UFC

Dodijeljene su najprestižnije MMA nagrade na svijetu: Leon Edwards slavio u čak četiri kategorije!

Leon Edwards

 Kieran Cleeves/PA Images/Profimedia
UFC-ov prvak velter kategorije proglašen je najboljim borcem godine

‘‘World MMA Awards‘‘ ceremonija sinoć je održana, a radi se o dodjeli vjerojatno najprestižnijih nagrada u svijetu MMA-a. Još od 2008. godine, magazin ‘‘Fighters Only‘‘ uveo je godišnju dodjelu nagrada za najbolje u svijetu MMA-a, a mnoštvo je kategorija u kojima se dodjeljuju nagrade.

Naravno, najveću pažnju uvijek privlače nagrade za najboljeg borca i najbolju borkinju godine. Napominjemo kako se ove nagrade dodjeljuju za period od 1. srpnja (sedmi mjesec) prošle godine pa sve do 30. lipnja (šesti mjesec) ove godine. Postignuća ostvarena u tom periodu relevantna su u WMMA-ovim izborima za najbolje.

Među kandidatima za najboljeg borca godine našli su se Aljamain Sterling, Israel Adesanya, Islam Makhachev, Leon Edwards i Sadibou Sy. Konkurencija je bila žestoka, a nagradu je odnio Leon Edwards.

UFC-ov prvak velter kategorije u zadanom periodu upisao je dvije velike pobjede protiv Kamarua Usmana. Prvu je ostvario u osmom mjesecu prošle godine, nokautiravši Usmana spektakularnim ‘‘high kickom‘‘ minutu prije kraja borbe. Usman se pokušao osvetiti u trećem mjesecu ove godine, ali Edwards je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Leonu će sigurno biti drago što je osvojio ovu nagradu, samo dva dana prije obrane titule na UFC 296 eventu.

U izboru za najbolju borkinju godine slavila je Meksikanka Alexa Grasso. Dvije pobjede upisala je Grasso unutar zadanog perioda, a posebno impresivna bila je njena pobjeda nad Valentinom Shevchenko. Meksikanka je u trećem mjesecu ove godine prekidom porazila borkinju koju mnogi vide kao ponajbolju u povijesti ovog sporta. Viviane Araujo druga je borkinja koju je Grasso porazila unutar tih godinu dana (u 10. mjesecu 2022. godine).

Osim Grasso, u konkurenciji su još bile Amanda Nunes, Larissa Pacheco, Seika Izawa i Liz Carmouche.

Zanimljivo je da je Leon Edwards osvojio čak četiri WMMA nagrade. Osim one za najboljeg borca, Edwards je nagrađen za najveći preokret godine, a dobio je i nagradu za najboljeg internacionalnog borca (borci koji nisu iz SAD-a). Naravno da je Edwardsu pripala i nagrada za najbolji nokaut godine, jer ‘‘high kick‘‘ protiv Kamarua Usmana ništa manje nije niti zaslužio.

Kad je u pitanju borac koji je napravio najveći iskorak, konkurencija je bila jako kvalitetna, ali nagrada je zasluženo pripala Alexu Pereiri. ‘‘Poatan‘‘ je prošle godine osvojio titulu prvaka u srednjoj kategoriji, detroniziravši Israela Adesanyu, a unutar nominacijskog perioda, ‘‘Poatan‘‘ je nokautirao i Seana Stricklanda. Pereira je u ta dva meča dogurao od statusa nerangiranog borca srednje kategorije do statusa prvaka te kategorije.

Dricus Du Plessis, Ilia Topuria, Sergei Pavlovich i Alexa Grasso također su bili odlični kandidati za ovu nagradu, ali Pereira je slavio.

Pereiri će biti drago zbog osvajanja još jedne nagrade, ali puno ljepši trenutak dogodio mu se jučer. ‘‘Poatan‘‘ je zaprosio svoju dugogodišnju djevojku Merle, a zar uopće sumnjate je li pristala na njegovu prosidbu pred Eiffelovim tornjem. Naravno da je pristala.

UFC-u je pripala nagrada za najbolju promociju, a Dani Whiteu za najboljeg čelnog čovjeka velike MMA organizacije. ATT je proglašen najboljim timom, a Herb Dean je sudac godine.

Analitičar godine je Michael Bisping, a nagradu za najbolju osobnost u protekloj godini osvojio je Joe Rogan. Konkurenciju su mu činili Chael Sonnen, Laura Sanko, Daniel Cormier i Jon Anik.

13. godinu zaredom, Ariel Helwani najbolji je MMA novinar na svijetu, a samo je John Morgan uspio još osvojiti tu nagradu. Morgan je 2009. godine bio proglašen novinarom godine, a nakon toga Helwani konstantno biva proglašen najboljim. Nažalost, nitko od naših novinara nije bio u konkurenciji. Preostaje nam truditi se još više.

Zanimljivo je da se ime Roberta Soldića također našlo u jednoj kategoriji. Nažalost, Soldić nije konkurirao za nagradu, nego njegov posljednji protivnik Zebaztian Kadestam. Pobjeda Šveđanina bila je u izboru za najveće iznenađenje ove godine, ali pobjeda Alexe Grasso nad Valentinom Shevchenko proglašena je najvećim iznenađenjem godine.

Brittney Palmer proglašena je najboljom ‘‘Ringcard‘‘ djevojkom, iako nismo sigurni koji su kriteriji za taj izbor. 36-godišnja Palmer objavila je kako se povlači iz ovog posla, a UFC 296 event bit će njen posljednji nastup u službi ‘‘Octagon djevojke‘‘. 16 godina bila je dio UFC-a, a kao znak umirovljenja, položila je svoje kratke hlačice.

Kompletan popis osvajača, ali i popis nominiranih možete pogledati klikom na LINK.

Linker
26. travanj 2024 12:45