UFC

ANKETA: Što je sljedeće za Seana Stricklanda? Sean želi napad na pojas, a dobre su šanse da se to i dogodi

Sean Strickland

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
32-godišnji UFC-ov borac srednje kategorije sinoć je upisao veliku pobjedu protiv Abusa Magomedova

‘‘Želim napad na titulu, to se mora dogoditi. Znamo da se ‘Izzy‘ (Adesanya) ponavlja. Pokušali su ugurati Abusa. Ovo je ono što su u UFC-u rekli: ‘Srednja kategorija stagnira. Idemo gurnuti Abusa tamo, on će možda poraziti Seana‘. Ja sam si mislio: ‘Da, kako da ne. Samo promatrajte što će se dogoditi‘. Svaki put pokušavaju dovesti svježu krv preko mene, kao onog ‘Frenchieja‘ (Nassourdine Imavov) s kojim se prethodno borio. Poslao sam ga kući, kao i ovog tipa. Svaki put kad žele ‘svježu krv‘, ja pošaljem te tipove natrag. Dajte mi taj napad na titulu, zaslužio sam ga. Posljednji fenomen kojeg su gurali (Imavov), uskočio sam protiv njega tri dana ranije na ‘short notice‘. Odveo sam ga u rat na pet rundi i dobio sam svaku rundu. Odradio sam svoje obveze, dajte mi to sranje (napad na titulu).‘‘

Ovo su riječi Seana Stricklanda jutros nakon UFC on ESPN 48 eventa. Sean Strickland dominantno je porazio Abusa Magomedova u glavnoj borbi večeri, a do pobjede je došao tehničkim nokautom u drugoj rundi. Strickland sada zaziva napad na titulu, a nije isključeno da mu UFC to i omogući.

U nastavku teksta proći ćemo sve realne opcije za sljedeći Stricklandov nastup, a pri dnu teksta nalazi se anketa u kojoj tražimo vaše mišljenje. Krenimo od potencijalnog napada na titulu.

Mnoštvo je argumenata koji idu u korist Stricklandovog napada na titulu u srednjoj kategoriji

Koliko god se činilo nemogućim i nezasluženim da Strickland nakon pobjede nad nerangiranim borcem dobije ‘‘title shot‘‘, određeni argumenti u korist Stricklanda ipak se mogu izvući.

Prije svega, Israel Adesanya želi ‘‘svježu krv‘‘, odnosno nove izazivače. Pogledate li poredak unutar srednje kategorije, Adesanya nije porazio samo jednog borca unutar top 5. Radi se o Dricusu Du Plessisu koji zapravo dijeli to peto mjesto Paulom Costom i donedavno je bio šesti. Sve ostale top 5 izazivače Adesanya je prethodno porazio. Roberta Whittakera i Marvina Vettorija porazio je dvaput, a po jednu pobjedu upisao je nad Alexom Pereirom, Jaredom Cannonierom i Paulom Costom. Trilogija s Pereirom donekle bi imala smisla, ali ‘‘Poatan‘‘ se odlučio za prelazak u polutešku kategoriju.

Dricus Du Plessis najbolje kotira kao ‘‘svježa krv‘‘, ali Dricusa čeka meč sljedeći vikend. Adesanya se silno želi boriti protiv Južnoafrikanca s kojim se već neko vrijeme javno proziva, ali Du Plessis će morati proći preko Roberta Whittakera kako bi izborio napad na titulu. Whittaker je u tom meču favorit i ukoliko Du Plessis izgubi na UFC 290 eventu, napad na titulu sigurno neće dobiti, barem zasad ne.

Tu kao ‘‘svježa krv‘‘ sljedeći na red dolazi upravo Sean Strickland. Uoči meča protiv Abusa Magomedova, Strickland je okupirao sedmo mjesto u poretku izazivača. Vjerojatno će na toj poziciji i ostati nakon novog ažuriranja. Ono što Stricklandu ide u korist jest želja Israela Adesanye da nastupi u devetom mjesecu na UFC-ovom eventu u Sydneyju. 10. rujna (deveti mjesec) održati će UFC 293 u Australiji, a ‘‘Izzy‘‘ je u potrazi za izazivačem. Dricus Du Plessis bio bi idealno rješenje za Adesanyu, ali čak i ako pobijedi Whittakera, upitno je koliko bi Dricus bio voljan nastupiti tako brzo u meču za titulu. Jared Cannonier također je voljan nastupiti u Sydneyju, ali on se za titulu borio prije godinu dana i pružio je jako loš meč protiv Adesanye.

