Ostalo

Demetrious Johnson obranio titulu prvaka u razočaravajućem meču: Rodtang i Stamp oduševili nastupima

Demetrious Johnson

 Screenshot (youtube, One Championship)
Ekspanzija ONE Championshipa na američko tržište nastavila se vrlo zanimljivim ONE Fight Night 10 eventom

Velika očekivanja postavljena su pred ONE-ov debitantski event u SAD-u, a čelnici ponajbolje azijske organizacije potrudili su se opravdati očekivanja tako što su ubacili na ‘‘fight card‘‘ neke od najzanimljivijih boraca koje imaju. Event su predvodili Demetrious Johnson i Adriano Moraes svojim trećim međusobnim obračunom, ali to je bio jedan od mečeva koji je nažalost ponajviše razočarao.

Demetrious Johnson i Adriano Moraes ponudili su razočaravajuć meč, a sve je zanimalo hoće li se ‘‘Mighty Mouse‘‘ umiroviti

Prva runda:

Oba borca prezentirala su kroz prijašnje mečeve da ‘‘operiraju‘‘ na nevjerojatno visokoj razini, a to se moglo uočiti i u početnoj fazi trećeg međusobnog obračuna. Obojica su se sjajno kretali, puno fintirali i tehnički su jako lijepo plasirali udarce. Podosta ‘‘kickova‘‘ vidjeli smo kroz prvu polovicu početne runde, a dobar dio ostatka runde protekao je u klinču uz ogradu kaveza. Moraes je držao dominantniju poziciju, a obojica su pogađali udarcima koljenom u tijelo. Nije ipak bilo previše akcije u tom klinču i Herb Dean u nekoliko je navrata upozoravao borce da pruže više akcije, sve dok ih nije razdvojio 20-ak sekundi prije kraja prve runde. Nije prva runda ponudila konkretniju dominacija od strane nekog od ove dvojice odličnih boraca, više se radilo o ispitivanju snaga i klinču, a upravo klinč uz ogradu kaveza glavna je priča ostatka meča.

Druga runda:

Dinamično su Johnson i Moraes otvorili drugu rundu, a Brazilac je lijepo kontrirao jedan ‘‘low kick‘‘ Demetriousa Johnsona. Moraes je desnim direktom čisto pogodio ‘‘Mighty Mousea‘‘, ali nedovoljno snažno da ga uzdrma. ‘‘DJ‘‘ kao da je podizao tempo u drugoj rundi i počeo je svojom brzinom stvarati manje probleme Moraesu. Pogađao je Johnson u par navrata iz raznovrsnih kuteva, ali sredinom runde Moraes lijepo pogađa ljevicom i blago je uzdrmao Demetriousa. Pokušao je Moraes doći i do rušenja nakon toga, a nakon neuspješnog pokušaja, pritisnuo je Johnsona uz ogradu kaveza. Podosta se Johnson mučio s fizikalijama Adriana Moraesa kad god bi se našli u klinču, jer Moraes je borac koji djeluje barem kategoriju krupniji od Johnsona. Ipak, krajem runde Johnson prezentira svoju odličnu tehniku i ruši Moraesa ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Moraes se međutim lakoćom pridigao i ponovno pritisnuo Johnsona uz ogradu. Brazilac je prepoznao da može skupljati bodove u klinču uz ogradu, a time je najviše na gubitku bila publika koja nije uživala dok su borci u klinču uz ogradu kaveza.

Treća runda:

Nastavio je Moraes s istom taktikom i u trećoj rundi, a Johnson se uspio odvojiti iz klinča nakon nešto manje od dvije minute treće runde. Johnson se morao pokrenuti i učiniti nešto konkretnije, jer Moraes je konstantno tražio klinč uz žicu. Herb Dean sve češće je razdvajao borce zbog pasivnosti u toj poziciji, a Moraes je u jednom trenutku treće runde dobio i upozorenje zbog toga. Nije puno prošlo nakon upozorenja i ponovno su Johnson i Moraes bili u istoj poziciji. Ovaj put je Moraes nešto frekventnije bacao udarce koljenom, ali bili su to ne naročito značajni udarci koji su na odsjedali na bedrenom mišiću Demetriousa Johnsona. Tražio je Moraes i rušenje krajem treće runde, ali bio je to beuzspješan pokušaj. Johnson je rundu zatvorio s nekoliko dobrih udaraca nakon što je obranio pokušaj rušenja.

