UFC

Du Plessis nakon 15 minuta pravog rata slavio protiv Tavaresa; Conorov nasljednik također oduševio

Dricus Du Plessis (ijevo) vs. Brad Tavares

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Tavares i Du Plessis pružili su nam meč kakav smo svi zapravo i očekivali od njih dvojice

Nakon ranog preliminarnog dijela priredbe o kojem više možete pročitati OVDJE, krenuo je nešto uzbudljiviji dio eventa. Obračun Brada Tavaresa i Dricusa Du Plessisa po mnogima je bio pritajeni kandidat za najbolju borbu večeri.

Južnoafrikanac Du Plessis ušao je kao favorit u ovaj meč, nakon što je u prva dva UFC meča slavio nokautima. Nekadašnji Soldićev rival iz KSW-a danas je ipak imao osjetno kvalitetnijeg protivnika nego u prva dva UFC nastupa.

Tavares je već u prvom dijelu prve runde došao do rušenja i jedno vrijeme imao je gornju poziciju u parteru. Ipak, sredinom runde Du Plessis se uspješno pridigao i kroz klinč je pokušao tražiti rušenje. Tavares je prezentirao jako dobru obranu od rušenja i Du Plessis nije uspijevao srušiti iskusnog borca s Havaja. Dojam je kako se Du Plessis osjetno potrošio već u prvoj rundi, a Tavares je rutinski kontrolirao borbu u stojci. Nakon nešto više od tri i pol minute, Tavares je dobro ispogađao svog protivnika koji je panično tražio rušenje, ali ponovno je Tavares prezentirao sjajnu obranu od rušenja. Previše je Du Plessis srljao i njegovi pokreti bili su panični i nekontrolirani. Tavares je kvalitetno i iskusno odradio prvu rundu.

Dricus je drugu rundu agresivno otvorio i već u prvih 30 sekundi vidjeli smo nekoliko žustrih boksačkih razmjena. Du Plessis je uspio raskrvariti lice svog protivnika, ali tvrdi Tavares uzvratio je odličnim desnim middle kickom. Južnoafrikanac je ovu rundu otvorio puno bolje nego što je odradio kompletnu prvu rundu i Tavares više nije rutinski kontrolirao ovaj meč. Sredina runde prošla je bez pretjerane akcije, a Du Plessis je usporio u odnosu na početak ove runde. Nije niti Tavares bio pretjerano aktivan, ali sve je bolje pogađao iz kontri. Kroz posljednjih 60-ak sekundi druge runde, dobro je Tavares radio kickovima, naročito ''front kickom''. Pet sekundi prije kraja runde Du Plessis u jednoj otvorenoj razmjeni uspijeva donekle uzdrmati Tavaresa. Nasrnuo je Južnoafrikanac da pokuša doći do finiša, ali premalo je vremena ostalo, a nije niti Tavares bio značajnije uzdrman da bi ga tako lako završio. Du Plessis je imao jako dobar udarac koljenom u lice Tavaresa tokom ove runde, ali Brad Tavares nevjerojatno je tvrd borac.

Dricus je i treću rundu otvorio agresivno te je inicirao otvorenije razmjene. Tavares je dobro pogađao kickovima, a Du Plessis nešto je uspješniji bio s boksačkim kombinacijama. Nakon otprilike dvije minute treće runde, Du Plessis je uspio pogoditi i ''spinning back fistom'', ali Tavares je bez ikakvih problema podnosio njegove udarce. Dojam je kako je Brad mogao biti aktivniji u trenucima gdje se Dricus odmarao između svojih agresivnih naleta. Du Plessis bi dobro pogađao desnicom prilikom razmjena, dok je Tavaresov prednji direkt dobro funkcionirao u trećoj rundi. U svakom slučaju, ovaj meč pretvorio se u pravi rat kako je vrijeme odmicalo i dvojica boraca srednje kategorije pružili su nam točno ono što smo i očekivali od njih. Teško bi Du Plessis disao krajem svake runde, ali Tavares nije iskorištavao priliku koja mu se nudila.

Nije ovo bio lak posao za suce koji su bili zaduženi za bodovanje ovog meča, ali Du Plessis je na koncu zasluženo slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Treća je to UFC pobjeda zaredom za Dricusa Du Plessisa i od sljedećeg tjedna bit će rangiran, jer Tavares je ušao u ovaj meč kao 12-rangirani izazivač srednje kategorije. Brad Tavares nakon dvije pobjede zaredom, pretrpio je svoj sedmi poraz u UFC-u (19-7-0, 14-7 UFC). 28-godišnji Du Plessis sada je na omjeru 17-2 (3-0 UFC). Ranije je navedeno kako je ovaj obračun bio prikriveni potencijal za najbolju borbu večeri, a potencijal nije nestao niti nakon što je meč završio. Preostaje nam vidjeti što ćemo dobiti od ostalih mečeva.

