K1 i Boks

(ANKETA) Tko je najbolji boksač/ica svijeta u 2022. godini? Glasajte u našoj anketi!

Gore (s lijeva na desno): Oleksandr Usyk, Dmitry Bivol, Tyson Fury

Dolje: Devin Haney, Claressa Shields, Naoya Inoue

 Screenshot (youtube)
Nekoliko je kandidata koji imaju itekako snažne argumente za boksača/icu godine

Nakon tri ankete vezane za UFC i najboljeg UFC borca, najbolji UFC nokaut i najbolju UFC borbu u 2022. godini, novom anketom malo odmaramo od MMA-a i UFC-a te se posvećujemo boksu.

Pregršt je boksača s jako dobrom kalendarskom godinom, a od danas pa do 5.1.2023. u 23:59h, pružamo vam priliku da ostavite glas za najboljeg boksača u 2022. godini. Ukupno je šest imena na listi, a krenimo redom.

1. Oleksandr Usyk (1-0 ove godine)

Jedan meč i jedna pobjeda podijeljenom sudačkom odlukom ne djeluju možda kao naročito jak argument za biti proglašen boksačem godine. Ipak, treba naglasiti da se sjajni Ukrajinac borio protiv Anthonyja Joshue, a ulog su bile WBA (Super), IBF, WBO i IBO titule svjetskog prvaka.

Joshua se u revanšu pojavio puno bolji nego u prvoj borbi i Usyk nije imalo lak zadatak protiv bivšeg svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Unatoč poboljšanom izdanju Anthonyja Joshue, Usyk je slavio nakon 12 rundi vrlo zanimljive borbe. Velika većina smatra je Usyk trebao pobijediti jednoglasnom odlukom sudaca, ali jedan od sudaca bodovao je meč u korist Joshue, na opće iznenađenje svih koji su pratili ovu borbu.

Posebno impresivnu sekvencu imao je Usyk u desetoj rundi. Joshua je odradio jako dobru devetu rundu, možda i najbolju od svih 24 koje su ukupno odradili u međusobnim obračunima. Činilo se kao da ‘‘AJ‘‘ preuzima inicijativu u tim trenucima, ali Usyk je nevjerojatno dodao gas u desetoj rundi i totalno je nadboksao Joshuu.

Robert Garcia koji je bio u službi Joshuinog trenera, kasnije je priznao kako je Joshua bio mentalno uništen nakon te desete runde i da je Usyk pokazao šampionski mentalitet.

Priliku za novo pokazivanje šampionskog mentaliteta Usyk bi trebao dobiti prvom polovicom 2023. godine. Tyson Fury drži WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a to je jedina titula koja Usyku nedostaje da postane apsolutnim svjetskim prvakom u teškoj kategoriji. Pobjedom u tom meču, Usyk bi odmah istaknuo kandidaturu za najboljeg boksača 2023. godine, ali prema našem mišljenju, Usyk zaslužuje biti u toj konkurenciji i ove godine.

2. Dmitry Bivol (2-0 ove godine)

31-godišnji ruski boksač poluteške kategorije vjerojatno će se naći u svakom izboru za najboljeg boksača u 2022. godini. Nevjerojatno dobru godinu imao je nositelj WBA (Super) titule svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji.

Bivol je dvaput ulazio u ring tijekom netom protekle kalendarske godine. Prvi ga je izazvao Canelo Alvarez, a meč su zakazali za peti mjesec ove godine. Canelo je uoči te borbe zauzimao prvo mjesto na gotovo svakoj relevantnoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici i bio je u nizu od osam uzastopnih pobjeda.

Ogroman favorit prema kladionicama bio je Canelo. Koeficijent na pobjedu Meksikanca u prosjeku je iznosio oko 1,20, dok je na pobjedu Bivola dosezao i 5,00. Sjajni ruski boksač nije se zamarao time i odličnom izvedbom došao je do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca (115-113 x3).

Canelo je upisao drugi poraz u tada 61. profesionalnom nastupu, a uz Bivola, jedino ga je Floyd Mayweather još uspio poraziti (2013. godine). Nakon poraza od Floya pa sve do meča s Bivolom, Canelo Alvarez upisao je 15 pobjeda i remi protiv Gennadyja Golovkina.

