UFC

Charles Oliveira nakon proteklog vikenda drži četiri UFC rekorda, a blizu je još nekima

Charles Oliveira
 screenshot
Subotnja pobjeda nad Kevinom Leejem, u glavnoj borbi UFC Fight Nighta 170, Charlesu Oliveiri bila je sedma u nizu. Njome je neke svoje rekorde dodatno učvrstio, neke nove postavio, a nekima potencijalno budućim se približio.

Charles Olivera u UFC je stigao prije točno jednu dekadu, kao tada potentni i talentirani 20-godišnjak. Deset godina kasnije on je napokon počeo ostvarivati i rezultate kakve su mu na temelju talenta predviđali. Majstor "submissiona" postao je MMA velemajstor i trenutno plovi na nizu od sedam uzastopnih pobjeda. Ona posljednja, nad Kevinom Leejem, najveća mu je do sada i napokon je službeno postao "contender" UFC-ove lake kategorije.

No, već od ranije Oliveira je bio nositelj nekih UFC rekorda, a sad je postavio još neke te se nekim potencijalnima itekako ozbiljno približio. Onaj za najviše pobjeda prisiljavanjem na predaju postavio je još prije gotovo dvije godine, no nastavio ga je podizati. Tu je trenutno na brojci od 14 takvih pobjeda. Iza njega slijedi Demian Maia s 11 te Royce Gracie s deset. Prvi je najavio kako će odraditi još samo jednu borbu, a drugi je odavno u mirovini. Iza njih slijede Nate Diaz, Jim Miller i Frank Mir s po osam te četiri borca sa sedam "submissiona". Protiv Leeja je Oliveira slavio gušenjem giljotinom te je postao jedini s pet pobjeda tom metodom, a izjednačio se i s Donaldom Cerroneom prema najviše pobjeda prekidom. Obojica su tu na 16.

Posebna kategorija su bonusi. Oliveira je već neko vrijeme nositelj najviše onih za izvedbu večeri, a sad je spremio upravo desetu takvu. Na toj listi drugo mjesto dijele Cerrone i Conor McGregor sa sedam. Što se tiče ukupno broja bonusa, Oliveira je uzeo svoj 16. te se tako našao na drugom mjestu, s dva manje iza već više puta spomenutog Donalda Cerronea.

Oliveira je upisao i sedmu pobjedu prekidom u nizu čime je došao na samo jednu manje od Andersona Silve. Veliki "Spider" u svojih je osam prvih UFC nastupa protivnike savladao bez potrebe za sudačkom odlukom.

Zanimljiv podatak je i broj različitih tehnika kojima je Oliveira prisiljavao protivnike na predaju, a on je šest. Pobjeđivao je giljotinom, anakonda gušenjem, polugom na ruci, obrnutim "calf slicerom", gušenjem trokutom i gušenjem s leđa/rear-naked choke.

Što se tiče država u kojima je nastupao, tu ipak nemamo velik broj. Iako iza sebe ima 26 borbi, Oliveira se borio u tek pet država. SAD-u, Kanadi, Brazilu, Novom Zelandu i Meksiku. Na kraju krajeva, ne može ipak svuda Oliveira biti rekorder.

Linker
24. travanj 2024 04:27