Četvrta runda:

Nismo dugo čekali do prvog klinča uz ogradu u četvrtoj rundi, a Herb Dean ponovno je morao razdvajati borce. Odmah nakon razdvajanja, Demetrious Johnson bio je taj koji je inicirao novi klinč, a pritom je zadao nekoliko lijepih udaraca koljenom u tijelo. Brzo je Moraes došao do ‘‘underhooka‘‘ i opet je pritisnuo ‘‘Mighty Mousea‘‘ uz ogradu. Izmjenjivali su se borci u dominantnoj poziciji uz ogradu kaveza, a Herb Dean svakih 20-ak sekundi upozoravao je borce da moraju biti aktivniji. Ponešto konkretnije akcije vidjeli smo u drugoj polovici četvrte runde. Johnson je lijepo pogodio koljenom u glavu Moraesa i povezao je još nekoliko udaraca, a zatim je uslijedio novi klinč. Podosta razočaravajuć meč gledali smo nakon prvih 20 minuta.

Peta runda:

Lijepom 1-2 kombinacijom (prednji-zadnji direkt) Johnson je otvorio posljednju rundu, a nakon 35-40 sekundi pete runde, gledali smo novi klinč uz ogradu kaveza. Podosta se u ovom meču umorio i Herb Dean konstantno ponavljajući ‘‘Work (‘Radite‘)‘‘, ali nažalost, ogroman dio ovog meča odvio se u klinču uz ogradu kaveza, a sucima je preostalo da odluče tko je bio bolji i konkretniji u takvom meču. Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Demetrious Johnson i uspješno je obranio titulu prvaka ONE-ove muha kategorije. Uslijedio je govor, a sve je zanimalo hoće li se Demetrious Johnson povući iz sporta nakon ove pobjede.

‘‘Mighty Mouse‘‘ nije siguran završava li svoju karijeru

‘‘Želite li da se nastavim boriti?‘‘, pitao je Demetrious publiku u Denveru, a publika mu je glasno dala do znanja da ga žele i dalje gledati.

‘‘Morat ću prvo razgovarati sa svojom suprugom, a onda ću vam javiti što sam odlučio.‘‘, poručio je Johnson publici koja mu je dala glasnu podršku.

U kavezu se nedugo poslije pojavio Kairat Akhmetov (30-2-0), bivši ONE-ov prvak muha kategorije. Akhmetov je na ovom eventu porazio Reecea McLarena i upisao je šestu pobjedu zaredom. Čini se da će 35-godišnji Kazahstanac biti sljedeći Johnsonov protivnik, ukoliko se ‘‘Mighty Mouse‘‘ ne odluči povući iz sporta.

Soldić pretrpio težak poraz, Stamp Fairtex i Rodtang upoznali američku publiku sa svojim kvalitetama

Ostatak eventa ponudio je pregršt uzbuđenja. Hrvatski borac Roberto Soldić odradio je svoj drugi meč pod okriljem ONE Championshipa, ali nažalost, Zebaztian Kadestam porazio ga je nokautom u drugoj rundi borbe. Više o tom meču možete pročitati OVDJE u zasebnom izvještaju, a snimku nokauta potražite klikom na LINK.

Sage Northcutt vratio se nastupima nakon gotovo pune četiri godine pauze, a samo 39 sekundi trebao je da porazi Ahmeda Mujtabu. Northcutt je do pobjede došao ‘‘heel hookom‘‘, ali vrijedi istaknuti da ga je Mujtaba uzdrmao prvim udarcem u meču. Snimku ‘‘heel hooka‘‘ možete potražiti OVDJE.

