UFC

(VIDEO) Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Dvije borbe za titulu i povratak Nicka Diaza

UFC 266
 Ufc
Sjajan program složili su UFC-ovi matchmakeri za priredbu koja nas čeka narednog vikenda

Nakon prošlotjedne UFC priredbe kojoj je poprilično manjkalo boraca iz samog vrha, odnosno zvučnih imena s UFC-ova rostera, najjača svjetska MMA organizacija ovaj tjedan pruža nešto posve drukčije. UFC 266 priredba nudi čak dva meča za titulu te još nekolicinu borbu sa zvučnim imenima ovog sporta. Među njima svakako se ističe Nick Diaz koji se nakon više od šest godina izbivanja vraća borbom protiv Robbieja Lawlera, bivšeg prvaka UFC-ove velter kategorije.

Brian Ortega želi isprati gorak okus prve borbe za pojas prvaka UFC-ove perolake kategorije

UFC 266 predvodit će borba za pojas u perolakoj kategoriji. Alexander Volkanovski svoju titulu prvaka branit će protiv Briana Ortege, borca kojemu je ovo druga prilika za postati prvakom te kategorije. Dvojica boraca bili su i ovosezonski treneri u The Ultimate Fighter (TUF) showu, a u obje kategorije slavili su borci iz tima Volkanovski.

Alexander Volkanovski (22-1-0, 9-0 UFC) prvak je koji možda ne dobiva pažnju koju zaslužuje. Radi se o kompletnom borcu sjajnog omjera pobjeda i poraza, a kvalitetu je dokazao u dva meča protiv Maxa Hollowayja. Rijetko tko nije ostao iznenađen kada je 32-godišnji Australac u prosincu 2019. godine poprilično lako savladao Maxa i time mu oduzeo pojas prvaka UFC-ove perolake kategorije. Jednoglasnom odlukom slavio je Volkanovski (48-47 x2, 50-45).

Revanš koji su odradili u srpnju 2020. ponudio je puno više napetosti. Holloway je u borbu ušao puno odlučnije i prouzrokovao je određene probleme Volkanovskom. Međutim Australac makedonskih korijena dokazao je da se radi o pravom šampionskom materijalu te je izborio pobjedu podijeljenom sudačkom odlukom (48-47, 47-48, 48-47). Brojni fanovi, novinari i MMA stručnjaci ne slažu se s tim ishodom, no činjenica je kako se radilo o izuzetno teškoj borbi za bodovanje i odluka je mogla otići na bilo koju stranu. Međutim, otišla je na stranu Volkanovskog koji je tako uspješno odradio prvu obranu pojasa. Revanš protiv Hollowayja trenutno je posljednji nastup Volkanovskog i moglo bi se reći da je poprilično dugo izbivao iz kaveza.

SjajnI Volkanovski trenutno je četvrti u ''P4P'' poretku najboljih boraca u UFC-u. Devet pobjeda ostvario je pod okriljem UFC-a te je stopostotan po tom pitanju. Jedini poraz u 23 profesionalna meča doživio je davne 2013. godine u svom četvrtom nastupu. Bivši ragbijaš sjajno se snašao u MMA-u i definitivno je jedan od najboljih boraca na svijetu u ovom trenutku. Koliko je dobar, govori podatak kako je Max Holloway u samo četiri meča unutar UFC-a pogodio manje značajnih udaraca od svojih protivnika. Dva od ta četiri puta dogodila su se u borbama protiv Volkanovskog (preostala dva meča su protiv Conora McGregora i i Justina Lawrencea). Max Holloway jedan je od najboljih boksača na cijelom rosteru, no Volkanovski se i više nego ravnopravno nosio u tom segmentu ovog sporta.

Kada se spomene ime Briana Ortege (15-1-0, 7-1-0 UFC, 1 NC), prva asocijacija je da se radi o BJJ majstoru. 30-godišnji američki borac sedam od ukupno 15 pobjeda ostvario je submissionom. Crni je BJJ pojas pod mentorstvom Renera Gracieja, a naročito opasne su njegove tehnike gušenja (''trokut'' i ''giljotina'').

Ortega se još 2018. godine borio za pojas, no Max Holloway savladao ga je prekidom po završetku četvrte runde. Brutalno prebijanje priuštio je Holloway Ortegi koji se pokazao totalno nedoraslim protivnikom u stojci. Poigravao se Max s Brianom, a svi se sjećaju onih scena gdje je Holloway davao svojevrsne instrukcije kako bi trebao bacati određene udarce. Ortega je i na putu do meča za titulu imao dosta problema. Nerijetko bi ovaj BJJ uvjerljivo gubio svoje mečeve, da bi zatim u kasnijim fazama borbe došao do pobjede submissionom.

