UFC

Dana White odgovorio na usporedbe honorara u boksu i UFC-u: ‘Boksači su precijenjeni‘

Dana White

 Screenshot (youtube, The Pivot Podcast)
UFC-ov predsjednik stao je u obranu poslovnog modela svoje promocije

Plaće UFC boraca tema su koja se godinama povlači, a najjača svjetska MMA promocija često je na udaru kritika zbog premalih honorara koje isplaćuju svojim borcima. Borci, odnosno prvaci poput Francisa Ngannoua, Aljamaina Sterlinga pa čak i Deivesona Figueireda, nedavno su imali svojevrsne kritike upućene promociji, a naročito glasan je i YouTuber Jake Paul koji konstantno proziva Danu White na tu temu.

Sve to, dodatno se pojača onog trenutka kad se dogodi veliki boksački meč. U javnost isplivaju usporedbe honorara koji dobiju boksači poput Furyja, Joshue, Canela itd., s onima koje zarade Ngannou i ostale UFC-ove zvijezde. Tako je Fury za meč protiv Whytea inkasirao preko 30 milijuna američkih dolara, dok je Ngannou pobjedom protiv Ganea navodno zaradio nešto više od 500 tisuća dolara.

Razlika je ogromna, ali Dana White ističe kako postoji opravdan razlog zašto je to tako. UFC-ov predsjednik gostovao je u ''The Pivot Podcastu'' i osvrnuo se na spomenutu temu.

''Svi žele više novca. Jedan od velikih problema u boksu, jeste činjenica da su svi ti tipovi preplaćeni i svaki put kad organiziraju meč, radi se o potezu kojim zapravo napuštaju posao. Pokušat će izvući što više novca, a zatim izlaze iz svega. Nema ih naredne tri godine. Ne može se sport graditi na taj način. Nemoguće je imati 750 boraca pod ugovorom te stvarati novac i hraniti njihove obitelji iz godine u godinu, s takvim načinom razmišljanja. To jednostavno ne funkcionira. Morate pravilno voditi biznis.'', izjavio je White.

Dakle, UFC-ov predsjednik smatra kako velike boksačke zvijezde uspijevaju zaraditi ogroman novac jer se radi o potezima koji se događaju svakih nekoliko godina, a dugoročno nije održivo tako poslovati, naročito ne za UFC koji organizira priredbe gotovo svaki tjedan.

Kritike UFC-u često idu i na račun činjenice da borci ubiru oko 20 posto godišnje zarade koju kompanija ostvari, dok u nekim drugim sportskim ligama, te brojke kreću se oko 50 posto. White je dao svoj komentar.

''Mi smo ovdje izgradili poslovni model kojim prvaci dijele i zaradu od PPV-a. Ako predvodite priredbu ili se radi o posebnoj prigodi gdje smo svjesni da privlačite pažnju, dobit ćete vaš dio od prodaje PPV-a. Jedete ono što ubijete. Istina je u tome da neki tipovi samo ušetaju i traže 30 milijuna dolara. Okej, na temelju čega? Svi želimo 30 milijuna dolara, ali na osnovu čega? Dok s druge strane nema tipova koji brinu o kompletnom biznisu i široj slici. Ovo nije timski sport, svatko se bori za sebe a njihovo razmišljanje je: 'Ja sam najveća zvijezda ovdje, nokautirao sam 30 ljudi, učinio sam ovo, učinio sam ono. Želim što više novca i nije me briga za druge, uključujući tebe, šefa koji upravljaš ovim poslom. Samo sam ja bitan'.'', dodao je White kritizirajući borce zbog sebičnosti kojom ne misle na održivost cjelokupne strukture.

Dodao je UFC-ov predsjednik kako su kroz 20 godina izgradili jednu od najuspješnijih sportskih liga svih vremena te da ljudi i dalje žele investirati u UFC. Čelnici najjače svjetske MMA promocije ne žele dopuštati da netko uđe u cjelokupan posao samo kako bi izvukli novac nabrzaka, nego imaju ambiciju izgrađivati sport.

Whiteove izjave nisu naišle na naročito odobravanje od strane fanova, ali i samih boraca. Pregledom komentara na objavi MMA Fightinga kao i na ostalim društvenim mrežama, jasno je zaključiti kako se rijetko tko slaže s Whiteom koji bi ovakvim izjavama mogao navući dodatni bijes boraca i fanova. Ipak, dojam je kako UFC-ovog predsjednika takve stvari ne zabrinjavaju niti najmanje.

Linker
15. travanj 2024 13:41