UFC

Anton Turkalj večeras debitira pod okriljem UFC-a: Čeka ga nimalo lak zadatak

Anton Turkalj

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Jako talentirani 26-godišnjak iz Švedske tražit će devetu pobjedu u devetom profesionalnom nastupu

Iako su Khamzat Chimaev, Nate Diaz, Tony Ferguson i Kevin Holland sasvim očekivano u centru pažnje kad je u pitanju večerašnji UFC 279 event, ne treba zapostaviti niti ostatak programa. Posebno zanimljiv meč za regionalne fanove mogao bi biti jedan koji se nalazi na preliminarnom dijelu priredbe.

Naime, Anton Turkalj (8-0-0), Šveđanin hrvatskih korijena večeras će debitirati pod okriljem UFC-a, a radi se o borcu koji je neporažen u dosadašnjoj karijeri. Turkalj je u sedmom mjesecu nastupio na prvom ovosezonskom DWCS eventu i jednoglasnom odlukom pobijedio je Acacia dos Santosa (14-5-0). Nažalost, Dana White tada nije bio impresioniran i Turkalj nije nagrađen ugovorom.

Manje od dva mjeseca kasnije, Jailton Almeida ostao je bez protivnika na UFC 279 eventu jer je Shamil Abdulrakhimov otkazao svoj nastup zbog problema s vizom. UFC je posegnuo za Antonom Turkaljem kojeg su angažirali da uskoči na ‘‘short notice‘‘. 26-godišnji Anton je pristao, no trebalo je uspostaviti dogovor oko težinske kategorije. Almeida je inače teškaš, a Turkalj poluteškaš. Borba je na koncu dogovorena u ‘‘catchweightu‘‘ do 220 ‘‘lbs‘‘ (99,79 kg), a oba borca uspješno su odradili vaganje. Almeida je na vagu stao s 216 ‘‘pounda‘‘, a Turkalj je bio dva ‘‘pounda‘‘ lakši.

Ako se pitate kakve su Antonove veze s hrvatskom i na koji način vuče korijene, prisjetit ćemo vas dijela njegovog intervjua koji je odradio za Fight Site još 2019. godine.

"Moja baka i moj dida su se upoznali u Gorskom Kotaru, pored Rijeke. Tamo su radili u drvnoj industriji 60-tih godina prošlog stoljeća. 1966. su dobili prvog sina, mog oca Zdenka. On je rođen u Rijeci. Ali vrlo brzo su se odlučili na odlazak u Švedsku i tamo su htjeli pronaći svoju sreću. Tamo su se preselili 1967. godine. Djed je dobio posao u brodogradilištu u Goethenburgu kao zavarivač, a baka je bila krojačica u Molndalu izvan Goethenburga. Moj otac je pravi Hrvat. Odrastao je uz hrvatske simbole, hrvatsku hranu i hrvatsku kulturu u svom domu.", objasnio je Anton tada.

Što se borilačkih sposobnosti tiče, Turkalj je borac koji je čak sedam od osam pobjeda upisao prekidom. Pet puta slavio je nokautom, dvaput ‘‘submissionom‘‘, a pobjedu na bodove upisao je baš na DWCS-u gdje se puno više cijene pobjede prekidom.

2018. godine odradio je profesionalni debi, a prošle godine upisao je sjajnu pobjedu pod okriljem Bravea. Konstantina Soldatova nokautirao je nakon samo 13 sekundi borbe, a bio je to najbrži nokaut u povijesti Bravea.

Ali nimalo lak zadatak neće imati Anton Turkalj na večerašnjem UFC 279 eventu. Jailton Almeida (16-2-0) sjajni je brazilski borac iza kojeg su dvije pobjede u dva UFC nastupa. Almeida je prošle godine izborio ugovor upravo preko Contender Seriesa, a ove godine odradio je svoja dva UFC nastupa. Danila Marquesa nokautirao je u prvoj rundi, a Parkera Portera završio je ‘‘submissionom‘‘ (RNC) u prvoj rundi. Trenutno je u nizu od 11 pobjeda. Šest dosadašnjih pobjeda u karijeri upisao je nokautom, a čak 10 ‘‘submissionom‘‘. Nikad nije slavio na bodove, ali jednom je izgubio na taj način. Svoj drugi poraz upisao je nokautom.

Meč Almeide i Turkalja sedmi je po redu, a u kavezu ih možemo očekivati u nedjelju između 3:00 i 4:00 sata ujutro.

Linker
26. travanj 2024 13:31