Nakon poraza od Hollowayja, Ortega je odradio jednu borbu. U listopadu protekle godine nastupio je protiv Chan Sung Junga kojeg znamo pod nadimkom ''Korejski Zombi''. Radilo se o naizgled jako zanimljivom uparivanju boraca jer je ''Zombi'' trebao imati prednost u stojci, no Korejac je i izrazito dobar parteraš. Ortega je oduševio sve prisutne svojim nastupom jer je totalno dominirao borbom koja se velikim dijelom odvijala u stojci. Pokazao je Brian veliki napredak u odnosnu na prijašnje nastupe i time je zaslužio novi ''title shot''. Max Holloway bio je svojevrsno osviještenje za Ortegu koji je postao svjestan kako se ne može oslanjati samo na svoj BJJ jer će ponekad naići na protivnike koje neće moći srušiti.

Lauren Murphy u potrazi za ogromnom senzacijom protiv Valentine Shevchenko

U sunaslovnoj borbi večeri obračunat će se borkinje muha kategorije. Valentina Shevchenko (21-3-0, 10-2-0 UFC) šestu obranu pojasa tražit će protiv Lauren Murphy, uvjerljivo najveće autsajderke na ovoj priredbi. S razlogom je Murphy veliki autsajder (cca 6.00 koeficijent u kladionicama na njenu pobjedu) jer Valentina je jedna od najdominantnijih prvakinja neovisno radi li se o ženskim ili muškim kategorijama i njihovim prvacima i prvakinjama.

33-godišnja Kirgistanka titulu prvakinje drži od prosinca 2018. godine kada je savladala Joannu Jedrzejczyk u borbi za upražnjenu titulu muha kategorije. Pet puta obranila je Shevhcenko pojas nakon toga, a neki će reći da nije pustila niti kap znoja. Bilo je tu ipak borbi koje su otišle do kraja na svih pet rundi kao one protiv Liz Carmouche i Jeniffer Maie, no Shevchenko djeluje uistinu nezaustavljivo kada je muha kategorija u pitanju.

''Bullet'' je bila ponajbolja borkinja i u bantam kategoriji, no prvakinja Amanda Nunes dvaput ju je porazila i to su ujedno jedina dva Valentinina poraza pod okriljem UFC-a. Liz Carmouche druga je borkinja koja ju je uspjela poraziti, no to se dogodilo još 2010. godine u C3 Fights promociji. Shevchenko se trudi biti i što aktivnija pa je tako posljednji nastup odradila krajem travnja ove godine. Tehničkim nokautom u drugoj rundi savlada je Jessicu Andrade, borkinju za koju smatrali da bi joj mogla pružiti najveći otpor do sada. Sve te priče kao da su dodatno motivirale ovu svestranu borkinju koja je totalno izdominirala Brazilku. Teško je pronaći nekakve mane kada su u pitanju vještine Valentine Shevchenko, a zastrašujuća činjenica je kako ona iz meča u meč dodatno napreduje.

Lauren Murphy (15-4-0, 7-4-0 UFC) s druge strane imala je određene uspone i padove u svojoj karijeri. Pod okriljem UFC-a debitirala je još 2014. godine, no izgubila je prva dva meča. Posao u promociji uspjela je zadržati pobjedom u trećem nastupom, a 2017. godine spustila se iz bantama u muha kategoriju. Trenutno je na četiri pobjede zaredom i zauzima treće mjesto ljestvice izazivačica.

38-godišnja borkinja s Aljaske početkom sedmog mjeseca najavila je kako će razotkriti mane Valentine Shevchenko te da se Kirgistanka nije borila s nekim poput nje. Radi se o optimističnoj prognozi, a uzevši u obzir da se Shevchenko dvaput borila protiv Nunes te protiv niza vrhunskih borkinja, teško je reći da se nije susrela s nekim Murphy. Ipak, Lauren ima pravo nadati se i vjerovati u sebe, a možda upravo ona priušti najveće iznenađenje iduće UFC-ove priredbe.

Nick Diaz i Robbie Lawler mogli bi ukrasti show na ovoj priredbi

Pogledamo li što nudi ostatak ''carda'', jasno je kako svima glavninu pažnje okupiraju Nick Diaz i Robbie Lawler. Velteraški obračun zapravo je revanš njihove prve borbe koja se dogodila davne 2004. godine. Oba borca tada su bili pri počecima karijere te su se s vremenom formirali u velikane ovog sporta.

Robbie Lawler 2014. godine postao je prvakom UFC-ove velter kategorije, a pojas je dvaput uspješno obranio. Postao je jedan od najomiljenijih boraca brojnim MMA fanovima, a osvaja svojim bespoštednim pristupom kojim je pružio mnoštvo sjajnih ratova u ringu i kavezu. 39-godišnji Lawler daleko je ipak od najboljih dana te je izgubio u posljednja četiri meča. Bitno je napomenuti kako su ti porazi došli protiv izrazito kvalitetnih boraca i stoga pričekajmo rane nedjeljne sate kako bismo ima li još uvijek vatre u bivšem prvaku.

