UFC

ANKETA: Volkanovski, Aldo, Holloway ili možda McGregor? Tko je najveći u povijesti UFC-ove perolake?

Volkanovski, Aldo, McGregor, Holloway

 Screenshot (youtube, Ufc)
Nakon posljednje pobjede Alexandera Volkanovskog, često se poteže pitanje tko je najveći borac kategorije

Teme i diskusije oko najvećih ikad u bilo čemu, uvijek privlače velik interes te je zanimljivo čuti različite argumente koje svaki pojedinac ima. Nakon prošlotjednog UFC 273 eventa i nove pobjede Alexandera Volkanovskog, sve češće se priča o tome tko je najveći UFC-ov borac u povijesti te kategorije.

Ova tema je zanimljiva jer se poprilično popularni i zanimljivi borci vrte u ovoj diskusiji. Ukupno četiri prvaka perolake kategorije UFC je dosad imao, a trenutni vladar je Alexander Volkanovski. Imena koja mu konkuriraju u ovom izboru su Max Holloway, Jose Aldo i Conor McGregor.

U nastavku teksta pročitajte više o postignućima i argumentima koji idu u korist svakom od tih boraca, a zatim preko ankete, izrazite vaše mišljenje oko najvećeg UFC-ovog borca kad je perolaka kategorija u pitanju.

Jose Aldo (10-4 UFC omjer u perolakoj kategoriji)

Jednostavno moramo započeti s 35-godišnjim Brazilcem. Aldo je jedan od zaštitnih znakova perolake kategorije, iako je trenutno u pohodu na pojas u bantamu. Legendarni Jose, titulu u perolakoj kategoriji osvojio je još u WEC-u, krajem 2009. godine. Taj pojas obranio je dvaput, a pripajanjem WEC-a s UFC-om, promoviran je u prvog UFC-ovog prvaka perolake kategorije.

Aldo je UFC-ov pojas u perolakoj uspješno branio sedam puta, a titulu je osvajao u dva navrata, nakon što ju je prvi put izgubio porazom od Conora McGregora. Jose je pobjeđivao imena kao što su Frankie Edgar, Chad Mendes, Urijah Faber, Chan Sung Jung itd. U periodu od 2010. pa do kraja 2015. godine, djelovao je uistinu nepobjedivo i mnogi su ga smatrali najboljim borcem na svijetu. Porazom od McGregora, njegova karijera krenula je blago silaznom putanjom. Holloway ga je također dvaput pobijedio, a porazom od Volkanovskog, spustio se u bantam kategoriju.

Osam pobjeda u mečevima za titulu i sedam uspješnih obrana pojasa, rekord su kategorije te izuzetno jak argument za biti najvećim borcem UFC-ove perolake kategorije.

Alexander Volkanovski (10-0 UFC omjer u perolakoj kategoriji)

33-godišnji Australac maestralan je borac. 2016. godine debitirao je u UFC-u te je upisao 11 pobjeda u jednako toliko nastupa. Meč protiv Shanea Younga odradio je u ''catchweightu'' do 150 ''pounda'' i to mu je jedina UFC borba koju nije odradio unutar perolake kategorije.

Pojas prvaka osvojio je krajem 2019. godine, sjajnim nastupom i jednoglasnom pobjedom protiv Maxa Hollowayja. Titulu je uspješno branio tri puta, a dojam je kako mu ponestaje izazova unutar kategorije i Australac makedonskih korijena daje naznake o prelasku u laku kategoriju.

Volkanovski je pobjeđivao Josea Alda, Chada Mendesa, Briana Ortegu, ''Korejskog Zombija'' i dvaput Maxa Hollowayja. Conor McGregor jedini je bivši prvak kojeg nije pobijedio, ali nisu se imali prilike niti boriti. Međutim, upravo druga pobjeda protiv Maxa Hollowayja, kao da donosi više štete, nego koristi ugledu Volkanovskog među MMA fanovima. Volk je slavio podijeljenom sudačkom odlukom, ali Maxova velika baza fanova poprilično je glasna i guraju da se radi o krađi.

Bio je to prije svega izuzetno tijesan i napet meč. Volkanovski je ipak osjetno bolji kad je u pitanju statistika. 137 značajnih udaraca pogodio je aktualni prvak, dok je Holloway bio uspješan sa 102 značajna udarca. Tri rušenja upisao je Volkanovski, a Holloway niti u jednoj rundi nije pogodio više značajnih udaraca od Volkanovskog. Iako statistika odaje dojam kako je Volkanovski apsolutno zasluženo pobijedio, pogled na samu borbu odaje bolji dojam koliko je gusto bilo. Prema web stranici MMA Decisions, 18 medijskih predstavnika vidjeli su Hollowayja kao pobjednika (48-47), dok ih je devet naklonjeno Volkanovskom. 52.1 posto fanova na istom portalu, glasalo je za pobjedu Hollowayja (48-47), a 32.9 posto istim rezultatom bodovalo je meč u korist Alexa.

Mnogi zbog tog meča smatraju kako Volkanovski treba još jednu pobjedu protiv Hollowayja, a nakon toga ga možemo nazivati najvećim u povijesti kategorije. Neovisno o trećoj borbi protiv Maxa, Volk već sada ima zacementirano mjesto pri samom vrhu.

