UFC

Chael Sonnen o borbi Jonesa i Ganea: ‘Ovo je najnezasluženiji meč za titulu, to je realnost‘

Chael Sonnen

 Screenshot (youtube, Mma Fighting)
Umirovljeni Chael Sonnen smatra da je teška kategorija u velikim problemima

Dok velika većina nas nestrpljivo iščekuje ovotjedni obračun Ciryla Ganea i Jona Jonesa kojim ćemo dobiti novog prvaka UFC-ove teške kategorije, Chael Sonnen nije naročito oduševljen tom borbom.

Gostujući u MMA Houru kod Ariela Helwanija, Sonnen je dao vrlo zanimljiv komentar kojim će vjerojatno naići na neslaganje s mnogim ljubiteljima MMA-a. Sonnen naime smatra da uparivanje Jonesa i Ganea u meču za titulu dovoljno govori o lošem stanju unutar teške kategorije.

‘‘Imate tima koji je uzeo tri godine pauze protiv tipa koji je na omjeru 1-1 u posljednja dva meča. To je realnost. Ne znam jesmo li ikada imali nezasluženiji meč za titulu. Imali smo teškaša s kojim smo se mučili (Ngannoua), jer nije čak niti htio biti ovdje (u UFC-u). On želi biti boksač, ali osvojio je titulu i morali smo se pomiriti s time. Sada imamo tipa s omjerom 1-1 u posljednja dva mjeseca protiv tipa koji se nikad nije natjecao u ovoj kategoriji. Što se tiče situacije u teškoj kategoriji, izbor je poprilično slab.‘‘, rekao je Sonnen kod Helwanija.

Ovdje se ipak podosta teško složiti sa Sonnenom. Da, istina je ovo što navodi o Ganeu i Jonesu, ali to je samo jedna mala perspektiva s koje možemo sagledati situaciju. Neke druge perspektive govore da imamo Ciryla Ganea, borca koji je upisao osam pobjeda u devet UFC nastupa, a izgubio je samo od Francisa Ngannoua. Trenutno je prvorangirani izazivač UFC-ove teške kategorije, a njemu će se suprotstaviti Jon Jones, borac koji je nominalno neporažen unutar kaveza, ako ne računamo diskvalifikaciju u meču protiv Matta Hamilla.

‘‘Bonesa‘‘ mnogi vide kao najvećeg borca u povijesti ovog sporta i nitko nije pronašao rješenje za njegovu igru. Radi se o zbilja fantastičnom meču, a što se teške kategorije tiče, dojam je da dugo nije bila bolja. Osim Ganea i Jonesa, tu su vrhunski mladi teškaši poput Sergeija Pavlovicha i Toma Aspinalla. Stipe Miočić također je pri vrhu, kao i sjajni Curtis Blaydes. Dodamo li i neke perspektivne teškaše kao što su Jailton Almeida i Serghei Spivak, uz Tuivasu, Volkova, Rozenstruika itd., jasno je da teška kategorija dugo nije izgledala ovako zanimljivo.

Linker
27. travanj 2024 00:02