UFC

(VIDEO) Početak povijesti: Pogledajte uvodnu špicu prve UFC priredbe

 UFC
Po uzoru na japanski Pancrase te s željom međusobnog ispitivanja snaga boraca iz različitih disciplina, 12. studenog 1993. godine, u McNichols Sports Areni u Denveru održana je prva UFC priredba. Pogledajte njenu uvodnu špicu s kojom je zapravo započeto ispisivanje povijesti.

Art Davie i Rorion Gracie su tijekom 1993. godine osmislili koncept po kojem će se osam boraca, različitih osnovnih vještina i pozadina, u jednoj večeri natjecati za naslov onog najboljeg. Prvobitna ideja zapravo je bila turnir 16 boraca, no većina poznatih imena, poput Ernesta Hoosta, Ricka Roufusa ili Petera Aertsa odbila je sudjelovati. Na kraju ih je okupljeno osam, ali uz zanimljivu činjenicu da su sve svi dokazali u različitim borilačkim disciplinama.

Upravo njih osmoricu predstavlja uvodna špica, no isto tako predstavlja i pravila. Njih zapravo nije bio. Nije bilo sudačkog bodovanja, nije bilo vremeskog ograničenja. U borbi se moglo pobijediti na tri načina. Nokautom, prisiljavanjem na predaju ili predajom iz kuta, bacanjem ručnika. Nije bilo doping kontrola, nije bilo rukavica niti propisane opreme u kojoj se dolazi u borilište. Priredba je ponuđena kao PPV, a na kraju ju je kupilo 86.000 sretnika koji su se kasnije mogli pohvaliti kako su bili dio povijesti te kako su odmah prepoznali nešto veliko.

Royce Gracie došao je iz svijeta brazilskog jiu-jitsua, Patrick Smith iz tae kwon doa, Art Jimmerson (koji se borio s jednom rukavicom) iz boksa, Gerard Gordeau iz savatea, Zane Frazier iz kempa, Ken Shamrock iz shootfightinga, Teila Tuli iz sumo hrvanja te Kevin Rosier iz kickboxinga. Svi oni predstavljeni su u uvodnoj špici koju možete pogledati ispod teksta.

Linker
17. svibanj 2024 05:59