UFC

(VIDEO) ‘Uraganski‘ početak, a zatim provlačenje kroz ‘iglene uši‘: Prisjetite se kako je Chimaev porazio legendu

Khamzat Chimaev

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
Khamzat Chimaev u svom prošlom nastupu upisao je vjerojatno najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri

Khamzat Chimaev svoj trenutno posljednji nastup odradio je prije nešto manje od godinu dana. "Borz" je nastupio 21. listopada (deseti mjesec) prošle godine na UFC 294 eventu u Abu Dhabiju, a njegov protivnik prvotno je trebao biti Paulo Costa.

Velika pompa nastala je uoči tog meča, jer između Chimaeva i Coste postojalo je puno "zle krvi". Mnogi pamte situaciju koja se dogodila unutar UFC-ovog Performance Institutea kada je Chimaev s mnoštvom svojih timskih kolega došao prijetiti Paulu Costi koji je trenirao u društvu Jakea Shieldsa.

Do fizičkog sukoba tada nije došlo, ali Costa i Chimaev dugo su se prozivali putem raznoraznih medija i svi su željno iščekivali njihov meč. Također, mnoge je zanimalo kako će se Chimaev nositi s borcem koji bi mu fizički trebao moći parirati. Nažalost, do meča ipak nije došlo. Costa je otkazao nastup zbog infekcije stafilokokom i UFC je trebao kasnu zamjenu. Deset dana uoči eventa javio se Kamaru Usman i pristao je uskočiti na "short notice".

Jedan od najvećih boraca u povijesti UFC-ove velter kategorije, ali i jedan od najvećih bez obzira na kategoriju, hrabro je uskočio i pokušao je postati prvim borcem koji će poraziti Khamzata Chimaeva. Vjerovalo se kako bi Usman zapravo mogao neutralizirati Khamzatovo hrvanje i zatim ga nadjačati u stojci, ali već u prvoj rundi dobili smo dokaz kako Khamzat hrva na nekoj posve drugoj razini.

Iako je pokušaj rušenja bio loš, Chimaev je u nastavku akcije uspio doći do rušenja na samom početku meča i ekspresno je uzeo leđa svom protivniku. Cijelu prvu rundu Chimaev je kontrolirao Usmana i uzeo je tu rundu rezultatom 10:8 na sve tri sudačke kartice.

Činilo se da Khamzat sve drži u svojim rukama, ali nastavak meča ipak je bio znatno izjednačeniji. Ponovno je do izražaja došao Khamzatov problem s kondicijskom spremom. Iako je veliki radnik i maksimalno posvećen treningu, kombinacija pretreniranosti i narušenog zdravlja dovode ga do relativno brzog kondicijskog pada. Usman je u drugoj rundi bio bolji, konkretnije je pogađao i uzeo je tu rundu. Ipak, zbog 10:8 u prvoj rundi, Usman je i dalje bio u zaostatku, ali Khamzat je djelovao kao borac na izmaku snaga i vjerovalo se da Usman može makar izjednačiti rezultat.

Nažalost po Usmana, Khamzat je ipak pronašao snagu za još jedno rušenje u trećoj rundi. Rušenju je donekle kumovala i loša reakcija Usmana koji nije pravovremeno izašao iz Khamzatovog dosega i "Borz" je uspio odvesti borbu u parter. Dvije minute Chimaev je uspio držati Usmana u donjoj poziciji, a ispostavilo se da je to bio ključ za uzeti treću rundu.

"Chimaev se provukao. Izgubio bi da je Usman imao puni trening kamp."

"Usman bi uništio Chimaeva u meču na pet rundi."

Ovako su zvučali učestali komentari na račun Chimaeva nakon tog meča, ali ne treba ipak smetnuti s uma da je Khamzat porazio fantastičnog borca kakav je Usman. Ne samo da ga je porazio, nego ga je i nathrvao, a to je nešto što nikome nije pošlo za rukom unutar UFC-ovog kaveza.

Pokazao je Chimaev određene nedostatke koje je navodno ispravio u ovom trening kampu. Khamzata za devet dana očekuje meč protiv Roberta Whittakera, ponovno u Abu Dhabiju, a ususret tom meču, prisjetite se kako je Khamzat porazio Kamarua Usmana u vrlo zanimljivom meču. Snimka borbe nalazi se ispod ovog teksta.

Linker
17. listopad 2024 13:04