Bivol se nije tu zaustavio. u 11. mjesecu čekao ga je drugi ovogodišnji meč. Gilberto ‘‘Zurdo‘‘ Ramirez bio je njegov novi izazivač, a radilo se o još jednom Meksikancu. Ramirez je u meč protiv Bivola ušao kao neporaženi boksač, a iza sebe je imao 44 pobjede u jednako toliko nastupa. Bivol ga je porazio još lakše od Canela i uvjerljivom jednoglasnom odlukom sudaca (118-110, 117-111 x2) došao je do 21. pobjede u svom 21. profesionalnom nastupu.

Kroz oba nastupa Bivol je prošao gotovo pa neokrznut, odnosno niti jednom nije bio ozbiljnije ugrožen. Prezentirao je sjajnu tehničku i fizičku spremu te se isprofilirao kao jedan od najboljih boksača na ‘‘P4P‘‘ ljestvicama.

3. Tyson Fury (2-0 ove godine):

‘‘Gypsy King‘‘ možda niti ne zaslužuje biti na ovoj listi. Ipak, dvije obrane WBC-ove svjetske titule u teškoj kategoriji podosta su jak argument da konkurira za boksača godine. Dodatnu težinu daje mu činjenica da je obje pobjede upisao prekidom.

Ono što mu ne ide u korist jest kvaliteta protivnika s kojima se borio. Dok se Dilliana Whytea u poziciji izazivača još i moglo opravdati na temelju rezultata, apsolutno nikome nije jasno na temelju čega je Derek Chisora dobio priliku boriti se za titulu svjetskog prvaka.

Chisora je u meč protiv Furyja ušao nakon pobjede nad Kubratom Pulevim, ali u posljednja četiri nastupa upisao je tri pobjede. Fury je Chisoru očekivano deklasirao i sudac je prekinuo meč u desetoj rundi.

Dillian Whyte u četvrtom mjesecu ove godine izdržao je još kraće. ‘‘Gypsy King‘‘ nokautirao ga je aperkatom u šestoj rundi, nakon što smo gledali 17 minuta i 59 sekundi poprilično dosadnjikave borbe.

Nije Fury pružio ništa spektakularno, ali titulu je dvaput obranio i to se ne može zapostaviti. Zaslužuje li biti proglašen boksačem godine u našem izboru, vama ostavljamo na odluku.

4. Devin Haney (2-0 ove godine):

Kakva karijera čeka ovog 24-godišnjeg američkog boksača lake kategorije (-61,2 kg). Čak i da se sada umirovi, Haney bi se mogao pohvaliti strašnom karijerom, ali najbolje tek slijedi.

Devin je ove godine odradio dva meča, a u oba navrata borio se protiv Georgea Kambososa Jr.-a. Kambosos je do tada bio neporažen s 20 pobjeda iza sebe. Prvu borbu odradili su u šestom mjesecu 2022. godine, a ulog je bilo ujedinjenje svjetskih titula u lakoj kategoriji.

Haney je morao potegnuti sve do Australije i na gostujućem terenu borio se protiv Kambososa. Otegotna okolnost bila je neizdavanje vize Haneyjevom ocu koji mu je ujedno i glavni trener. Otputovao je Haney u Australiju sa zamjenskim trenerima u kutu, ali ništa od toga nije mu stvorilo distrakciju. 116-112 pokazale su dvije sudačke kartice, dok je Haney na jednoj bio još uvjerljiviji (118-110). Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je mladi američki boksač i postao je apsolutnim svjetskim prvakom u lakoj kategoriji.

Kambosos je u desetom mjesecu dobio priliku revanširati, a revanš je ponovno ugovoren u Australiji. Nije se Haney pretjerano zamaro time, a u revanšu je pružio još bolji i uvjerljiviji nastup. 119-109 i 118-110 x2 dovoljno govori koliko je dominantan bio u revanšu te je potvrdio status neprikosnovenog prvaka.

Laka kategorija prepuna je vrhunskih talenata i Haneyju neće biti lako obraniti sve te titule, ali s 29 pobjeda u jednako toliko profesionalnih nastupa Haney je potvrdio svoju nevjerojatnu kvalitetu.

Dva strašno dobra nastupa pružio je i tijekom 2022. godine, a zasigurno će biti jedan od favorita u našoj anketi.