Sean Strickland pobornik je što češćih nastupa, a iz meča protiv Abusa Magomedova izašao je bez težih ozljeda. Najveći problem zapravo mu predstavlja ubod u oko koji je zadobio tijekom prve runde, ali radi se o problemu koji ne bi trebao iziskivati dug oporavak. Sean bi objeručke prihvatio ponudu za nastup u Australiji, posebno ako se radi o meču za titulu. Time se UFC-u pruža šansa da ispune želju Adesanyi koji inače stanuje na Novom Zelandu, a riješili bi i pitanje glavne borbe večeri za taj event.

Uz sve dosad nabrojano, postoji još jedan dobar razlog za ugovaranjem meča između Seana Stricklanda i Israela Adesanye. Obojica su prošle godine nastupili na UFC 276 eventu. Nekoliko dana uoči samog eventa, Strickland i Adesanya sudjelovali su na konferenciji za medije. Iako je Sean tada bio uparen s Alexom Pereirom, a ‘‘Izzyja‘‘ je čekao meč protiv Cannoniera, dobar dio konferencije za medije otpao je na verbalni sukob Adesanye i Stricklanda.

Sean je prozivao prvaka zbog lakiranih noktiju i ljubavi prema ‘‘animeu‘‘. Adesanya je bio vidno isprovociran Stricklandovim provokacijama i sigurno ga želi kazniti unutar kaveza zbog svega izrečenog na toj konferenciji za medije. ‘‘Trash talk‘‘ i cjelokupna uvertira u njihov međusobni obračun privukla bi ogromnu pažnju fanova, jer obojica su izrazito vješti za mikrofonom. UFC ne bi imao puno posla oko promocije tog meča, bilo bi dovoljno dati im mikrofone u ruku i pustiti ih da sami odrade taj dio.

Ne, ovdje nije kraj argumentima u korist Stricklanda. Sean proteklih nekoliko godina bilježi i vrlo dobre rezultate. U desetom mjesecu 2020. godine Strickland je trajno prešao u polutešku kategoriju i odradio je devet mečeva. Čak sedam puta je slavio, a gubio je samo od Alexa Pereire i Jareda Cannoniera. Pereira ga je nokautirao u prvoj rundi, a meč protiv Cannoniera lako je mogao otići i na Stricklandovu stranu.

Porazio je Sean nekolicinu jako dobrih boraca poput Nassourdinea Imavova, Jacka Hermanssona, Brendana Allena, Uriaha Halla itd. Osim dobrih rezultata, Strickland je zadužio UFC i uskakanjem na ‘‘short notice‘‘, kao i prihvaćanjem mečeva koji mu u tom trenutku nisu donosili puno. 17.12. prošle godine Strickland je odradio pet teških rundi protiv Cannoniera, a niti mjesec dana kasnije odradio je meč protiv Nassourdinea Imavova. Strickland je protiv Imavova uskočio na ‘‘short notice‘‘ umjesto ozlijeđenog Gasteluma, a na borbu je pristao nekoliko dana uoči samog eventa. Pet rundi odradio je Strickland s Imavovim, a do pobjede je došao jednoglasnom odlukom sudaca.

Pristao je Strickland boriti se i protiv nerangiranog Abusa Magomedova. Bio je to vrlo riskantan poraz, jer pobjeda nad Abusom ne donosi Stricklandu pomak u poretku izazivača, a poraz bi ga poprilično unazadio i udaljio od napada na titule. Unatoč tome, Sean je pristao, a Magomedova je nokautirao u drugoj rundi. Takvim potezima sigurno je pridobio poštovanje čelnih ljudi u organizaciji i napad na titulu u Sydneyju možda bude njihova nagrada za Stricklandov trud.

