Ostalo

Bellatorov predsjednik ima zanimljivu ideju: ‘Andersonu Silvi već smo nudili meč protiv Fedora‘

Anderson Silva i Fedor Emelianenko

 Screenshot (youtube, Mma Junkie)
Scott Coker želi upariti dvojicu ponajvećih boraca u povijesti ovog sporta, ali nameće se jedan veliki problem

‘‘Svoj prvi pojas osvojio sam u Japanu, u Shooto-u. Možda ću se opet boriti u Japanu, svoj posljednji meč možda odradim tamo, kako bih iskazao poštovanje ljudima u Japanu i svojim fanovima tamo. Vidjet ćemo, ne znam.‘‘, prije nekoliko dana rekao je Anderson Silva gostujući u MMA Houru.

‘‘Spider‘‘ je pritom aludirao na MMA i oproštajnu MMA borbu. Trenutno posljednji MMA nastup upisao je u desetom mjesecu 2020. godine, a tehničkim nokautom porazio ga je Uriah Hall. Velikan poput Andersona Silve zaslužuje puno dostojniji oproštaj i poraz od Halla u UFC-ovom Apexu vjerojatno neće biti njegov posljednji MMA meč.

Kad je u pitanju taj mogući meč u Japanu, zanimljivu ideju ima Scott Coker, predsjednik Bellatora. Naime, Coker bi rado upario Andersona Silvu i Fedora Emelianenka, a meč bi se održao u Japanu.

‘‘Več smo mu (Silvi) nudili meč protiv Fedora. Nismo došli do pregovora oko brojki niti bilo čega ozbiljnijeg, ali stupili smo u kontakt da vidimo postoji li interes. On (Silva) se tada uistinu htio fokusirati na boks i vidjeti koliko daleko može dogurati. A znate što? Što se mene tiče, možemo ugovoriti taj meč u Japanu, a možemo i u New Yorku, u MSG-u. Napravimo veliku stvar, ogromnu. To je borba koju bi svi rado vidjeli. ‘GOAT‘ (‘Najveći svih vremena) broj 1 protiv ‘GOAT-a‘ broj 2. Izazov bi bio dogovoriti težinsku kategoriju, ali započnimo dijalog, odradimo razgovor. Bio je to jako kratak razgovor i brzi odgovor, pa sam donekle odustao. Ali možda bi trebali oživjeti tu ideju.‘‘, rekao je Coker u razgovoru s Helwanijem.

Anderson Silva uistinu se posvetio boksu u posljednje vrijeme, a 29. listopada (10. mjesec) čeka ga obračun protiv Jakea Paula. Što se Fedora tiče, Coker je u sedmom mjesecu tvrdio kako će se Fedor vjerojatno oprostiti borbom protiv Ryana Badera, ali Anderson Silva zasigurno zvuči kao bolja i primamljivija opcija za sve uključene strane.

I Silva i Fedor uživaju veliku popularnost u Japanu, naročito ruski borac. Obojica su u poznim godinama i pri krajevima borilačkih karijera. Fedor za pet dana puni 46 godina, a Silva je u četvrtom mjesecu proslavio 47. rođendan. Scott Coker namirisao je jako dobru priliku, ali težinska kategorija uistinu bi mogla predstavljati problem.

Silva je većinu karijere proveo u srednjoj kategoriji (-84 kg), a Fedor je oduvijek teškaš, ali jedan od manjih teškaša. Uoči posljednjeg nastupa koji je odradio u 10. mjesecu prošle godine (vs. Tim Johnson), Fedor je težio 106 kilograma. Silva je u petom mjesecu ove godine odradio egzibicijski boksački meč protiv Brune Machada, a na vaganju je težio 87,77 kilograma. Dakle razlika je podosta velika i Fedor bi vjerojatno morao skidati ponešto kilograma za meč protiv Silve, dok bi Brazilac mogao prionuti na nabijanje dodatne mišićne mase.

Fedor je 2011. godine odradio meč protiv Dana Hendersona koji je prema nekim izvorima bio ugovoren u ‘‘catchweightu‘‘ do 100 kilograma. Borba je na kraju službeno promovirana kao borba u teškoj kategoriji, a ne u ‘‘catchweightu‘‘ i Fedor se na vagi pojavio sa 101,2 kilograma. Dan Henderson težio je 93,9 kilograma, a Fedora je nokautirao u prvoj rundi.

Anderson Silva i Fedor također bi mogli ugovoriti meč u nekakvom ‘‘catchweightu‘‘ do 100 kilograma, ali to prepuštamo organizatorima. Coker zasad posjeduje samo ideju koja je trenutno daleko od realizacije.

Linker
26. travanj 2024 14:09