5. Claressa Shields (2-0 ove godine):

U izboru za UFC-ovog borca/borkinju godine uvrstili smo Zhang Weili koja ne privlači naročito glasove. U ovom izboru također će jedno žensko ime pronaći svoje mjesto, a Claressa Shields ima itekako snažne argumente i definitivno ju trebate razmotriti kao opciju.

Dvije pobjede jednoglasnom odlukom upisala je Shields u ovoj kalendarskoj godini, a u drugoj borbi uspjela je ispisati povijest i postati apsolutnom prvakinjom svijeta u srednjoj kategoriji (-72,57 kg).

BoxRec, ESPN i The Ring drže ju na prvom mjesto svojih ‘‘P4P‘‘ ljestvica kad su boksačice u pitanju, a Shields je pobjedom nad Savannah Marshall ujedinile sve svjetske titule u srednjoj kategoriji. Time je postala prvom boksačicom u povijesti koja drži sve titule u dvije različite težinske kategorije istovremeno.

Claressa je apsolutna prvakinja svijeta i u super-velter kategoriji (-69,9 kg). Meč između Shields i Marshall imao je sjajnu priču iza sebe. Obje su u borbu ušle kao neporažene u profesonalnim vodama. Marshall je imala 12 pobjeda iza sebe, a Shields je također bila na 12. Ipak, kroz svoje boksačke karijere, jednom su se međusobno obračunale.

Bilo je to 2012. godine na Svjetskom amaterskom prvenstvu za boksačice, a slavila je Marshall u drugom kolu turnira. Claressi je to ostao jedini amaterski poraz, a ukupno je odradila 65 amaterskih mečeva (64-1). Priliku za osvetu dobila je sredinom desetog mjeseca u Londonu.

Prvi put u povijesti žene su predvodile veliki boksački event na teritoriju Velike Britanije, a cijeli ‘‘fight card‘‘ bio je sačinjen od mečeva u kojem su nastupale boksačice.

Jednoglasnom odlukom sudaca (97-93 x2, 96-94) slavila je Amerikanka i osvetila je svoj jedini poraz u boksačkoj karijeri (amaterskoj i profesionalnoj). Shields je po mnogima postala i najvećom boksačicom ikad s tom pobjedom, a možda postane i pobjednica naše ankete za boksača/icu godine.

6. Naoya Inoue (2-0 ove godine):

29-godišnji Japanac možda je i najdominantniji svjetski prvak trenutno u boksu. Nevjerojatna je dominacija kojom apsolutni svjetski prvak bantam kategorije pobjeđuje svoje izazivače za titulu.

Ove godine dvaput smo imali čast gledati ga kako dominira. Prvi meč odradio je u šestom mjesecu, a protivnik mu je bio Nonito Donaire (42-7-0). Filipinac je boksač koji je kroz svoju karijeru držao višestruke svjetske titule u četiri različite težinske kategorije, a iako je protiv Inouea u ring ušao kao 39-godišnjak, iza sebe imao je dvije uzastopne pobjede.

Posljednji poraz uoči meča s Inoueom upisao je u 11. mjesecu 2019. godine, a tada ga je upravo Naoya Inoue porazio jednoglasnom odlukom. Bila je to jako dobra borba i očekivao se sličan revanš, ali Japanac je sada daleko bolji boksač od Donairea.

Nešto manje od runde i pol trebao je Inoue da okonča borbu protiv Donairea. Tehničkim nokautom nakon minutu i 24 sekunde unutar druge runde slavio je Inoue i obranio je svoje WBA (Super) i IBF titule svjetskog prvaka. Usput je preuzeo WBC-ovu svjetsku titulu koju je do tada držao Donaire.

Preostala je samo WBO titula koja je bila u vlasništvu Paula Butlera. 34-godišnji Englez bio je u nizu od osam uzastopnih pobjeda, ali brutalno je poražen sredinom 12. mjeseca u Tokiju.

Inoue je slavio nokautom u 11. rundi, a Butler je pružio zapravo podosta sramotan meč. Ne treba ga ipak kriviti za to. Naoya Inoue od prve do posljednje sekunde djelovao je kao nekoliko klasa bolji borac i ne čudi činjenica da je Butler cijelo vrijeme bio u defanzivi i pokušavao je preživjeti do kraja 12. runde.

