Ostalo

Phil Baroni mogao bi služiti zatvorsku kaznu dulju od 50 godina: Pojavili su se novi detalji ubojstva

Phil Baroni

 Screenshot (youtube, Middleeasy)
Umirovljeni MMA borac navodno je dulje vrijeme bio nasilan nad svojom usmrćenom djevojkom

Iako je Dana White privukao gotovu svu medijsku pažnju proteklih dana jer je ošamario svoju suprugu, puno teži slučaj nasilja nad ženskim spolom veže se uz Phila Baronija, umirovljenog MMA borca koji je nekoć nastupao i u UFC-u.

46-godišnji Baroni početkom godine uhićen je u Meksiku pod sumnjom da je usmrtio svoju djevojku. Umirovljeni borac pod utjecajem marihuane i alkohola posvađao se sa svojom djevojkom u kasnim noćnim satima. Svađa se dogodila u hotelskoj sobi, a u jednom trenutku djevojka mu je priznala da ga vara s drugim muškarcem.

Situacija je tada eskalirala, Baroni je snažno gurnuo svoju suprugu pod tuš (u tuš kabinu), ona je pala i snažno je udarila glavom o pod. Dok se pokušavala pridići nakon snažnog udarca, Baroni joj je pomogao, smjestio ju je u krevet, a ona je zatražila da ju pokrije, jer joj je bilo hladno. Djevojka ga je zamolila da joj donese cigarete i pivo, a Baroni je napustio sobu kako bi joj dostavio ono što je tražila. Po povratku u sobu, zatekao ju je bez svijesti i nije pokazivala znakove života. Policija je kasnije pronašla beživotno tijelo prekriveno plahtom, a Baroni je nedugo poslije uhićen zbog ubojstva.

Radi se o zbilja užasnom slučaju, a ESPN je došao do više informacija. Baronija se tereti za femicid (zločin iz mržnje nad osobama ženskog spola motiviran spolom žrtve. Široko je definiran kao »namjerno ubijanje žena i djevojaka zato što su žene« iako definicija varira ovisno o kulturnome kontekstu.).

Prve vijesti govorile su da Baroniju prijeti zatvorska kazna od 30 do 50 godina, ali Baroniju neće ići u korist činjenica da vlada borilačkim vještinama i da je nekoć bio profesionalni borac. Tužiteljstvo će to pokušati iskoristiti protiv njega i prema najnovijim informacijama, Baroni bi iza rešetaka mogao provesti od 50 do 75 godina, ako bude proglašen krivim naravno.

Ono što dodatno ne ide u korist Baroniju jesu i ozljede koje su pronađene na tijelu usmrćene djevojke. Prema informacijama s ESPN-a, obdukcijom je utvrđeno 37 različitih ozljeda na tijelu djevojke, ‘‘od glave do pete‘‘ prema službenom izvješću. Gore smo opisali Baronijevu verziju incidenta nakon kojeg je djevojka preminula, ali čini se da je Baroni bio još nasilniji nego što je opisao.

Sestra usmrćene djevojke dala je iskaz u kojem je navela da je i ranije uočavala hematome i posjekotine na tijelu svoje sestre te ju je nagovarala da se obrati policija. Baronijeva djevojka bojala se reakcije svog partnera i nije ga prijavila policiji. Nekoliko susjeda također je potvrdilo Baronijevo nasilno ponašanje i temperament.

Baroni bi svoju kaznu mogao skratiti za 25 posto ako prizna sve točke optužnice, ali zasad slijedi period istrage. Sudac je zatražio šest mjeseci da se provede kompletna istraga oko svih optužnica, a Baroni zasad ostaje iza rešetaka u Meksiku.

Težak period čeka ovog MMA veterana iza kojeg je 35 profesionalnih MMA nastupa (16-19 omje). Nekoć je nastupao pod okriljem UFC-a, Pridea, ONE FC-a, Bellatora, Strikeforcea itd., a unutar UFC-a nastupio je čak 10 puta. Tijekom karijere bio je miljenik fanova zbog svog bespoštednog pristupa borbama, ali dokaže li mu se krivnja, svi će ga pamtiti isključivo kao ubojicu i nasilnika nad nježnijim spolom.

Izreče li mu se zatvorska kazna u trajanju od 50 do 75 godina, Baroni će gotovo sigurno dočekati i kraj svog života iza rešetaka, jer u četvrtom mjesecu napunit će 47 godina starosti.

Linker
22. travanj 2024 15:51