Ostalo

Renan Ferreira donekle je spasio PFL-ov obraz: Zastrašujući Brazilac brutalno je nokautirao Ryana Badera

Renan Ferreira

 Christopher Trim/Zuma Press/Profimedia
PFL-ov osvajač turnira u teškoj kategoriji lakoćom je porazio Bellatorovog prvaka teške kategorije, ali svi ostali PFL-ovi predstavnici upisali su poraze u obračunima s Bellatorovim borcima

Ranije danas pitali smo se: ‘‘Jesu li PFL-ovi borci uistinu toliko lošiji od Bellatorovih?‘‘. Kladionice su favorizirale Bellatorove borce na PFL vs. Bellator eventu, a ispostavilo se da su ‘‘bookmakeri‘‘ odlično odradili svoj posao.

Bellator je čisti pobjednik ovog eventa nakon šest međusobnih obračuna koje su odradili Bellatorovi i PFL-ovi borci, među kojima se našlo i nekoliko prvaka. PFL-ov obraz donekle je spasio Renan Ferreira (13-3-0), prošlogodišnji osvajač PFL-ovog turnira u teškoj kategoriji.

Gorostasni Brazilac jedini je PFL-ov borac koji je uspio poraziti protivnika iz Bellatora. Samo 21 sekundu trebao je Brazilac nadimka ‘‘Problema‘‘ kako bi porazio Ryana Badera, Bellatorovog prvaka teške kategorije.

Znalo se da Bader ima problema s močnim udaračima, što smo imali prilike vidjeti i ranije u njegovoj karijeri. Velik problem za Badera u ovom meču predstavljala je i razlika u fizikalijama. 15 centimetara Ferreira je viši od Badera, a razlika u ‘‘reachu‘‘ iznosi čak 28 centimetara u korist Ferreire.

Pokušao je Bader skratiti distancu na samom početku meča, ali Ferreira je presjekao njegov napad sjajnim udarcem desnicom. Bio je to početak kraja jer Bader je bio teško uzdrman i našao se u nokdaunu. Nemilosrdno je Renan udarao iz gornje pozicije, jedan udarac odsjeo je na potiljku, ali pobjeda je neosporiva i Ferreira je apsolutno zasluženo slavio u ovom meču. Nagrada? ‘‘Super belt‘‘, ali i borba protiv Francisa Ngannoua. Nije loše ako se sjetimo da je Francisovom protivniku zagarantiran honorar u iznosu dva milijuna američkih dolara.

Bio bi to pravi krah za PFL da Renan nije uspio doći do pobjede. Clay Collard, Thiago Santos, Bruno Cappelozza, Ray Cooper III i Impa Kasanganay redom su gubili od Bellatorovih predstavnika.

A.J. McKee i Clay Collard otvorili su ‘‘main card‘‘, a McKee je u potpunosti opravdao status velikog favorita. Ekspresno je McKee rušio Collarda i odmah je prezentirao visoku razinu svojih BJJ vještina. Konstatno je McKee prijetio. Započeo je s ‘‘giljotinom‘‘, Collard se izvukao, ali McKee je odmah krenuo ključati ‘‘trokut‘‘ gušenje. Pokušavao se Collard izvući, a na kraju je završen ‘‘triangle armbarom‘‘. 70 sekundi trajao je taj meč.

O borbi između Yoela Romera i Thiaga Santosa pisali smo vam u zasebnom izvještaju (LINK), kao i o meču između Vadima Nemkova i Brune Cappelozze (LINK). Nakon ta tri meča, u kavezu su se našli Jason Jackson, Bellatorov prvak velter kategorije i Ray Cooper, dvostruki osvajač PFL-ovog turnira, ali borac koji u posljednje vrijeme ne bilježi naročito dobre rezultate.

Pet minuta i 23 sekundi borili su se Jackson i Cooper, a Chael Sonnen najbolje je opisao taj meč. ‘‘Jason Jackson dobio je svaku sekundu tog meča‘‘, rekao je Chael. Uistinu je tako. Jackson je u svim segmentima izdominirao opasnog udarača Rayja Coopera, a do pobjede je došao tehničkim nokautom. Fantastično je Jackson početkom druge runde ‘‘pomeo‘‘ Coopera ‘‘leg kickom‘‘, a zatim je posao posao dovršio ‘‘ground and poundom‘‘. Odlično izdanje Jamajčanina.