Nejerojatna je stvar da Inoue toliko nadmoćno dominira nad protivnicima koji drže ili su držali svjetske titule. Dojam je da Japanac boksa s nižerazrednim boksačima, a ne s ponajboljima na svijetu.

U jednom trenutku ove godine, časopis The Ring držao je Inouea na prvom mjestu svoje ‘‘P4P‘‘ ljestvice, a time je Inoue postao prvim Japancem kojem je to pošlo za rukom. Borac nadimka ‘‘Čudovište‘‘ zasluženo nosi taj nadimak, a iza sebe ima 21 pobjedu nokautom od ukupno 24 pobjede koje je ostvario u dosadašnjoj karijeri.

Naravno da je neporažen, a niz je nastavio ove godine dvama vrhunskim izvedbama. Šteta što se radi o kategoriji do 53,5 kg (bantam) koja nije toliko popularna među širom masom i Naoya Inoue mnogima prolazi ispod radara. Ako ste i vi jedni od takvih, možemo vam reći da ne znate što propuštate.

Kao i u anketi za najboljeg UFC-ovog borca/borkinju godine, ovdje ćemo vam također ponuditi mišljenje iz naše redakcije.

Odabir Fight Site redakcije:

Ivan Ivanda - Oleksandr Usyk

Ovdje sam se najviše dvoumio između Haneyja i Usyka. Obojica su u dosta sličnoj situaciji; u posljednja dva meča borili su se sa dva ista protivnika, razlika je samo u tome što je Haney dvaput nastupao ove godine i dvaput pobijedio. Usyk je s druge strane nastupao jednom, no u velikom stilu je ponovno nadboksao Joshuu te je i obranio pojaseve koje mu je oduzeo lani. Ruku na srce, Joshua se pojavio bolji nego ikad, no to mu nije bilo dovoljno da pobijedi fenomenalnog Usyka. Haney je u istoj godini nanio Kambososu jedina dva poraza u karijeri i to samo u pet mjeseci. No, moj glas će ovdje ići Usyku. Razlog je taj što je došao iz kategorije niže te onako deklasirao bivšeg svjetskog prvaka i to dvaput, a u 2023. se nadam da će ujediniti sve pojaseve i uzeti onaj koji mu fali; WBC kojeg drži Tyson Fury.

Igor Feješ - Dmitry Bivol

Ovdje se jako teško odlučiti, djelomično i zbog subjektivnih razloga. Naoya Inoue možda mi je i najdraži boksač svijeta u ovom trenutku i užitak je gledati kakvom lakoćom dominira.

Devin Haney i Claressa Shields ujedinili su titule svjetskih prvaka i radi se o podvizima koji zaslužuju posebno mjesto u povijesnim knjigama. Ipak, nikog od navedenih neću odabrati.

Dmitry Bivol moj je odabir. Ovaj sjajni poluteškaš nije imao priliku ujediniti titule (nadam se da će ju dobiti sljedeće godine), ali upisao je dvije ogromne pobjede. Svi znamo kako je ‘‘žario i palio‘‘ Canelo Alvarez do meča s Bivolom.

Meksikanca se potencijalno uparivalo čak i s Oleksandrom Usykom, djelovao je nepobjedivo i dominirao je ‘‘P4P‘‘ ljestvicama. Dmitry Bivol kao što je spomenuto, bio je ogroman autsajder, a totalno je nadboksao Canela.

Kasnije je uslijedio i majstorski odrađen meč protiv do tada neporaženog Ramireza. Bivol se ove godine etablirao kao jedan od najboljih boksača na svijetu, a definitivno je i zaslužio takav status.

Tyson Fury i Oleksandr Usyk imali su dobre godine, ali prema mom mišljenju nedovoljno dobre da bi konkurirali onom što su napravili ostali s ljestvice. Tu dolazimo do nijansi između ostalih četvero kandidata, a Dmitry Bivol po meni je za nijansu imao bolju godinu od Haneyja, Inouea i Claresshe Shields.

Rado ćemo čuti i vaša mišljenja u komentarima na našoj Facebook stranici, ali prije svega ostavite vaš glas u anketi pri dnu teksta. Anketu zaključujemo 5.1.2023. u 23:59h.

Linker
15. travanj 2024 14:54