Ian Garry vs. Gabe Green

Ian Garry i Gabe Green kročili su u kavez nakon Du Plessisa i Tavaresa, a vrlo dinamično započeo je taj meč. Green je odmah zauzeo sredinu kaveza i vršio je pritisak na Garryja. Mladi Irac djelovao je mirno i staloženo kao uvijek, ali niti jedan od boraca nije bio spreman otpustiti kočnicu tijekom prve dvije minute. Tada Garry odlučuje preuzeti inicijativu i zauzima sredinu kaveza. Dobrim low kickom pogodio je Greena, a sve više je počeo pogađati i prednjim direktom. Garryjeve boksačke kombinacije izgledale su sve bolje, a Green je bio definitivno podređeniji borac nevjerojatno preciznom i brzom Garryju. Green bi povremeno pogađao pojedinačnim udarcima, ali Ian Garry djelovao je tehnički znatno profinjenije u prvoj rundi ovog dvoboja. Prelijepu kombinaciju plasirao je Garry pred kraj runde, a završio ju je lijepim high kickom, ali tvrdi Green nije bio značajnije uzdrman udarcima koje je primio. Jako dobru prvu rundu odradio je Ian Garry.

Garry je i u drugoj rundi nastavio lijepo kombinirati boksačke tehnikom s high kickom, ali nakon minutu druge runde, došlo je do kraće pauze zbog Garryjeva nenamjernog uboda u Greenovo oko. Nakon što se meč nastavio, borci su ubrzo završili u klinču, a nakon borbe za ''underhook'', Garry je u jednom trenutku uspio doći do rušenja, ali nije puno napravio u parteru. Zapravo je kompromitirao dobru poziciju i Green se pridigao te mu je završio na leđima. Pokušavao je Green srušiti Garryja kontrolirajući mu leđa, ali mladi Irac dobro se branio. Lijepo je gledati koliko je mladi Garry smiren u svakoj situaciji i vidi se da uživa u onome što radi. Nakon što se izvukao iz Greenova zahvata, kaznio ga je s nekoliko jako lijepih boksačkih kombinacija. Garry je prednjim direktom frekventno pogađao, a kada bi nadovezao stražnji direkt, brzinom ruku i preciznošću uistinu bi podsjetio na svog sportskog uzora, Conora McGregora. Green je krajem runde pokušavao isforsirati ''brawl'' jer u tehničkom nadmetanju nije imao šanse. Krajem runde, Gabe je dobro pogodio ljevicom, ali Garry je bio bolji i u drugoj rundi.

image

Gabe Green vs. Ian Garry

Carmen Mandato/Getty images/Profimedia

Green je i u trećoj rundi nastavio forsirati otvorene razmjene, ali Garry sjajno pogađa desnicom i uzdrmani Green poslan je na pod. Uspio se Gabe ipak brzo oporaviti, pridigao se i pritisnuo je Garryja uz žicu. Tražio je Gabe rušenje i ponovno smo gledali sličnu poziciju kao u jednom dijelu druge runde. Green je držao Garryja s leđa i pokušavao je odvesti meč u parter, ali Ian Garry lakoćom je branio sve njegove pokušaje. Koljenom u glavu iz klinča, Garry je uspio izaći iz klinča i borba se nastavila na sredini kaveza. Treba reći kako Green nimalo nije usporavao, unatoč činjenici da je Ian Garry dominirao i puno više pogađao. Low kickovima je Green pokušavao usporiti mladog Irca, ali kretnje Iana Garryja i dalje su bile fluidne, a jako dobro je Garry pogađao iz raznih kuteva. Statistika značajnih udaraca kroz sve tri runde otišla je na stranu Garryja i momak nadimka ''The Future (Budućnost)'' krupnim koracima postaje sadašnjost velter kategorije.

Nakon nešto neuvjerljivijeg nastupa koji je pružio u četvrtom mjesecu protiv Dariana Weeksa, Ian Garry inzistirao je na što bržem povratku u kavez kako bi popravio dojam. To mu je u potpunosti uspjelo i jednoglasnom odlukom zasluženo je došao do svoje desete profesionalne pobjede i treće pod okriljem UFC-a. Što se Greena tiče, njegov niz od dvije uzastopne pobjede došao je kraj, a ovo mu je četvrti poraz u karijeri. Njegov UFC omjer sada iznosi 2-2.

Iana Garryja mnogi vide kao potencijalnog nasljednika Conora McGregora. Mladi Irac na raznorazne načine podsjeća na ''Notoriousa'' i jako lijepo gradi svoju karijeru.

Linker
14. travanj 2024 18:21