Johnny Eblen nije dobar koliko je mislio da jest

Situacija je već tu izgledala kritično za PFL, a uslijedio je meč između Johnnyja Eblena i Impe Kasanganayja. Ovdje se također očekivala još jedna uvjerljiva pobjeda Bellatorovog predstavnika. Eblen je Bellatorov prvak srednje kategorije i u meč je ušao kao neporažen borac (14-0 uoči meča). Međutim, Impa Kasanganay (15-3 uoči meča) odradio je meč iznad svih očekivanja i dobrano je namučio Eblena.

Nakon tijesne prve runde, gledali smo drugu rundu u kojoj je Impa imao Eblena na rubu poraza. Uzdrmao je Kasanganay Bellatorovg prvaka, bio je jako blizu pobjede tehničkim nokautom, ali Eblena su spasile sjajne hrvačke vještine, ali još više šampionsko srce koje mu nije dalo da odustane. Uspio je Eblen ‘‘umrtviti‘‘ ostatak runde, dočekao je treću rundu i gotovo u potpunosti se oporavio.

Nešto teže je Impa pratio Eblenov tempo u trećoj rundi. Fino je Johnny miksao stojku i hrvanje, a rundu je završio kontrolirajući leđa PFL-ovog osvajača turnira u poluteškoj kategoriji. Dugo se čekalo čitanje sudačke odluke, što je upućivalo da se radi o podijeljenoj odluci sudaca. Tako je i bilo. Dva suca bodovala su meč u korist Eblena (29-28), dok je jedan sudac vidio Impu kao boljeg u tom meču.

Johnny Eblen uvjeren je da je najbolji borac srednje kategorije na svijetu, ali ova borba osjetno je srušila vrijednost njegovih ‘‘dionica‘‘. Puno je posla pred Eblenom i očito nije tako dobar koliko je mislio.

Aaron Pico opet oduševio, unuk Muhammada Alija upisao pobjedu u profesionalnom MMA debiju

Preliminarni dio priredbe nije nudio obračune PFL-ovih i Bellatorovih boraca. Aaron Pico i Henry Corrales najzvučniji su borci tog dijela priredbe, ali obojica predstavljaju Bellator. Pico se osvetio Corralesu za poraz koji je pretrpio na početku svoje karijere i ovaj put je on bio taj koji je slavio nokautom u prvoj rundi. Još jedan odličan nastup sjajnog Bellatorovog bantamaša i njegova 13. pobjeda u karijeri (13-4-0). Henry Corrales nokautiran je prvi put u karijeri, a ovo mu je 29. profesionalni meč.

Biaggio Ali Walsh, unuk legendarnog Muhammada Alija uspješno je odradio svoj MMA debi. Nakon šest pobjeda i jednog poraza u amaterskim vodama, Biaggio je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Argentina Emmanuela Palacija (1-1).

Claressa Shields, jedna od najvećih boksačica svih vremena treći put je kročila u MMA kavez. Uspjela je Claressa doći do druge pobjede, ali poprilično tijesno i kontroverzno. Kelsey DeSantis (1-3) imala je jako dobar pokušaj ‘‘armbara‘‘ krajem prve runde, a u trećoj rundi također je hrvački izdominirala Claressu. Shields je čisto uzela drugu rundu, dok bi se o prvoj rundi dalo raspravljati. Podijeljenom sudačkom odlukom slavila je Claressa Shields.

Abdullah Al Qahtani (8-1-0) porazio je Edukondalu Raoa (4-2-0), dok je Malik Basahel (18-2-1) bio bolji od Vinicusa Pereire (5-1-0).

Jako zanimljiv event pružili su PFL i Bellator, a Saudijci su ponovno odradili jako dobar posao s organizacijom, produkcijom i popratnim sadržajem. Veselimo se nastavku PFL-ove i Bellatorove suradnje.

PFL vs. Bellator - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Renan Ferreira def. Ryan Bader via KO - R1, 0:21

Jason Jackson def. Ray Cooper III via TKO - R2, 0:23

Vadim Nemkov def. Bruno Cappelozza via submission (arm triangle) - R2, 2:13

Yoel Romero def. Thiago Santos via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

A.J. McKee def. Clay Collard via submission (triangle armbar) - R1, 1:10

Preliminarni dio priredbe:

Aaron Pico def. Henry Corrales via TKO - R1, 4:53

Biaggio Ali Walsh def. Emmanuel Palacio via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Claressa Shields def. Kelsey DeSantis via podijeljenom sudačkom odlukom - (29-28, 28-29, 29-28)

Abdullah Al-Qahtani def. Edukondala Rao via TKO - R3, 0:23

Malek Basahel def. Vinicius Pereira via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 30-27)

Linker
25. travanj 2024 06:20