Rodtang Jitmuangnon imao je priliku prezentirati američkoj publici što zna i može, a ponajbolji Muay Thai borac na svijetu uspješno je obranio pojas u muha kategoriji. Meksikanac Edgar Tabares očekivano se pokazao nedoraslim protivnikom i Rodtang ga je nokautirao u drugoj rundi. U više navrata je Tabares pokušavao pogoditi Rodtanga kružnim udarcem laktom nakon što mu Rodtang uhvati nogu nakon ‘‘kicka‘‘, a Rodtang je to pažljivo promatrao i kasnije iskoristio. Spriječio je Rodtang svog protivnika u jednom od takvih pokušaja i kontrirao mu je udarcem laktom, a Tabares se nije mogao pridići nakon što ga je Rodtang poslao na tlo. Rodtangu je ovo 271. pobjeda u karijeri (271-42-10), ali prva nokautom još od početka 2020. godine i slavlja nad Jonathanom Haggertyjem.

Upravo je Haggerty borac kojeg je Rodtang prozvao. Englez je prije dva tjedna osvojio titulu prvaka u bantam kategoriji, a Rodtang planira napad na taj pojas. Bit će to jedan zbilja sjajan meč ako ONE-ovi čelnici pristanu ugovoriti ga.

Mikey Musumeci dominantnom izvedbom obranio je titulu prvaka muha kategorije u ‘‘submission grapplingu‘‘. Američko ‘‘grapplersko‘‘ čudo dominiralo je od prve do posljednje sekunde meča protiv Osamaha Almarwaja, a do pobjede je došao ‘‘RNC-om‘‘ nakon osam minuta i tri sekunde borbe.

Jedna od zvijezda večeri svakako je Stamp Fairtex, 25-godišnja Tajlanđanka koju fanovi u Aziji silno vole. Fairtex koja je inače Muay Thai borkinja i kickboksačica, noćas je odradila svoj 12. MMA nastup i upisala je 10. pobjedu. Amerikanka Alse Anderson deklasirana je u meču protiv sjajne Stamp, a Tajlanđanka je do pobjede došla nokautom u drugoj rundi.

Bio je to sjajan udarac desnom nogom u jetru protivnice, a nije bilo potrebe za dodatnim udarcima nakon sjajnog ‘‘kicka‘‘. Anderson se nije mogla oporaviti nakon toga i Stamp je pobjedom izborila meč za titulu privremene prvakinje u atom kategoriji. Američka publika dobila je priliku upoznati ponajveću ONE-ovu zvijezdu, a Stamp Fairtex nije ih razočarala. Blistava je budućnost pred ovom 25-godišnjakinjom koja je inače prva osoba u povijesti ONE-a s titulama u dva različita sporta. Stamp je titulu prvakinje osvajala u Muay Thaiju i kickboksu, a sada je u lovu na MMA pojas koji drži Angela Lee.

Može se reći da je ONE imao vrlo zanimljiv debitantski event na teritoriju SAD-a i američka publika upoznala je neke od glavnih ONE-ovih perjanica. Šteta što se Roberto Soldić nije uspio predstaviti u najboljem svjetlu, ali ima vremena za 28-godišnjeg ‘‘Robocopa‘‘.

Kompletne rezultate ONE Fight Night 10 eventa pročitajte u nastavku teksta.

ONE Fight Night 10 - rezultati eventa:

Demetrious Johnson vs. Adriano Moraes

Rodtang Jitmuangnon def. Edgar Tabares via KO - R1,

Mikey Musumeci def. Osamah Almarwai via submission (RNC) - R1, 8:03

Stamp Fairtex def. Alyse Anderson via KO - R2, 2:27

Zebaztian Kadestam def. Roberto Soldic via KO - R2, 0:45 | izvještaj | snimka nokauta

Sage Northcutt def. Ahmed Mujtaba via sub (heel hook) - R1, 0:39 | izvještaj

Aung La Nsang def. Fan Rong via sub (guillotine choke) - R2, 0:48

Tye Ruotolo def. Reinier de Ridder via jednoglasnom odlukom sudaca

Jackie Buntan def. Diandra Martin via TKO - R1, 2:34

Preliminarni dio priredbe:

Kairat Akhmetov def. Reece McLaren via jednoglasnom odlukom sudaca

Ok Rae Yoon def. Lowen Tynanes via jednoglasnom odlukom sudaca

Linker
15. travanj 2024 19:54