Nick Diaz u godinama nakon prve borbe s Lawlerom izgradio se kao kultno MMA lice. Vladao je borac iz Stocktona jedno vrijeme Strikeforceovom velter kategorijom, a pojas je uspješno obranio tri puta. Međutim, povratak u UFC nije bio naročito uspješan. Diaz je u prvoj povratničkoj borbi savladao B.J. Penna, no nakon toga uslijedila su dva poraza i ''no contest'' protiv Andersona Silve. Šest i pol godina nismo gledali Nicka Diaza kako nastupa u profesionalnom MMA-u, no 38-godišnjak tvrdi kako se vraća jači nego ikada.

Iako se ne radi o glavnoj borbi večeri, niti se ova dvojica bore za pojas, borba između Diaza i Lawlera predviđena je na pet rundi. Inače, braća Diaz dolaze iz Stocktona u Kaliforniji, a kodni, odnosno pozivni broj toga područja jeste 209. Upravo zato često imate priliku vidjeti kako se taj broj veže i uz braću Diaz koji često svoj rodni grad oslovljavaju tim brojem. MMA novinar Nick Baldwin na svom Twitter profilu podijelio je jedan zanimljiv podatak. Naime, od prve pa do druge borbe između Diaza i Lawlera prošlo je 209 mjeseci.

Srpski ''Doktor'' želi ostati neporažen i traži drugu UFC pobjedu

Iako priredba pruža još niz sjajnih borbi, ono što će fanove u regiji zanimati ponajviše jeste borba Uroša Medića.28-godišnji srpski borac s američkom adresom ugovor s UFC-om izborio je u kolovozu 2020. godine putem Contender Seriesa. Medić je za najjaču svjetsku MMA promociju debitirao u ožujku totalno deklasiravši Aalona Cruza kojeg je pobijedio tehničkim nokautom nakon 100 sekundi borbe. Neporaženi Uroš borac je lake kategorije, a njegov protivnik u drugom UFC nastupu biti će Jalin Turner.

26-godišnji američki borac također je u UFC došao preko Contender Seriesa, no još 2018. godine. Debitirao je Turner u velter kategoriji, no Vicente Luque nokautirao ga je u prvoj rundi i poslao ga u laku kategoriju. Turner je nakon toga pisao tri pobjede i jedan poraz u lakoj kategoriji. Posljednji puta nastupao je prije godinu dana te je submissionom (RNC) u drugoj rundi savladao Broka Weavera. Inače, Jalin Turner uz Luisa Penu najviši je borac lake kategorije (191 centimetar), a izuzev toga što je šest centimetara viši od Medića, osjetnu prednost imat će u dosegu (reachu). Naime, Turnerov reach iznosi 196 centimetara dok je Medićev doseg 16 centimetara kraći.

Još je pregršt sjajnih boraca koje ćete imati prilike gledati na ovoj priredbi. Tako će borci poput Marlona Moraesa i Meraba Dvalishvilija svoj meč odraditi na preliminarnom dijelu priredbe, a u sklopu ''prelimsa'' trebali bi nastupiti i Nasrat Haqparast te Dan Hooker. Međutim, taj meč trenutno je pod velikim znakom upitnika jer se Haqparast bori s dobivanjem vize.

Curtis Blaydes i Jairzinho Rozenstruik pružit će teškaško uzbuđenje u sklopu ''main carda'' dok glavni dio priredbe otvaraju Jessica Andrade i Cynthia Calvillo.

Gdje i kada se priredba održava?

UFC je zasad završio sa svojom serijom evenata u Apexu, a UFC 266 priredbu ugostit će T-Mobile Arena u Las Vegasu. Ovaj sjajni PPV event gledat ćemo u noći sa subote na nedjelju, a sve započinje od ponoći. Glavni dio (main card) priredbe startat će ujutro u četiri sata.

Kompletan raspored borbi pročitajte pri dnu teksta.

UFC 266 - raspored borbi:

Glavni dio priredbe:

Alexander Volkanovski vs. Brian Ortega - borba za titulu prvaka perolake kategorije

Valentina Shevchenko vs. Lauren Murphy - borba za titulu prvakinje muha kategorije

Robbie Lawler vs. Nick Diaz

Curtis Blaydes vs. Jairzinho Rozenstruik

Jessica Andrade vs. Cynthia Calvillo

Preliminarni dio priredbe:

Marlon Moraes vs. Merab Dvalishvili

Dan Hooker vs. Nasrat Haqparast

Shamil Abdurakhimov vs. Chris Daukaus

Roxanne Modafferi vs. Taila Santos

Ricky Simon vs. Timur Valiev

Uroš Medić vs. Jalin Turner

Manon Fiorot vs. Mayra Bueno Silva

Karl Roberson vs. Nick Maximov

Matthew Semelsberger vs. Martin Sano

Omar Morales vs. Jonathan Pearce

Linker
19. travanj 2024 12:23