K1 i Boks

Kapa do poda, majstore!

Francis Ngannou

 Ian Maule/AFP/Profimedia
Francis Ngannou najavio je kako će pridobiti poštovanje boksačkih fanova, a upravo to je i učinio

Moje ime je Igor Feješ i autor sam onih nekoliko tekstova u kojima sam podržavao odluku Francisa Ngannoua da napusti UFC i krene za svojim boksačkim snom. Autor sam i onog članka koji ste jučer imali prilike čitati, a naslov je glasio ‘‘Izgubio ili pobijedio večeras u Rijadu, Francis Ngannou prešao je igricu‘‘.

Nije tajna da mi se sviđa sve ono što je Francis Ngannou napravio kako bi se izborio za svoja prava,ali nisam niti najmanje vjerovao da može poraziti Tysona Furyja. Bilo mi je drago jer se Ngannou izborio za meč koji je toliko priželjkivao, ali budimo realni, Fury je po svim parametrima trebao deklasirati Ngannoua unutar boksačkog ringa.

Ngannou je opet pomaknuo granice

Francis Ngannou nikada nije bio na glasu kao tehnički profinjen boksač, čak niti među MMA borcima. Njegova glavna odlika jest razorni udarac, odnosno nokauterska snaga. Ngannou bi često došao do pobjede nokautom iako bi prezentirao poprilično lošu udaračku tehniku. Kako onda očekivati da jedan takav borac u svom profesionalnom boksačkom debiju ugrozi svjetskog prvaka u teškoj kategoriji? Apsolutno nikako, ali Francis Ngannou oduvijek je pomicao granice.

Cijeli njegov život zapravo je skup situacija u kojima je pomicao granice. Momak rođen u Kamerunu i odrastao u siromaštvu nije netko na koga bi se kladili da će postati najboljim borcem na svijetu. Istina da su se brojni vrhunski borci gradili proživljavajući teško odrastanje, ali iako je pregršt takvih boraca, još je više onih koji su odrastali u teškim uvjetima, a za njih nikada nismo niti čuli. Francis Ngannou pripao je onoj prvoj skupini, borcima koji su se mentalno gradili kroz teška vremena, a kasnije su ubirali plodove. Korijeni Francisovog uspjeha bili su gorki, ali plodovi su itekako slatki.

No, iako je Ngannou cijeli svoj život pomicao granice, to nije bilo dovoljno da nas uvjeri kako granice može pomaknuti i u boksačkom meču protiv jednog Tysona Furyja, teškaša koji je u ovaj meč ušao s 33 pobjede i jednim neriješenim ishodom.

‘‘Ovo je kao da prvak u stolnom tenisu igra tenis protiv Novaka Đokovića.‘‘, rekao je Fury u jednom od svojih intervja, aludirajući kako Ngannou kao MMA borac jednostavno nema šanse u boksačkom meču protiv njega. Uzmemo li u obzir da brojni renomirani MMA borci gube boksačke mečeve protiv Jakea Paula koji se tim sportom bavi nekoliko godina, a prethodno je bio ‘‘YouTuber‘‘, mogli smo se samo složiti s Furyjevom konstatacijom.

Ipak, Fury je bio ju krivu, kao i velika većina nas.

Francis Ngannou odradio je odličnih deset rundi protiv Tysona Furyja. Ngannou je svjetskog prvaka namučio više nego što su npr. Anderson Silva ili Nate Diaz namučili već spomenutog Jakea Paula, boksača koji je miljama daleko od svjetske titule. Jedan bod koštao ga je poraza u tom meču. Naime, jedan od sudaca bodovao je meč rezultatom 95-94 u korist Ngannoua, a drugi sudac bodovao je meč rezultatom 96-93 u korist Furyja. Preostalo je čitanje treće sudačke kartice, a Fury je prema trećoj sudačkoj kartici pobijedio rezultatom 95-94. Da je Ngannou uzeo samo bod više na toj kartici, ne bi upisao poraz u meču protiv jednog od dvojice najboljih boksača teške kategorije.

Nije Ngannou previše jadikovao zbog poraza, jer i on sam vjerojatno je nadmašio svoja očekivanja. Pretpostavljalo se da tehnički neće moći parirati, a puno se sumnjalo i u njegovu kondicijsku pripremu. Mišićima ‘‘napucani‘‘ Francis Ngannou nije trebao izdržati deset rundi sa svjetskim prvakom već u svom profesionalnom debiju. Boksači obično ugovaraju mečeve na puno manje rundi kad se radi o debiju, a boksaju i protiv znatno lakših protivnika nego što je jedan Tyson Fury. Unatoč svemu tome, Ngannoua kondicija nije napustila i bez većih poteškoća odradio je 10 rundi teškog meča.

Povijesni trenutak iz treće runde zapravo opisuje Francisovu životnu priču

Najimpresivniji trenutak dogodio se u trećoj rundi. Radi se o trenutku koji će imati svoje mjesto u povijesti boksa, odnosno u povijesti borilačkog sporta. Lijevim krošeom Ngannou je pogodio Tysona Furyja i poslao ga je u nokdaun. Publika unutar Boulevard Halla u Rijadu podigla se na noge, a svi smo odjednom počeli vjerovati kako Ngannou ipak može ugroziti Tysona Furyja.

Zbunjeno je Tyson Fury ležao na tlu, a više od samog udarca, vjerojatno ga je uzdrmala spoznaja da se dogodilo nešto što niti on sam nije očekivao. Francis Ngannou plesao je nad prizemljenim Furyjem, a fotografije tog trenutka obići će svijet u danima koji su pred nama.

