Regija

Provjerili smo kakva je zdravstvena situacija kod reprezentativaca i što misle o posljednjem skandalu

Nikolina Čačić, Ivana Habazin, Marija Malenica, Marko Zeljko, Toni Filipi, Marko Milun, Mladen Sobjeslavski, Luka Plantić
 Damir Krajac / CROPIX
Nakon novih turbulentnih zbivanja u hrvatskom boksu koja su izbila zbog javnog istupa Tome Kadića, glavnog trenera Boksačkog kluba Gladijator koji se već danima nalazi u samoizolaciji, kontaktirali smo naše reprezentativce da bismo zatražili komentar, ali i dobili informaciju o njihovom zdravstvenom stanju.

Za početak smo odlučili kontaktirati Marka Miluna i Mladena Sobjeslavskog koji se nalaze zajedno u izolaciji. Pokušavaju što brže "ubiti vrijeme" kroz druženje i igre te nisu bili spremni za komentare.

"Ispričavamo se, ali smatramo da nije vrijeme za izjave", kratko nam je poručio Milun, dodavši da mu je jako žao što se u boksu ponovno događaju negativne stvar, no da iste ne može komentirati. Nije rekao ništa niti o svom zdravstvenom stanju, no jučer je za Facebook stranicu Hrvatskog boksačkog saveza izjavio kako su on i Mladen dobro te da nemaju nikakvih simptoma.

Boksač koji se s najvećim razočaranjem, zbog prolaska prvog kruga i dobre forme, vratio iz Londona je Luka Plantić. On se nalazi kod kuće u Solinu, a našao je vremena za kratki komentar.

"Nemam puno toga za reći. Mi smo se vratili zajedno kao reprezentacija. Svi smo bili u istom riziku kojeg smo bili svjesni, a sad isto tako trebamo biti svjesni situacije i pridržavati se uputa", rekao je Plantić, dodavši: "Ja sam se pridržavao svoje higijene, no naravno da na vanjske čimbenike nemamo utjecaja. Srećom dobro sam i nemam nikakvih simptoma koji bi navodili na koronavirus."

Kratak i jasan bio je Toni Filipi. Za komentare situacije također nije bio raspoložen, no rekao je nešto o svom vlastitom zdravstvenom stanju.

"Vidio sam što se događa, no nisam bolje popratio i u svakom ću slučaju ostati suzdržan. Ja sam zdravstveno dobro. Imam tek blago povišenu temperaturu, no nikakvih drugih simptoma nemam", rekao je Toni za kojeg se nadamo da će stanje ostati tako te da se susreo tek s nekom manjom virozom.

Nikolina Ćaćić bila je vrlo sretna nakon ždrijeba, budući da je njime do ispunjenja cilja izbjegla sve glavne favoritkinje. Svoj nastup na kraju nije dočekala. Najmlađa članica naše ekspedicije također odmara kod kuće.

"Komentare na novonastalu situaciju bih zadržala za sebe. U Londonu mi je bilo super. Organizacija je bila na nivou i ja sam se osobno osjećala sigurno. Nitko od nas nije pomišljao da bi moglo doći do prekida turnira. Što se tiče zdravlja, dobro se osjećam i sve je u najboljem redu. Nastavljam s održavanjem forme i unošenjem vitamina."

Nešto duži odgovor dao nam je Marko Zeljko koji je nastupio posljednjeg dana turnira, kad je već bilo poznato kako se natjecanje prekida. Njemu su nijanse nedostajale za prolazak prvog kola i već se nadao pripremama za idući turnir. No, otkazan je i on, zapravo cijele su Igre prebačene za ljeto iduće godine.

"Savez je po meni odradio konkretan posao, nije njihova krivnja što se turnir održavao unatoč kriznoj situaciji. Oni su svoju dužnost obavili, poslali su nas u London i snosili troškove puta te smještaja. Smjestili su nas u hotel s dobrom hranom koji je udaljen samo sedam minuta hoda od dvorane u kojoj se boksalo. Ja sam bio svjestan rizika, ali otišao sam tamo pokušati ostvariti san svakog sportaša pa tako i moj. Ništa me u tome nije moglo spriječiti. Nažalost, neki su ozbiljnost virusa shvatili tek kad je turnir otkazan, no to je u neku ruku opravdano jer je fokus bio na borbama. Što se tiče povratka, zadnji dan se boksalo u ponedjeljak, a mi smo već u srijedu bili u avionu za Hrvatsku, tako da niti tu nemam što za zamjeriti. Neke reprezentacije su vraćene s aerodroma nazad u hotel jer su im granice domovine bile zatvorene, a to s nama srećom nije bio slučaj. U boksu sam od 2008. godine i vjerujte mi da situacija u Savezu nikad nije bila bolja i da hrvatski boksači vani nikad nisu bili cjenjeniji nego što je to sada, o čemu govore i brojne medalje. Vjerujem da bi rad Saveza bio još bolji kad bi im financije to dozvoljavale. No, to je problem cijelog hrvatskog sporta. Kad napraviš uspjeh onda si svima dobar, a kad te netko treba pogurati prema uspjehu si prepušten sam sebi. Ja se osjećam odlično i Bogu hvala nemam za sada nikakvih simptoma. Želio bih vam svima zahvaliti na brizi", rekao je Zeljko, da bi se kratko samo vratio na turnir:

"Ja sam bio mjesec dana na pripremama na Kubi, tako da sam došao kondicijski izuzetno spreman. Malo mi je tek nedostajalo osjećaja za borbu. Znam gdje je bilo problema i na čemu moram najviše raditi. Ovog puta moram spomenuti svog kuma Luku Plantića koji treba najviše žaliti što je turnir otkazan. Pobijedio je jednog od nositelja i put mu se dobro otvorio, trebao je samo dvije pobjede da bi osigurao normu. Gledao sam mu idućeg protivnika i znam da bi ga Luka uvjerljivo pobijedio, a onda bi imao borbu za plasman na Igre u kojoj znam da bi dao sve od sebe i pobijedio."

Posljednja nam je ostala Marija Malenica, koja se nije vratila u prvoj turi, ali niti s Ivanom Habazin, nego je ostala u Londonu. Tamo će odraditi samoizolaciju, čekati da se situacija sredi, a onda se pokušati vratili normalnoj svakodnevici.

"Ja se osjećam sjajno. Trenutno sam u hotelu u samoizolaciji, no sutra selim na drugo mjesto gdje ću nastaviti. Treniram u sobi i sve u vezi toga je dobro. Što se tiče drugih stvari, ispričavam se, ali to ne bih željela komentirati", kratko nam je rekla Marija, koja je i u ovoj situaciji nastavila sa svojim avanturističkim duhom.

Linker
20. travanj 2024 09:57