UFC

White pretvorio meč između Joanne i Zhang u ‘title eliminator‘, a Poljakinja otkrila greške iz prvog meča

Joanna Jedrzejczyk

 PX Images/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Revanš između Joanne Jedrzejczyk i Weili Zhang dobio je dodatnu težinu

U periodu od prve polovice 2015. godine pa sve do kraja 2017. godine, Joanna Jedrzejczyk po mnogima je bila najbolja MMA borkinja na svijetu. Poljakinja je suvereno vladala slamka kategorijom, djelovala je nepobjedivo, a upisala je pet obrana pojasa.

Njena stojka, brzina, besprijekorna tehnika i jako dobra obrana od rušenja, bila su njena ubojita oružja za koje niti jedna borkinja te kategorije nije imala rješenje. Sve do pojave Rose Namajunas.

''Thug'' Rose iznenadila je svijet nokautiravši Joannu u prvoj rundi obračuna iz 11. mjeseca 2017. godine, a pobijedila ju je i u revanšu. Jedrzejczyk je nakon toga upisala dvije pobjede (Tecia Torres i Michelle Waterson) te dva poraza (Valentina Shevchenko i Zhang Weili).

Posljednji nastup Joanna je odradila upravo protiv Weili Zhang, a to se dogodilo još u trećem mjesecu 2020. godine. Nakon pet rundi vjerojatno najbolje ženske MMA borbe ikad, Joanna Jedrzejczyk izgubila je podijeljenom sudačkom odlukom.

Šteta na licu Poljakinje postala je viralna. Njeno lice bilo je totalno deformirano, a Joanna je odlučila dulje pauzirati nakon tog poraza.

Pauza je dugo potrajala i Joanna je izgubila svoje mjesto u poretku. Međutim, već po povratku čeka ju revanš protiv Zhang, a odradit će ga ovog vikenda na UFC 275 eventu. Meč ovaj put neće biti na pet rundi, nego na tri, ali svi se nadamo novom spektaklu. Dana White podebljao je ulog tog meča najnovijim izjavama.

''Tko pobijedi u ovom meču, borit će se protiv Esparze za titulu.'', rekao je White gostujući u The Undergroundu uoči ovog eventa, a zatim je dodao:

''Siguran sam da će Esparza pomno pratiti ovaj meč te će biti spremna obračunati se s pobjednicom.''

Dakle, borba između Joanne i Zhang zapravo je ''title eliminator'' i Jedrzejczyk teoretski može doći do titule već ove godine, unatoč dugoj pauzi.

Dodatna motivacija Poljakinji bit će činjenica kako je upravo protiv Esparze i osvojila titulu prvi puta. Joanna je 2015. godine uništila Esparzu i zaustavila ju je tehničkim nokautom u drugoj rundi. Dojam je kako joj Esparza puno više nego npr. Rose Namajunas i meč protiv Zhang od velike je važnosti za Jedrzejczyk.

Poljakinja je bila jako blizu pobjede i u prvom meču protiv sjajne Kineskinje, ali podijeljena sudačka odluka ipak je otišla na stranu Zhang. 34-godišnja Joanna u razgovoru za MMA Fighting otkrila je gdje vidi najveću pogrešku u tom meču.

''Ova borba bit će drukčija. Ponekad sam se previše upuštala u tučnjavu, a trebala bih biti pametnija. Naučila sam važnu lekciju i to će se promijeniti. Weili Zhang najviše udaraca pogodila je kada bi me kontrirala svojom desnicom. Morali smo napraviti neke preinake i to će biti dobro. Previše sam stajala ispred nje. Radila sam na kretnjama i prije tog meča, ali kao što sam rekla, ja sam ratnica. Prihvatila sam otvorenu tučnjavu, upustila sam se u bitku, u rat.'', objasnila je Jedrzejczyk koja očito planira drukčije pristupiti revanšu.

Što se Zhang tiče, ona je u prvom meču protiv Joanne upisala svoju prvu i jedinu obranu pojasa. Titulu je kasnije izgubila porazom od Rose Namajunas, a nije ju uspjela vratiti niti u revanšu. Unatoč porazima od Namajunas, Jedrzejczyk vjeruje kako je Zhang i dalje itekako opasna.

''Ona je jako čvrsta. Ima nevjerojatnu kondiciju. Kraća je i mišićava je, ali izrazito je snažna. Slična je Jessici Andrade, ali kada se borite s curama poput njih dvije, tako mišićavim djevojkama, pretpostavljate da će one biti jako snažne, ali zapravo nisu snažne kao što izgledaju. Bila sam iznenađena koliko sam dobra bila u klinču. Gotovo uvijek sam viša i mršavija od svojih protivnica, ali dobro sam odrađivala posao. Međutim, bila sam impresionirana mentalnom snagom Weili Zhang. Ona je sjajna ratnica.'', pohvalila ju je Joanna.

Možemo se nadati kako ćemo gledati makar približno dobar meč kao u prvom navratu, ali onda će donekle ostati žal jer meč nije ugovoren na pet rundi. Ipak, ne treba cjepidlačiti, a s nestrpljenjem iščekujemo ovaj revanš.

Linker
20. travanj 2024 17:40