UFC

(VIDEO) Tom Aspinall ovaj tjedan bit će na ispitu karijere: Prisjetite se kako je pobijedio Arlovskog

Tom Aspinall vs. Andrei Arlovski

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Perspektivnog engleskog teškaša čeka težak protivnik u vidu Alexandera Volkova

Ciryl Gane posljednjih je godinu do dvije, bio na glasu kao uvjerljivo najveći potencijal UFC-ove teške kategorije. Francuz je u razmaku od dvije godine upisao čak sedam pobjeda i okitio se titulom privremenog prvaka teške kategorije.

Time si je priskrbio priliku boriti se protiv prvaka Francisa Ngannoua, no taj meč je izgubio. Iako Ciryl ima tek 31 godinu i definitivno će narednih godina biti pri vrhu teške kategorije, fanovi i analitičari okrenuli se potrazi za novim potencijalima koji bi mogli ugroziti Ngannoua.

U takvoj potrazi, gotovo svi prst usmjeravaju ka Tomu Aspinallu (11-2-0, 4-0 UFC). 28-godišnji britanski teškaš debitirao je sredinom 2020. godine za UFC, a u sva četiri dosadašnja nastupa slavio je prekidom (tri nokauta i 'submission'). Trenutno je 11. u poretku izazivača teške kategorije, a posebno velik hype oko njega stvaraju njegovi sunarodnjaci. Michael Bisping često ističe Aspinalla kao idućeg engleskog prvaka, a Darren Till također često navodi Aspinalla kao sigurnog prvaka u budućnosti.

Engleski teškaš oduševljava svojim kretnjama, radom nogu netipičnim za teškaša, ali i potkovanošću na svim poljima MMA-a. Ovaj tjedan, tj ovog vikenda u Londonu, čeka ga najteži ispit do sada. Naime, Alexander Volkov (34-9-0, 8-3 UFC) stajat će na suprotnoj strani kaveza. Šestorangirani izazivač UFC-ove teške kategorije, odradio je tri nastupa prošle godine. 2021. otvorio je pobjedom nad Alistairom Overeemom, zatim se Ciryl Gane pokazao boljim, a Volkov se pobjedama vratio savladavši Marcina Tyburu.

Prođe li Aspinall na tom testu, bit će spreman suočiti se s nekim od izazivača iz samog vrha kategorije. Početkom prošle godine, Aspinall je prošao test na kojem su zapravo mnogi perspektivni teškaši zapinjali proteklih godina. Andrei Arlovski UFC-u služi kao svojevrsni ''gatekeeper'' za Top 15 te nam je proteklih godina prezentirao kako borci poput Tannera Bosera, Phillipea Linsa, Carlosa Felipea itd. ipak nisu spremni za rangirane protivnike.

Tom Aspinall za razliku od navedenih, prošao je ispit zvan Andrei Arlovski s odličnom ocjenom. Početkom druge runde, Aspinall je ugušio Arlovskog ''RNC-om''. Arlovski je samo dvaput u karijeri gubio ''submissionom'' (prvi poraz prisiljavanjem na predaju, nanio mu je Josh Barnett 2016. godine) i time je Aspinallov uspjeh još dojmljiviji. Kako je izgledala njegova najveća pobjeda u dosadašnjoj karijeri, pogledajte u videu koji se nalazi pri dnu ovog teksta.

Linker
26. travanj 2024 05:14