UFC

Kelvin Gastelum pojasnio zašto je pristao na meč protiv Rakhmonova: ‘Karijere u ovom sportu su kratke‘

Kelvin Gastelum (lijevo) i Shavkat Rakhmonov (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
31-godišnji američki borac želi što prije dogurati do napada na titulu

Spuštanje Kelvina Gasteluma u velter kategoriju, odnosno povratak u kategoriju do 77 kg mnogi su označili kao ispravan i logičan potez 31-godišnjeg UFC-ovog borca. Gastelum je respektabilne rezultate bilježio i unutar srednje kategorije, ali svojim gabaritima jednostavno pripada i velteru.

Ukoliko Gastelum bude discipliniran sa skidanjem kilaže, njegovi dometi zasigurno sežu dalje unutar velter kategorije. Međutim, odmah u povratničkom meču Gasteluma čeka jedan od najtežih mogućih UFC-ovih ispita. UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ uparili su Gasteluma sa šestorangiranim Shavkatom Rakhmonovim (17-0, 5-0 UFC).

Iako Rakhmonov još nije ušao u top 5 unutar ljestvice izazivača, Kazahstanca već sad neki vide kao najboljeg borca u kategoriji i budućeg prvaka. 17 pobjeda u 17 nastupa upisao je Shavkat, a svih 17 puta slavio je prekidom. Pod okriljem UFC-a upisao je pet pobjeda u jednako toliko nastupa, a posljednju je ostvario u trećem mjesecu ove godine. Shavkat je na UFC 285 eventu porazio Geoffa Neala ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi.

Osim što je fantastičan borac, Shavkat Rakhmonov jedan je od fizički najvećih boraca u velter kategoriji. Čak 13 centimetara razlika je u visini između njega i Gasteluma (188-175 cm), a 14 centimetara iznosi razlika u rasponu ruku (196-182 cm). Unatoč prelasku u nižu kategoriju, Gasteluma čeka borac koji je gabaritima veći od mnogih boraca srednje kategorije iz koje se zapravo spustio u velter. Zašto su se UFC-ovi čelnici odlučili na ovakvo uparivanje, teško je reći, ali poznato je zašto je Gastelum pristao na ovaj meč. Kelvin naime želi što brži put do napada na titulu, a pobjeda nad Shavkatom gurnula bi ga blizu samog vrha kategorije.

‘‘Još uvijek sam u pohodu na zlato, a to je jedan od razloga zašto ovaj meč smatram bitnim. Ova borba može me odmah gurnuti u konkurenciju za napad na titulu, a to je glavni razlog zbog kojeg sam prihvatio ovu borbu. Osjećam kao da sam još uvijek mlad, ali istovremeno nisam mlad. Karijere u ovom sportu jako su kratke. Osjećam da se pruža prilika, ali ta prilika jednog dana više neće biti dostupna. Želim izvući što je više moguće iz svoje karijere, jer ne želim da se za 10 ili 20 godina pitam ‘Što je moglo biti?‘‘‘, pojasnio je Kelvin na svom YouTube kanalu.

Iz ove perspektive, prihvaćanje meča protiv Shavkata ne čini se kao naročito loša opcija. Gastelumu poraz nitko neće pretjerano zamjeriti, a dođe li do pobjede, uistinu će biti jako blizu napada na titulu. Odlučio je Kelvin ići na ‘‘sve ili ništa‘‘, a hoće li mu se isplatiti prihvaćanje ovog meča, saznat ćemo 16. rujna (deveti mjesec) ove godine.

Linker
04. svibanj 2024 16:31