UFC

Xiaonan Yan preživjela bizarnu situaciju, a zatim se oporavila i pošteno namučila prvakinju: Zhang ipak obranila titulu

Weili Zhang

 Vanessa Carvalho/Shutterstock Editorial/Profimedia
Uspjela se Yan oporaviti, a UFC-ovi komentatori su bili uvjereni da je bila ‘‘uspavana‘‘

Nakon spektakularne borbe za BMF titulu, na red je došla i prva borba za ‘‘pravu‘‘ titulu na UFC 300 priredbi. Weili Zhang noćas je u sunaslovnoj borbi večeri imala pokušaj da po drugi puta obrani titulu u slamka kategoriji, a njena sunarodnjakinja Xiaonan Yan stajala je nasuprot nje. Ovo je prvi put u povijesti UFC-a da se općenito dva kineska sportaša bore za titulu.

Krajem 2022., Zhang je osvojila titulu porazivši Carlu Esparzu ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi borbe, a prvu obranu je imala na ljeto prošle godine. Tada joj je Amanda Lemos bezuspješno pokušala oduzeti titulu, no odlukom sudaca nakon pet rundi slavila je kineska borkinja.

Što se tiče Xiaonan Yan, sredinom prošle godine je nokautirala bivšu prvakinju Jessicu Andrade čime je i izborila napad na titulu, a prije toga je pobijedila Mackenzie Dern. Prema kladionicama je, očekivano, Zhang bila favoritkinja, a što se događalo u njihovom meču, pročitajte u nastavku.

Visokim tempom borkinje su otvorile meč, a izazivačica je odmah počela prijetiti snažnim udarcima. Zhang je također pogodila nekoliko dobrih krošea i konstantno prijetila ‘‘high kickom‘‘. Sredinom runde Yan je uspjela srušiti prvakinju, no ne zadugo. Lijevim krošeom je uspjela i srušiti prvakinju na pod, no Weili se brzo oporavila. U posljednjoj je minuti i prvakinja uspjela doći do rušenja. Uzela je i leđa te zaključala ‘‘RNC‘‘, no vremena za finiš nije bilo. Međutim, kada su se pridigle, djelovalo je kao da je Yan bila ‘‘out‘‘, a situacija je uistinu bila bizarna.

Odmah početkom druge runde, prvakinja je srušila Yan i ponovno joj uzela leđa. Uspjela se izvući, no Weili je svejedno ostala u gornjoj poziciji. Dugo je Zhang držala tu poziciju, dok Yan nije imala previše odgovora na takav ‘‘grappling‘‘. Zhang je ponovno došla na leđa i počela zadavati udarce, a zatim je pokušala ‘‘arm triangle‘‘ gušenje. Iako je bilo blizu, Yan je izdržala i ovaj napad! Osim toga, okrenula je situaciju i ona se sada našla u gornjoj poziciji. Rundu su završile na nogama.

Nešto rezerviranije su otvorile treću rundu, a prvakinja je djelovala malo umorno. Yan ju je ‘‘low kickom‘‘ poslala na pod i neko vrijeme ju nastavila udarati nogama dok sudac nije borbu vratio na noge. Zhang je uz žicu pokušala rušiti Yan, no to joj se obilo o glavu jer je završila donja u parteru. Do kraja runde su izmjenjivale udarce na nogama.

Početkom četvrte runde Yan je poslala u nokdaun prvakinju odličnim krošeom, no ipak se našla donja u parteru nakon pokušaja rušenja. Zhang je pokušala uzeti leđa izazivačici, no djelovala je podosta umorno. Uspjela je prvakinja doći do leđa, te je počela zadavati udarce iz te pozicije.

Rušila je Zhang izazivačicu i u posljednjoj rundi, no Yan je pronašla svoj način da borbu vrati na noge. Ubrzo je prvakinja došla do novog rušenja i leđa, no nije dugo zadržala tu poziciju. Cijelo vrijeme je prvakinja izmjenjivala poziciju leđa i polugarda, a borbu su i završile u parteru.

Pobjedu je odnijela Weili Zhang jednoglasnom sudačkom odlukom te je po drugi put obranila titulu.

Linker
16. travanj 2024 13:05