UFC

Adesanya uvjerljiv protiv Vettorija: Prvak odgovorio na sve izazove i rutinski zadržao titulu

Israel Adesanya vs. Marvin Vettori
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Dao je Marvin Vettori sve od sebe, no to nije bilo niti približno dovoljno za savladati prvaka

Puno uvjerljivije i dominantnije nego u travnju 2018. godine savladao je Israel Adesanya Marvina Vettorija. Iako je Talijan najavio kako na UFC 263 priredbu dolazi uzeti ono za što smatra da su ga suci prvi put neopravdano zakinuli, ostavljen je bez ikakve prilike ugroziti prvaka koji je titulu srednje kategorije uspješno obranio po treći put.

Sam početak borbe ostavio je dojam da bi ipak moglo biti drugačije. Nakon ispitivanja snaga, gdje je Adesanya pokazao da će se pouzdati u svoje udarce nogama, Vettori mu u jednom trenutku hvata lijevu i upisuje rušenje. Adesanya se ipak na podu dobro postavio i na ulasku u treću minutu vratio na noge. Odmah je osjetio distancu i počeo pogađati, a na kraju runde izveo je vrhunsku seriju gdje je nekoliko udaraca ozbiljno pogodilo Vettorija i poslalo ga u kut s pravim upozorenjem.

To upozorenje zapravo je bila najava onoga što će se dogoditi u drugoj dionici, tijekom koje je Izzy kontrolirao situaciju i polako radio sve veću štetu. Najviše je stradala Vettorijeva desna noga te je on vidno usporio. Uspio je Talijan par puta skratiti distancu i pokušati rušiti, no bez uspjeha. Upalilo mu je to je ipak odmah početkom treće, kad je upisao rušenje na samom početku i krenuo napadati vrat. Sjajno snalaženje Adesanye zaslužno je za okret i njegov dolazak u gornju poziciju. Nakon toga je uslijedio ustajanje tijekom kojeg je Talijan pokušao uhvatiti nogu, no nije to bilo ništa opasno. Napadao je Vettori, ali to sve bi samo rezultiralo primanjem bombi iz kontre.

image
Marvin Vettori vs. Israel Adesanya
USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Nastavilo se isto u četvrtoj rundi, uz tek jednu situaciju gdje se Vettori kratko našao u gornjoj poziciji, no ponovno nije uspio doći do kontrole. Sve bolje je kombinirao Adesanya i ovo je već izgledalo kao školovanje kakvo je prije borbe najavljivao. Sve što bi Vettori probao bilo bi bez efekta, dok je s druge strane Adesanyin repertoar toliki da bi svako malo nešto novo pogodio. Nije izbjegavao borbu, zapravo se činilo kao da uživa u njoj i tako sve do isteka posljednje runde, nakon koje je mogao slavodobitno podići ruke, ostvarivši jednu od svojih najuvjerljivijih pobjeda u karijeri. U srednjoj kategoriji je uistinu trenutno nedodirljiv i pitanje je što Robert Whittaker u revanšu može novo ponuditi.

Sudačke kartice glasile su tri puta čistih 50-45 u korist Adesanye.

image
Israel Adesanya vs. Marvin Vettori
USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Sunaslovna borba donijela je veliko slavlje Brandona Morena nad Deivesonom Figueiredom, čime je Meksikanac postao novi UFC prvak srednje kategorije, dok je Leon Edwards nakon pet rundi čisto savladao Natea Diaza. Popularni Diaz tek je u posljednjoj minuti ponudio nešto iz svog repertoara, no to nije bilo niti približno dovoljno, iako se na trenutke činilo kako ima svog protivnika u problemu.

Belal Muhammad uvjerljivo je nakon tri runde savladao Demiana Maiju, kojem je ovo bila možda i posljednja borba u UFC karijeri, dok je glavni program priredbe otvoren pobjedom Paula Craiga nad Jamahalom Hillom. Grappling majstor je ponovno pokazao koliko je opasan s leđa, ovog puta uhvativši Hilla u trokut, nakon čega mu je izvukao ruku te je to dovelo do ozljede i prekida borbe. I da se nije dogodila ozljeda ruke, činilo se kako Craig počinje plasirati udarce na koje njegov protivnik nema odgovor te da bi brzo bilo gotovo.

Uvodni program donio je sedam borbi koje su otišle sve do sudačke odluke te jedan prekid, no među najbržima u UFC povijesti. Njegov autor bio je "short notice" debitant, Terrance McKinney, dok vrijedi spomenuti i pobjede Brada Riddella, Eryka Andersa i sve opasnijeg Movsara Evloeva.

UFC 263 - Rezultati

Israel Adesanya (c) def. Marvin Vettori - jednoglasna sudačka odluka
Brandon Moreno def. Deiveson Figueiredo - SUB (R3 2:26)
Leon Edwards def. Nate Diaz - jednoglasna sudačka odluka
Belal Muhammad def. Demian MaiaD - jednoglasna sudačka odluka
Paul Craig def. Jamahal Hill - SUB (R1 1:59)

Brad Riddell def. Drew Dober - jednoglasna sudačka odluka
Eryk Anders def. Darren Stewart - jednoglasna sudačka odluka
Lauren Murphy def. Joanne Calderwood - podijeljena sudačka odluka
Movsar Evloev def. Hakeem Dawodu - jednoglasna sudačka odluka

Pannie Kianzad def. Alexis Davis - jednoglasna sudačka odluka
Terrance McKinney def. Matt Frevola - KO (R1 0:07)
Stven Peterson def.Chase Hooper - jednoglasna sudačka odluka
Fares Ziam def.Luigi Vendramini - većinska sudačka odluka
Carlos Felipe def. Jake Collier - podijeljena sudačka odluka

Linker
20. travanj 2024 01:47