Puno je argumenata u korist Stricklandovog napada na pojas u srednjoj kategoriji, ali dojam je da će Seanu vjerojatno trebati još jedna pobjeda prije napada na pojas. No, koja su onda logična rješenja?

Poraženi iz meča između Roberta Whittakera i Dricusa Du Plessisa logičan je odabir za Stricklanda

Kao što smo ranije naveli, sljedeći vikend obračunati će se Dricus Du Plessis i Robert Whittaker. Pobjednik tog meča postat će glavni kandidat za napad na titulu, a poraženi bi mogao postati idealnim kandidatom za sljedećeg protivnika Seana Stricklanda. Robert Whittaker po mnogima je najbolji borac kategorije nakon prvaka Adesanye. Izgubi li od Du Plessisa, Dricus će sigurno postati sljedećim izazivačem. Tada se Stricklandu otvara prilika da preko Whittakera traži napad na titulu, jer radi se o borcu s kojim se dosad nije imao prilike boriti.

U slučaju Whittakerove pobjede, ‘‘Reaper‘‘ će vjerojatno dobiti priliku za treći okršaj protiv Adesanye. Dricus Du Plessis tada bi bio dobra opcija za Stricklandov sljedeći nastup, jer radi se o borcu koji se nalazi ispred Seana u poretku izazivača.

Marvin Vettori jedna je od mogućih opcija među top 5 izazivačima, ali Strickland i Talijan dobri su prijatelji

Talijan Vettori po osobnom sudu autora ovog teksta najmanje je izgledna opcija za sljedeći Stricklandov nastup. Vettori i Strickland nerijetko zajedno treniraju u Xtreme Couture Gymu i dobri su prijatelji.

image

Sean Strickland (lijevo), Marvin Vettori (sredina) i Schmo

Screenshot (youtube, The Schmo)

Strickland je čak razmišljao pokrenuti zajednički podcast s Marvinom Vettorijem, ali na koncu se ipak odlučio surađivati s Chrisom Curtisom. Strickland sigurno ne preferira boriti se protiv povremenog timskog kolege, posebno u situaciji gdje se nude mečevi protiv izazivača koji mu nisu timski kolege i s kojima se dosad nije borio.

Također, za očekivati je da će Vettori uzeti nešto dulju pauzu nakon teškog poraza od Jareda Cannoniera u šestom mjesecu ove godine. Talijan je odradio pet rundi u kojima je pretrpio teške batine i pauza će mu sigurno dobro doći.

Revanš Cannoniera i Stricklanda ima puno više smisla nego što mislite

Revanš Seana Stricklanda i Jareda Cannoniera zapravo se ne čini kao loša opcija za UFC. Njihov prvi obračun dogodio se krajem prošle godine, a podiglo se podosta prašine nakon tog meča. Derek Cleary i Junichiro Kamijo bodovali su meč rezultatom 49-46 u korist Cannoniera. Sal D‘Amato imao je posve suprotno mišljenje. Njegova kartica također je pokazala 49-46, ali u korist Seana Stricklanda.

Na web stranici mmadecisions.com izlistana su i bodovanja od strane 20 medijskih predstavnika. Njih 13 vidjelo je Cannoniera kao pobjednika, a sedmorica su bodovala meč u korist Stricklanda. 608 fanova ostavilo je svoj glas na toj stranici, a njih 52 posto glasalo je za pobjedu Stricklanda.

152 značajna udarca pogodio je Strickland u tom meču prema službenoj statistici, dok je Cannonier 141 puta pronašao metu sa značajnim udarcima. Strickland je upisao i jedno rušenje, ali Cannoniera je zadržao dolje nešto dulje od 40 sekundi.

Nešto frekventnije pogađao je Strickland, što se može i zaključiti iz službene statistike. Dojam je kako je Cannonier ipak radio malo veću štetu i zato je meč prevagnuo na njegovu stranu. Strickland još uvijek smatra da je pokraden u tom meču i sigurno bi pristao na revanš, ako je to borba koja će ga dovesti do napada na titulu.

