteru još u toj fazi svoje karijere. Islam je tu pobjedu upisao tri tjedna prije svog 23. rođendana, a nakon toga potpisao je ugovor s UFC-om, u kojem je sinoć dogurao do samog vrha.

Meč Truščeka i Makhacheva možete pogledati u videu pri dnu teksta.

Linker
23. travanj 2024 08:05