Max Holloway (18-5 UFC omjer u perolakoj kategoriji)

Ljubimcu MMA fanova tek je 30 godina, ali iza njega su nevjerojatni rezultati. Gotovo deset godina je u UFC-u, a do pojasa privremenog prvaka došao je krajem 2016. godine, pobjedom protiv Pettisa. U narednom nastupu, ujedinio je pojaseve, savladavši Josea Alda, nokautom u trećoj rundi. Prvu obranu pojasa upisao je novim nokautom protiv Alda, a nakon toga demolirao je Briana Ortegu.

Pobjedom protiv Frankieja Edgara, Holloway je upisao treću obranu titule, ali onda se pojavio Volkanovski i dva uzastopna poraza. O drugom smo pisali gore, ali u prvom meču Holloway je čisto izgubio. Max se vratio pobjedama tako što nam je pružio sjajne nastupe protiv Calvina Kattara i Yaira Rodrigueza.

Borca s Havaja gotovo je nemoguće vidjeti u dosadnom meču. Njegov stil kroz koji se ističu sjajne boksačke vještine i nevjerojatan presing, nešto su čime je i privukao toliki broj fanova. Školovanje Ortege i Kattara nastupi su koji spadaju u jedne od najimpresivnijih u povijesti UFC-a, a ne treba zaboraviti i sjajne nastupe protiv Alda. Pobijedio je Holloway nekoć davno (2015. godine) i Charlesa Oliveiru, sadašnjeg prvaka lake kategorije, a ništa bolje nisu prolazili niti borci poput Cuba Swansona, Jeremyja Stephensa, Ricarda Lamasa itd.

Niz je rekorda koji se pišu uz ime Maxa Hollowayja i stoga dobro obratite pažnju sada. ''Blessed'' ima najviše pobjeda u UFC-ovoj perolakoj kategoriji (18), najviše pobjeda nokautom (8) u kategoriji, najdulji pobjednički niz (14) i najviše mečeva u toj kategoriji (23, dijeli prvo mjesto s Darrenom Elkinsom). Kad su u pitanju neke dodatne statistike, naročito one koje se tiču udaraca, Holloway je i tu kralj. Čak 2543 značajnih udaraca pogodio je u svojim mečevima, a unutar perolake, iza njega se nalazi Cub Swanson s 1319 pogođenih značajnih udaraca. U meču protiv Kattara, Holloway je pogodio 445 značajnih udaraca i radi se o UFC-ovom rekordu. Kattar je pogodio 312 manje i radi se o najvećoj razlici u jednoj UFC borbi. Holloway ima i najviše pobjeda prekidom u perolakoj kategoriji (10).

Dakle, jasno je kako Holloway dominira ovim rubrikama, a ponavljamo, tek mu je 30 godina. Treba ipak uzeti u obzir dva poraza od Volkanovskog kao i poraz od Conora McGregora, no to se dogodilo još 2013. godine. Znamo da Holloway i među čitačima ovog teksta ima pregršt fanova, ali trudite se biti objektivni i nepristrani.

Conor McGregor (7-0 UFC omjer u perolakoj)

Dođoh, vidjeh, pobijedih, opis je Conorova puta u UFC-ovoj perolakoj kategoriji. Slagali se ili ne, Irac također pripada ovoj raspravi. 2013. godine došao je u UFC kao veliki potencijal, a u potpunosti ga je opravdao. Sedam pobjda u jednako toliko nastupa unutar ove kategorije te osvajanje pojasa nokautom protiv Alda za samo 13 sekundi, impresivan su rezime.

McGregor je pobijedio još nekoliko vrhunskih boraca poput Maxa Hollowayja, Dustina Poiriera i Chada Mendesa. Šest pobjeda Conor je upisao nokautiravši svoje protivnike, a jedino je Holloway dogurao do sudačke odluke. ''Notorious'' je bio ubojit borac u perolakoj, a upisivao je 2.31 nokdauna na svakih 15 minuta. Time je najbolji u povijesti ove kategorije, a iza njega je Josh Emmett (2.21 nokdauna).

Conoru u prilog ne ide činjenica da nikad nije branio pojas te nije dugo bio unutar kategorije. Međutim, McGregor je pobijedio Alda i Hollowayja, a Volkanovski je jedini prvak te kategorije protiv kojeg trenutno nema pobjedu. Dogodi li se kojim slučajem meč Volkanovskog i Conora u budućnosti, Irac će imati priliku dodati sve prvake perolake svojoj riznici pobjeda. Uz Volkanovskog je jedini neporažen na ovoj listi kad je perolaka kategorija u pitanju, ali treba uzeti u obzir da su Aldo i naročito Holloway, odradili znatno više borbi.

Što reći, osim da izbor najvećeg borca UFC-ove perolake kategorije, prepuštamo vašoj slobodnoj volji. Voljeli bismo kad bi ste u komentarima na našoj Facebook stranici obrazložili zašto ste se odlučili za nekog od ova četiri sjajna borca.

Linker
25. travanj 2024 10:50