UFC

(VIDEO) UFC 264 Countdown: Čeka nas kulminacija trilogije, pogledajte UFC-ovu najavu

Dustin Poirier i Conor McGregor
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Jako smo blizu priredbi koju fanovi širom svijeta s nestrpljenjem iščekuju

Ušli smo u ''fight week'' i samo nas pet dana dijeli od UFC 264 priredbe. Priredba će se održati u T-Mobile Areni u Las Vegasu uz prisutnost publike. Prodano je 20800 ulaznica za ovaj spektakl. Poznata praksa UFC-a prije PPV priredbi takozvani su ''Countdown'' videi. Radi se o video-najavama glavnih borbi na priredbi, a ništa se nije promijenilo niti ovaj puta. Dvije borbe pokrivene su videima, a teško je reći da se ne isplati odvojiti nešto više od 45 minuta na ove sjajne najave. Unatoč tome što se radi o PPV priredbi, nažalost nećemo imati prilike pogledati borbu za pojas neke od težinskih kategorija.

Treća borba Conora McGregora i Dustina Poiriera fantastičan je odabir za glavnu borbu večeri. Oba borca imaju po jednu pobjedu, no niti jedan nije htio ostati na neriješenom ishodu. U noći sa subote na nedjelju dobivamo kulminaciju ove trilogije, a pobjednik će vjerojatno dobiti priliku za napasti UFC-ov pojas lake kategorije. Prva borba spomenutog dvojca dogodila se sada već daleke 2014. godine. Conor McGregor nokautirao je Dustina Poiriera nakon nešto manje od dvije minute borbe. Irčeva popularnost samo je nastavila eksponencijalno rasti nakon te pobjede, a nešto više od godinu dana poslije, okitio se titulom prvaka UFC-ove perolake kategorije. Dustin Poirier nakon te borbe prešao je u laku kategoriju unutar koje ima čak 11 pobjeda u 14 nastupa (2 poraza i 1 NC). Oba borca napredovala su u svojim karijerama nakon prve borbe. Sedam godina kasnije i dalje su u samom vrhu.

Druga međusobna borba između Poiriera i McGregora dogodila se u siječnju, no ovaj puta je američki borac pobijedio nokautom. Serijom udaraca sredinom druge runde Poirier postaje prvi čovjek koji je nokautirao Conora McGregora u MMA borbi. Ta borba ujedno je i zadnji nastup oba borca. Sedam godina prošlo je između prve i druge borbe dvaju spomenutih boraca, no ovaj puta neće proći niti sedam mjeseci. Dva borca ekspresno su ugovorili i treći meč, a apsolutno nitko se neće buniti zbog toga. Oba aktera zaradit će dobar novac od ove borbe, a pobjednik će gotovo sigurno dobiti priliku za napasti pojas koji je trenutno u vlasništvu Charlesa Oliveire.

Borba Conora i Dustina jednostavno je borba kojom svi profitiraju, počevši od dvojice boraca pa sve do UFC-a i fanova. Unatoč Dustinovoj pobjedi prekidom, Conor je odradio izrazito dobru prvu rundu. Većina stručnjaka i boraca Conorove šanse vidi samo u prvoj te eventualno u drugoj rundi. Propitkuje se motivacija i glad Irca, a na njemu je da pokaže kako i dalje pripada vrhu lake kategorije. Dustin je prema kladionicama blagi favorit, no gotovo da se radi o 50-50 borbi prema koeficijentima koji su izlistani. Nema se što dodati osim da jedva čekamo ovu borbu jer spektakl je zagarantiran. UFC je također svjestan interesa za ovu borbu i stoga je ''Countdown'' video nešto dulji nego inače, no isplati se pogledati.

U sunaslovnoj borbi večeri borit će se velteraši Stephen ''Wonderboy'' Thompson i Gilbert ''Durinho'' Burns. Radi se o dvojici visokorangiranih velteraša koji gaje visoke ambicije ka napadu na sami vrh kategorije. Thompson je trenutno četvrtorangirani borac UFC-ove velter kategorije dok je Burns na visokom drugom mjestu. Za razliku od Conora i Dustina, ova dvojica nisu se borili u dosadašnjim karijerama. ''Wonderboy'' je trenutno na dvije pobjede u nizu, a zadnji nastup imao je u prosincu 2020. godine. Maestralnom izvedbom ''školovao'' je opasnog Geoffa Neala te se nada kako će ga eventualna pobjeda protiv Burnsa dovesti u priliku za napasti pojas treći put u svojoj karijeri. ''Durinho'' s druge strane nije u pobjedničkom nizu. Njegov zadnji nastup nije dobro prošao te ga je aktualni prvak Kamaru Usman nokautirao u trećoj rundi borbe za pojas prvaka u velter kategoriji. Međutim, brazilski borac bio je u sjajnom pobjedničkom nizu prije te borbe. Pobijedio je čak šest puta zaredom (četiri puta u velter kategoriji) i to ga je dovelo do napada na titulu prvaka.

Borba dvojice sjajnih velteraša na papiru je obračun različitih stilova. ''Wonderboy'' dolazi iz karatea i kickboxinga te uvijek preferira borbu u stojci. Njegova brzina pokazala se nerješivom enigmom za niz vrhunskih boraca i na glasu je kao jedan od stilski najneugodnijih boraca u kategoriji. Gilbert Burns majstor je partera. 34-godišnji Brazilac osvojio je niz velikih BJJ turnira te se nekoliko puta kitio titulom svjetskog prvaka. Osam puta pobjeđivao je submissionom u svoja 23 MMA nastupa. Ne radi se o naročito velikoj brojci kada uzmemo u obzir o kakvom se majstoru partera radi. Razlog tome leži u činjenici kako ''Durinho'' posjeduje izrazito teške i eksplozivne ruke kojima može nokautirati u svakom trenutku. Kako su godine odmicale, Burns je radio na vještinama u stojci i sada je izrazito kompletan borac koji vas može ugroziti u svakom aspektu MMA borbe. Bez dileme sjajna borba dostojna ''co-main'' statusa na ovakvoj priredbi. Međutim, UFC-ova najava njihove borbe osjetno je kraća od one za glavnu borbu večeru.

Ostatak priredbe nudi 11 borbi prema trenutnom rasporedu i ukoliko ne bude otkazivanja u tjednu prije borbe. Regionalni MMA fanovi neće propustiti borbu Makedonca Alena Amedovskog (8-2, 0-2 UFC). Njegov protivnik biti će kineski borac Yaozong Hu (3-2, 0-2 UFC). Amedovski će tražiti prvu pobjedu u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji, a pobjeda mu je ujedno i imperativ ukoliko želi ostati članom UFC-a. Teško će mu oprostiti tri poraza u nizu.

Linker
16. travanj 2024 03:16