Jared Cannonier trenutno je treći u poretku izazivača, ali ne računamo li Alexa Pereiru koji je prešao u višu kategoriju, Cannonier je zapravo drugoplasirani izazivač. Proteklog mjeseca fantastičnom izvedbom porazio je Marvina Vettorija, a baš kao i Strickland, Cannonier se nada napadu na titulu. Svjestan je ipak Jared da će mu vjerojatno trebati još jedna pobjeda. Istaknuo je Cannonier kako želi isključivo onaj meč preko kojeg bi mogao izboriti novi napad na titulu. Ukoliko UFC odabere Whittakera ili Du Plessisa kao sljedećeg izazivača, onda revanš Stricklanda i Cannoniera itekako ima smisla. Pobjednik te borbe postao bi sljedećim izazivačem za titulu.

Dobra opcija bila bi ugovaranje tog meča na istom eventu na kojem bi se Adesanya borio s pobjednikom meča između Whittakera i Du Plessisa. Tada bi UFC imao spremnu zamjenu u slučaju da izazivač otkaže svoj nastup.

Uglavnom, revanš Cannoniera i Stricklanda definitivno ima smisla i nećemo se iznenaditi ako do tog revanša uistinu i dođe.

Pobjednik meča između Paula Coste i Ikrama Aliskerova mogao bi postati sljedećim Stricklandovim protivnikom

Meč između Paula Coste i Ikrama Aliskerova uvelike podsjeća na ovaj između Abusa Magomedova i Seana Stricklanda. Baš kao i Abus, Aliskerov je također upisao samo jednu pobjedu unutar UFC-a. Sjajni Dagestanac ranije ove godine nokautirao je Phila Hawesa u prvoj rundi, a već u drugom UFC nastupu dobit će priliku boriti se protiv petorangiranog izazivača u kategoriji. Očito UFC želi ‘‘svježu krv‘‘ pri vrhu kategorije i Aliskerov ima priliku preskočiti nekoliko stepenica.

Porazi li Costu, Aliskerov će ekspresno konkurirati za sam vrh. Vjerojatno će ga jedna pobjeda dijeliti od napada na titulu, a UFC je već dokazao kako Seana Stricklanda vide kao idealno ‘‘žrtveno janje‘‘ za takve borce.

Naravno, u slučaju da Costina ruka bude podignuta na kraju ovog meča, meč između Coste i Stricklanda također nije nimalo loša opcija. Brazilac se čak i nadao obračunu sa Stricklandom prije nego ga je UFC upario s Aliskerovim. Costa i Strickland nisu imali prilike međusobno se boriti, a obojici bi taj meč mogao poslužiti kao ulaznica za napad na pojas.

Khamzat Chimaev također je potencijalna opcija, ali ‘‘Borz‘‘ ipak ima drugog protivnika na nišanu

Šanse da Khamzat Chimaev postane sljedeći Stricklandov protivnik vjerojatno su ravne onima koje smo dali Vettoriju. Srednja kategorija budućnost je Khamzata Chimaeva i UFC će mu sigurno omogućiti da se odmah bori s visokorangiranim izazivačem.

Već smo spomenuli kako UFC određene borce želi žurnim postupkom ugurati u top 5 srednje kategorije, a takve borce nerijetko uparuju sa Stricklandom. Nije stoga isključeno da Chimaeva upare sa Stricklandom, ali to se u ovom trenutku ne čini kao naročito izgledna opcija.

Chimaev je već neko vrijeme u pregovorima za meč protiv Kamarua Usmana. Tu borbu trebali bismo gledati u desetom mjesecu, u Abu Dhabiju, a upitno je u kojoj će se težinskoj kategoriji taj meč uopće održati.

Ipak, propadne li Chimaevu meč protiv Usmana, Strickland će isplivati kao jedna zanimljiva opcija u srednjoj kategoriji. Sean je visokorangiran i Khamzat bi pobjedom nad Stricklandom stvorio argument za napad na pojas. Teško će se ovo dogoditi, ali moramo i Chimaeva uzeti u obzir kao potencijalnu opciju za sljedeći Stricklandov nastup.

Vjerujemo da smo sve moguće opcije pokrili, a sada nas zanima vaše mišljenje. Što, odnosno koga vidite kao najbolju opciju za sljedeći Stricklandov nastup? Putem ankete pri dnu teksta možete iskazati svoje mišljenje.

Linker
05. svibanj 2024 05:05