Nemojte se naljutiti kada ovo napišem, ali prizor pomalo podsjeća na legendarnu fotografiju uhvaćenu tijekom revanša između Muhammada Alija i Sonnyja Listona. Naravno, ta fotografija ipak je ‘‘liga za sebe‘‘ i mnogi ju smatraju najslavnijom fotografijom u povijesti sporta. Ali je provocirao Listona iz gornje pozicije, a nešto slično činio je i Francis Ngannou dok je Tyson Fury pokušavao sabrati svoje misli i pridići se iz nokdauna. Meč Alija i Listona završio je nedugo nakon trenutka zahvaćenog fotografijom, dok meč Ngannoua i Furyja ipak nije završio tim nokdaunom.

‘‘Gypsy King‘‘ uspio se vratiti na noge i preostalih sedam rundi. Ngannou nije uspio nokautirati Furyja, ali trenutak je svejedno poseban. Zastanite na tren i promislite: jeste li ikad vidjeli fotografiju koja prikazuje trenutak u kojem jedan debitant baca u nokdaun aktualnog svjetskog prvaka i čovjeka koji je neporažen u 34 profesionalna nastupa? Niste, sve do sinoć. Borac bez prethodnog iskustva u profesionalnom boksu poslao je na dupe svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Znam da se sada već pomalo ponavljam, ali nije tako lako procesuirati čemu smo zapravo svjedočili.

Sam taj prizor zapravo je i opis Ngannouove životne priče. Veliki autsajder kojemu nitko nije davao šansu pokazao je svijetu kako ne postoji nesavladiva prepreka. Ngannou to dokazuje cijeli svoj život, a dokazao je i u toj trećoj rundi protiv Tysona Furyja. Njegov ples i provociranje Furyja ne označava Francisov animozitet prema Furyju. Bila je to Francisova reakcija na sve one koji su ga osporavali, na sve one koji su smatrali da nije sposoban pomcati granice.

Neki će reći: ‘‘Ali Fury se ustao, Ngannou nije u potpunosti svladao prepreku‘‘. Upravo tu i leži dodatna ljepota tog trenutka. Ngannou je dokazao da može jako udariti, ali život ne prestaje uzvraćati udarce. Fury se nakon nokdauna vratio i činilo se kao da je Ngannou ostao bez energije, izgledao je kao netko tko je dao svoj maksimum. Ali ponovo smo se prevarili. Francis je uhvatio novi zalet u sedmoj rundi i odradio je meč do samog kraja. Svima vam je vjerojatno poznata ona izreka koju je Rocky Balboa sasuo u lice svom sinu u filmu ‘‘Rocky Balboa‘‘ (Rocky 6).

‘‘Ne radi se o tome koliko snažno možeš udariti, nego koliko snažno možeš biti udaren i nastaviti kretati se prema naprijed. Koliko toga možeš primiti i nastaviti prema naprijed. Tako se dolazi do pobjede!‘‘

Upravo to jedan je od aduta na koje su mnogi zaboravili prilikom analiziranja meča između Ngannoua i Furyja. Da, Ngannou može udariti uistinu snažno, ali smetnuli smo s uma da se radi o čovjeku ‘‘granitne‘‘ brade. Ngannou kao da nije niti trepnuo na brojne udarce Tysona Furyja, a niti tijekom svoje MMA karijere, Francis Ngannou nikada nije nokautiran. Kao što je izdržao sve udarce koje mu je život zadao, tako je izdržao i sve one udarce kojima ga je Fury pogodio tijekom tih 10 rundi.

Francisu se otvara prilika za novi veliki boksački meč

Nema veze što je Ngannou službeno upisao poraz. Poraz je upisao i kada je kao 26-godišnjak godinu zapeo u Maroku pokušavajući doći do Europe. Poraz je upisao i kada je napokon trebao ući u Španjolsku, ali dočekala ga je obalna straža koja ga je zatim smjestila iza rešetaka. Osjetio je Ngannou poraz i 2018. godine u meču protiv Stipe Miočića, a nedugo poslije i u meču protiv Derricka Lewisa.

Međutim, nakon svakog od tih poraza Ngannou se vratio još jači i pomaknuo je granice nešto dalje. Vratit će se Ngannou jači i nakon ovog poraza, a ovako impresivan nastup definitivno mu otvara vrata ka barem još jednom velikom boksačkom meču. Već se priča kako će ga WBC uvrstiti na deseto mjesto u poretku izazivača, a boksači poput Deontayja Wildera ili Anthonyja Joshue sada će sigurno pokazati puno veći interes kad je u pitanju meč protiv Francisa Ngannoua. Odlazak iz UFC-a uistinu se pokazao fantastičnom odlukom.

Ako i dalje ne smatrate impresivnim ono što je Ngannou sinoć učinio protiv Tysona Furyja, pokušajte razmisliti o ovome. Zamislite da Tyson Fury uzme tri i pol mjeseca kako bi trenirao MMA, a zatim uđe u kavez s Ngannouom ili recimo Jonom Jonesom. Koliko bi impresivan bio pothvat kad bi Fury doveo nekog od njih do podijeljene sudačke odluke? Jako impresivan, morate priznati. Nešto takvo napravio je Ngannou u boksačkom ringu i što onda reći, osim: kapa do poda, majstore!

Linker
02. svibanj 2024 02:32